Hirdetés

Ítélet született az Epic Games és az Apple perében, mindenki nyert és mindenki veszített

|

Salamoni döntést hozott az ügyben eljáró bírónő.

Hirdetés

Picivel több mint egy éve, 2020 augusztusában a Fortnite és az Unreal Engine bevételein egyre nagyobbra hízó, valamint a Tencent anyagi hátterét is élvező Epic Games úgy döntött, megrángatja az oroszlán bajszát, és megpróbálja erőből megváltoztatni azt a gyakorlatot, mely szerint a platformok tulajdonosai nemcsak a boltjaikban értékesített alkalmazásokat vámolják meg, hanem az azokon belül vásárlások után is levonnak 30 százalékot.

A történteket úgy is lehet értelmezni, hogy az Epic Games a szabadságharcos, míg az Apple (és kisebb mértékben a Google) a gaz elnyomó, de olyan olvasata is lehet a dolognak, hogy a Tim Sweeney vezette cég szándékosan provokálta ki az almás válallat előre kiszámítható válaszlépéseit (a Fortnite kitiltását és az Unreal Engine száműzésére tett kísérletet), amikor az AppStore szabályzatát megszegve kezdte árulni a Fortnite játékbeli fizetőeszközét. Tette mindezt azzal a céllal, hogy utána pert indíthasson.

Hirdetés

Szerencsére nem a mi dolgunk volt igazságot tenni az ügyben, hanem Yvonne Gonzales Rogers bírónőé, aki egyes kérdésekben az Epic Gamesnek kedvező ítéletet hozott, másokban pedig az Apple ügyvédeinek érvelését fogadta el. A legfontosabb - és ez elég keserű pirula lehet a cupertinóiak számára -, hogy 2021. december 9-i hatállyal többé nem tilthatják meg hogy a fejlesztők alternatív fizetési felületekre navigálják ügyfeleiket, például az alkalmazásukban erre a célra elhelyezett gombokkal.

Ugyanakkor az Epicnek nem sikerült bebizonyítania, hogy az Apple megszegte volna az állami vagy szövetségi trösztellenes törvényeket, mi több, 3,6 millió dollár kártérítést kell fizetnie az Apple-nek azért, amiért 2020 augusztusa és októbere között - mielőtt repült volna a Fortnite az AppStore-ból - a szabályokat megkerülve szedte be a játékosoktól a pénzt az alkalmazáson keresztül. Ez konkrétan az említett módon keresett 12 167 719 dollár 30 százaléka (plusz egy kis extra).

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Bár mindkét félnek módjában áll fellebbezni, egyelőre úgy tűnik, hogy sem az Apple, sem az Epic nem tervez hasonlót. Az előbbi közleményben üdvözölte, hogy a bíróság kimondta, nem sértettek törvényt, és elismerte, hogy a sikeresnek lenni nem illegális. Tim Sweeney ezzel szemben a Twitteren úgy fogalmazott, hogy a mostani ítélet nem tekinthető győzelemnek, a Fortnite pedig akkor térhet vissza az AppStore-ba, amikor megteremtődnek a tisztességes verseny feltételei.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)