Hirdetés

Kiderült, meddig marad multiplatform a Call of Duty, a PlayStation feje csalódott

|

Jim Ryan egyáltalán nem elégedett a Microsoft ajánlatával.

Hirdetés

Noha arra korábban számos elemző rávilágított, és utóbb Phil Spencer is elárulta, hogy az Activision Blizzard felvásárlását nem a Call of Duty megkaparintása ösztönözte elsősorban, a gamerek zömét mégis az a kérdés foglalkoztatja az üzlet bejelentésének pillanatától fogva, hogy Microsoft-exkluzív lesz-e a franchise, és ha igen, ez mikor következik be. Most egy jókora lépéssel közelebb kerültünk a válaszhoz.

Mint ismeretes, az akvizíció addig nem zárulhat le, amíg a felvevőpiacot alkotó országok trösztellenes szervei áldásukat nem adják rá, ez Szaúd-Arábiában már megtörtént, az Egyesült Királyságban viszont a Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság első körben a Sony Brazíliában hangoztatott aggodalmait mondta vissza, ezért ott elképzelhető, hogy még alaposabb vizsgálatra kerül sor.

Hirdetés

Ezzel párhuzamosan a Sony írásos garanciát kapott a Microsofttól, hogy néhány évig még azután is érkeznek majd Call of Duty-k PlayStation konzolokra (ugyanazokkal a funkciókkal és tartalmakkal, mint a Microsoft által támogatott platformokra), hogy a lejárt az Activision és a Sony között korábban született marketingmegállapodás. Ez az ajánlat egyébként nagyvonalúbb a sztenderd játékipari egyezségeknél - közölte a The Verge-dzsel Phil Spencer, a Microsoft Gaming első embere.

Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment ügyvezetője azonban másként látja, a GamesIndustry.biz üzleti portálnak nyilatkozva elégtelennek nevezte a Microsoft ajánlatát, és láthatóan az sem tetszett neki, hogy Spencer a nyilvánosság elé vitte a cégeik között zajló kommunikációt.

"Nem szerettem volna kommentálni egy meglátásom szerint privát üzleti döntést, de úgy érzem, tisztáznom kell a dolgokat, miután Phil Spencer nyilvános fórumra terelte a témát. A Microsoft ajánlata szerint mindössze 3 további évig maradna PlayStationön a Call of Duty azt követően, hogy kifut az Activision és a Sony között érvényben lévő megállapodás. Miután a franchise közel 20 évet töltött a platformunkon, az ajánlatot, amely nem vette figyelembe a játékosainkra gyakorolt hatását, számos tekintetben elégtelennek találjuk. Garantálni akarjuk, hogy a PlayStation játékosai továbbra is a legjobb minőségű Call of Duty-élményben részesüljenek, a Microsoft javaslata viszont aláássa ezt az elvet."

Fontos leszögezni, hogy miközben az Sony és az Activision közötti megállapodás részletei nem nyilvánosak, az iparágban konszenzus alakult ki arról, hogy nem években, hanem játékokban számoltak a felek, és még három további Call of Duty epizódra vonatkozik a szerződés, beleértve az idei Call of Duty Modern Warfare II-t is. Innentől pedig puszta matek az egész, és miután elvileg már nem évente, hanem kétévente fogják egymást követni az új részek, a 2026-os Call of Duty után még három évig, tehát 2029-ig, azaz potenciálisan a jelenlegi konzolgeneráció végéig lehet még részük friss Call of Duty-élményben a PlayStation konzolokat előnyben részesítő rajongóknak.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hogy Jim Ryan javasolt-e más megoldást a Microsoft ajánlata helyett, egyelőre nem tudni, de ha egyszer jóváhagyják a hatóságok az akvizíciót (amire várhatóan jövő nyárig kerülhet sor), sokkal rosszabb alkupozícióból folytathatja a tárgyalást. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy még ezzel az elégtelennek mondott ajánlattal is elég időt nyer ahhoz a PlayStation, hogy felépíthesse a maga exkluzív FPS-franchise-át, akár a Bungie segítségével.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)