Hirdetés

Meglepetés: már rég nem Bobby Kotick a játékszakma legjobban fizetett vezetője

|

Úgysem találod ki, hogy ki előzte be az Activision Blizzard fejesét.

Hirdetés

Valószínűleg egyetlen játékipari vezérigazgató fizetése sem volt még annyiszor téma a hírekben, mint az Activision Blizzard élén álló Bobby Kotické, akinek hatalmas bónuszai ellen már évek óta harcol a vállalat befektetőinek egy elszánt csoportja.  

A cég körüli zaklatási botrány miatt a személyesen is védekezésre kényszerült Kotick novemberben maga kérte, hogy a továbbiakban csak a kaliforniai éves minimálbért, azaz 62500 dollárt (19,5 millió forintot) kapja, ami mellett a bónuszairól is lemondott, amíg nem sikerül rendezni az Activision Blizzard sorait.

Egy nemrég publikált felmérés most arra mutat rá, hogy Kotick már a botrány előtt sem állt az élen a legjobban fizetett játékipari vezetők sorában, csúnyán leszorította ugyanis a dobogóról egy nem túl közismert név.

Hirdetés

A GamesOne piackutató cég felmérése alapján 2020-ban Kotick összesen 154.613.318 dollárt, vagyis több mint 48 milliárd forintnyi kompenzációt kapott, ami órabérre átszámítva 77306 dollárra, azaz kb. 24 millió forintra jön ki. Ebbe beleértendő az alapbér, a bónuszok és a részvényekből származó nyereség is.

Az Activision Blizzard kapitányának így valószínűleg akkor sem lennének filléres gondjai, ha élete hátralévő részében társadalmi munkában látná el a feladatait, de még ezzel is nagyon messze volt az első helytől. Az aranyérmet ugyanis egy mobilos vállalat, az izraeli Playtika első embere nyerte el: Robert Antokol 372.008.176 dollárt, azaz 116 milliárd forintot vágott zsebre az olyan csodákat megjelentető cég élén, mint a Blingo Blitz, vagy a Slotomania.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Az aranyérmes vezérigazgató ezzel 186.006 dolláros órabért kaszált, vagyis óránként több mint 58 millió forinttal nőtt a vagyona. Ami pedig a TOP5 többi szereplőjét illeti, az élboly a következőképp alakult:

  • Andrew Paradise, Skillz (mobilos esport-platform): 103.321.052 dollár
  • Andrew Wilson, Electronic Arts: 34.715.802 dollár
  • Frank Gibeau, Zynga: 32.003.768 dollár

A 42 fejest rangsoroló teljes lista itt olvasható, rajta olyan nevekkel, mint a Take-Two élén álló Strauss Zelnick (7.; 18.111.761 dolláros fizetés), a Square Enix-CEO Yosuke Matsuda (17.; 4.169.594 dolláros fizetés) és a Ubisoftot dirigáló Yves Guillemot (28.; 925.314 dolláros fizetés).

A felmérés további érdekessége, hogy néhány játékipari vállalat medián fizetését (aminél a dolgozók egyik fele kevesebbet, másik fele pedig többet keres) is megemlíti. A számok alapján az EA-nél a legmagasabb ez az érték (123.935 dollár), a második az Activision (99.100 dollár), míg az ötödik helyre a Take-Two (72.046 dollár) futott be.

Kotick számára ez azért kínos, mert az Activision Blizzardnál mérték a legnagyobb különbséget a medián dolgozói bérezés és a CEO fizetése között: a vezérigazgató 1560-szor többet keresett, mint a bértábla középmezőnyében állók.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)