Hirdetés

Kirúgta a Disney a nőt, aki megmentette a Toy Story 2-t, durva leépítés zajlik a Pixarnál

|

Ugyanerre a sorsra jutott a Toy Story spin-off Lightyear rendezője is.

Hirdetés

Miután egymást követően két negyedévben is csökkent a Disney+ streamingplatform előfizetőinek száma, a Mickey egeres vállalat azt a döntést hozta, hogy árat emel, visszafogja a tartalomgyártást, valamint megszabadul azoktól a filmektől, sorozatoktól és egyéb műsoroktól, amelyeket feleslegesnek ítél (értsd: nincsenek rájuk csavarodva nézők milliói). Mindez illeszkedik abba a még februárban meghirdetett 5,5 milliárd dolláros költségcsökkentési programba, melynek keretében nem kevesebb mint hétezer munkavállalójától válik meg a szórakoztatóipari óriás.

A március közepén megindult leépítési hullám most elérte a 2006-ban felvásárolt Pixart, és sajtóhírek szerint nemcsak alacsonyabb beosztású alkalmazottak veszítették el a munkájukat, hanem az animációs stúdió egyes kulcsemberei is.

Hirdetés

A Reuters úgy tudja, legkevesebb 70 vezető került lapátra, köztük Angus MacLane-nel, a Lightyear rendezőjével, valamint Michael Algunekkel, a Pixar alelnökével. A legmeglepőbb talán Galyn Susman producer kirúgása, aki nélkül talán már az első résszel véget ért volna a Toy Story. Ő volt ugyanis az, aki szó szerint megmentette az 1999-ben nagy sikerrel bemutatott folytatást.

Ma már "vicces" anekdotaként mesélnek róla, akik jelen voltak a történteknél, de alighanem mindenkinek kihagyott egy ütemet a szívverése, amikor azzal szembesültek, hogy egy véletlenül kiadott hibás parancs miatt elkezdtek felszívódni a cég belső szervereiről a karaktermodellek és az elkészült jelenetek. Lényegében a film 90 százaléka odaveszett, mire lekapcsolták a szervereket, a backup rendszer működési hibái miatt pedig nem volt biztonsági másolat. Nagy szerencséjükre a szülési szabadságon lévő Galyn Susman rendszeresen készített mentéseket az otthoni gépére, így végül nem kellett a stúdiónak elölről kezdenie a munkát, vagy végleg lemondania a Toy Story 2-ről, ami 90 millió dollárba került, de 500 milliót hozott a mozikban.

Annak egyébként, hogy a Pixar sem úszta meg a létszámleépítést, elég nyilvánvaló okai vannak: a 2019-es Toy Story 4 után bemutatott produkciók (Előre, Lelki ismeretek, Luca, Pirula Panda, Lightyear) egytől-egyig masszívan veszteségesek voltak. De a Disney saját animációs részlege sem büszkélkedhet, százmilliókat bukott a vállalat a Raya és az utolsó sárkányon, az Encantón és a Fura világon. Mindeközben viszont a Nintendo és az Illumination koprodukciójában megvalósult Super Mario Bros.: A film sorra dönti a rekordokat, a bevételei már 1,3 milliárd dollárnál járnak.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)