Hirdetés

Lefékezett a PlayStation 5, a tervezettnél lényegesen kevesebb konzol fogyott

|

Jóval várakozáson alul teljesített a Sony új generációs konzolja, bár ez legkevésbé a keresleten múlott.

Hirdetés

Nemcsak azért különleges a mostani, szám szerint kilencedik konzolgeneráció, mert egy minden korábbinál izmosabb Xbox áll szemben a PlayStationnel, hanem mert egyre inkább úgy néz ki, hogy ezúttal nem a játékfelhozatal dönt majd a helyezésekről, hanem az, hogy melyik fél tud több konzolt gyártani. E tekintetben a mérleg az utóbbi hónapokban a Microsoft felé billent, a redmondiak anélkül is rekordeladásokat értek el, hogy idén akár egyetlen first party címet is piacra dobtak volna, minek következtében az Xbox Series X és Series S gépek időarányosan túlszárnyalják az Xbox 360-at is.

Ennél valamivel kevésbé optimista hangvételű a Sony friss pénzügyi jelentése, amelyből világosan kiolvasható, hogy 2022 első naptári negyedévében nem sikerült teljesíteni a korábban kitűzött célokat, köztük azt, hogy a PlayStation 5 beérje, vagy akár felül is múlja a PlayStation 4 eredményét.

Hirdetés

Még mindig nincs meg a fontos mérföldkőnek tekintett 20 millió eladott példány, a Sony ugyanis "csak" 19,3 milliót tudott kiszállítani a boltokba, ebből 2 milliót a legutóbbi negyedévben (egy éve ugyanebben az időszakban 3,3 milliót). Mindez azt jelenti, hogy összességében 3,3 millióval kevesebb új generációs konzol kerülhetett a vásárlókhoz a teljes, 2021. április 1-jétől 2022. március 31-ig tartott pénzügyi évre tervezett 14,8 milliós kontingenshez képest. Emiatt pedig a PlayStation 5 lemaradása a PlayStation 4-hez viszonyítva 3,1 millió példányra nőtt.

A csökkenő eladásokból értelemszerűen az következik, hogy az utolsó negyedév adózás előtti eredménye is kevesebb a reméltnél, mindössze 138,6 milliárd jen, amit viszont sikerrel ellensúlyoztak a jelentősen megugrott játékeladások, 61,4 millió PS4-es és PS5-ös játékhoz képest 70,5 millió fogyott. Így a teljes részleg 665 milliárd jenre tett szert az adott negyedévben. 2020-hoz mérten pedig éves viszonylatban 2 százalékkal emelkedett a forgalom.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Érdemes még megjegyezni, hogy egy év alatt 47,6 millióról 47,4 millióra mérséklődött a PlayStation Plus-előfizetők száma, ahogy a havonta aktív felhasználóké is kevesebb lett, 109 millió helyett már csak 106 millió. Hiba lenne viszont máris megkongatni a vészharangot, mert a Sony úgy látja, hogy az ellátási láncok megszilárdulása és a chiphiány enyhülése következtében lényegesen több konzolt tud majd gyártani a jelenleg is tartó pénzügyi év során. 2023. március 31-ig várhatóan tovább 18 millió PlayStation 5 fog elkészülni, ami pedig az első negyedévet illeti, 34 százalékos növekedést, azaz 929 milliárd jenes eredményt prognosztizál a vállalat. A PlayStation Plus számaira pedig minden bizonnyal kedvezően hat majd a június folyamán bekövetkező átalakulás.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)