Hirdetés

Megint perelik az Activision Blizzardot, most a Microsoft általi felvásárlás miatt

|

A részvényesek egy csoportja úgy gondolja, az Activision kárt okozott nekik, mikor elfogadta a Microsoft felvásárlási ajánlatát.

Hirdetés

Az Activision Blizzard felvásárlása előtt álló legnagyobb akadályt talán az jelenti, hogy az USA fogyasztóvédelmi és trösztellenes hatósága, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság engedélyezi-e, hogy a Microsoft bekebelezze a kiadóóriást.

Viszont az is jelentős lépés volt az akvizíció megvalósulása felé, hogy a részvényesek túlnyomó többsége rábólintott az Overwatch, a Diablo, és a Warcraft kiadójának eladására - igaz, amint utólag kiderült, nem mindenki nyugszik bele a szavazás eredményébe. Sőt, vannak olyan részvényesek, akik még per is indítottak, olyan elégedetlenek a tervezett eladással.

Hirdetés

A New York City Employees' Retirement System egy nyugdíjalap, ami többek között az Activision Blizzardba fektetve igyekezett megőrizni, illetve növelni a tagjai által befizetett pénz értékét, amiből aztán a számukra kifizetett nyugdíjak összegét is fedezi. A szervezet az Axios beszámolója szerint úgy érzi, a Microsoft részvényenkénti 95 dolláros ajánlata az Activision Blizzard tényleges értékénél alacsonyabb, így a vezetőség kárt okozott nekik, mikor ezen az áron beleegyezett a felvásárlásba. A nyugdíjalap ezen felül azzal is vádolja a Call of Duty kiadóját, hogy a vezetőség azért siettette a felvásárlás tető alá hozatalát, hogy saját jogi felelősségük elől meneküljenek az Activision Blizzard ellen felhozott munkajogi és zaklatási pereket és panaszokat illetően.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Ezért a perben azt követelik, hogy megtekinthessék a felvásárláshoz kapcsolódó dokumentumokat, illetve tájékozódhassanak az öt másik felvásárlási ajánlatról, amikről a tőzsdefelügyeletnek benyújtott dokumentációban esik szó. A felperesek nem titkolt célja, hogy az iratokban található információkat egy Bobby Kotick és a vezetőség elleni esetleges perben is felhasználják.

"Ismerve Kotick személyes felelősségét azért, hogy az Activision egy megtört munkahely lett, egyértelműnek kellett volna lennie az igazgatótanács számára, hogy alkalmatlan a cég eladásáról szóló tárgyalások lefolytatására. [A felvásárlás] lehetőséget ad Koticknak és a többi igazgatónak, hogy megússzák a felelősségre vonást a bizalmi pozíciójukkal járó kötelesség megszegéséért."

- írják közleményükben a nyugdíjalap képviselői, akik szerint egyébként az eladási ár is kifogásolható. A vezetőség ugyan 45,3%-os prémiumként igyekszik bemutatni a 95 dolláros részvényenkénti vételárat, de a beadvány szerint ez nem a helyzet őszinte elemzése, ugyanis ettől mindössze 1,16 százalékkal maradt el a részvények átlagos ára azelőtt, hogy elkezdődtek volna az Activision Blizzard elleni perek. A cég értékének zuhanórepülését okozó munkahelyi ügyek pedig "a vezetőség saját helytelen viselkedése" következtében alakulhattak ki a beadvány szerint.

Az Activision Blizzard egy közleményében kifejezte, hogy nem ért egyet a New York City Employees' Retirement System állításaival, és előre jelezte, hogy kiáll majd az igazáért a bíróság előtt. A cég több fronton folyó jogi ügyei még biztos, hogy sokáig eltartanak majd, ugyanis a legnagyobb fenyegetést jelentő, az igazságos foglalkoztatásért felelős kaliforniai ügyosztály által indított per tárgyalását csak 2023 februárjában kezdi majd meg a bíróság.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)