Hirdetés

Meglepő indokkal utasították el a britek a Microsoft és az Activision Blizzard összeolvadását

|

Ez jelenti az eddigi legnagyobb akadályt a történelmi léptékű akvizíció ügyében.

Hirdetés

Múlt héten úgy tűnt, már nagyon közel járunk hozzá, hogy a Microsoft felvásárolhassa az Activision Blizzard kiadót, amikor a dél-afrikai versenyhivatal is jóváhagyta a tranzakciót.

A gigantikus, a szórakoztatóipar történetében is jelentősnek számító, csaknem 69 milliárd dolláros üzletre korábban már rábólintott a japán, a brazil, a chilei, a szaúdi és a szerb versenyhivatal, ezt követően már csak az amerikai, a brit és az európai hatóságoknak kellene szentesítenie a bizniszt.

Most azonban homokszem csúszott a gépezetbe: a brit versenyhivatal, a Competition and Markets Authority úgy döntött, hogy - több hónapig tartó vizsgálódást követően - blokkolni fogja a megállapodást.

Hirdetés

A döntés megakadályozná, hogy a Microsoft felvásárolja az olyan címeket fejlesztő és forgalmazó Activision Blizzardot, mint a Call of Duty, a World of Warcraft vagy épp a Candy Crush. A szervezet korábban amiatt aggódott, hogy a tranzakció hátrányosan érintené a Sony konzolja, a PlayStation felhasználóit.

A mostani döntést azonban mégsem emiatt hozták meg, hanem azért, mert attól tartanak, hogy az ügyletnek negatív hatása lenne a felhős játékok (cloud gaming) piacára. Sérelmezik továbbá, hogy a Microsoftnak túl nagy előnye lenne, és nem tartják felhasználóbarát dolognak, hogy az akvizíció lezárultát követően, amint bekerülnének a Game Passba az Acti-Blizz játékai, megemelkedne a szolgáltatás ára.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

A Microsoft jelezte, hogy fellebbezést fog benyújtani a döntés ellen. Brad Smith, a Microsoft elnöke úgy reagált, hogy a CMA ezzel akadályozza a technológiai innovációt és a befektetéseket a brit IT és tech szektorban.

Kijelenthető, hogy a szervezet döntése sokkolta a Microsoftot, mivel eddig úgy tűnt, hogy a brit hatóság sem áll majd a megállapodás útjába. A CMA döntése azért is jelentős, mert befolyásolhatja az amerikai és európai döntéshozókat az üggyel kapcsolatban.

Nagy kérdés, hogy mi történik majd most. Egy biztos, a Microsoftnak elhúzódó jogi csatározásokra kell majd berendezkednie, ami akár hónapokig is eltarthat - és akkor még mindig nem tudjuk, hogy mi lesz az amerikai FTC és az Európai Bizottság döntése.

Piers Harding-Rolls játékipari elemző szerint a brit hatóságnál sem maholnap fognak dűlőre jutni, ugyanis még az egyszerűbb, kevésbé komplex ügyekben is általában körülbelül kilenc hónapig tart a huzavona a fellebbezéseknél, így ez esetben várhatóan minimum ennyi időre lesz szükség, hogy kiderüljön, elfogadják-e a Microsoft indoklását.

Úgy vélem, hogy jelentősen csökkent annak az esélye, hogy az akvizícióra még idén sor kerülhessen. Az Európai BIzottság döntésére május végéig kell várni, az FTC pedig augusztus elejére ígérte a választ

- summázta a helyzetet Harding-Rolls.

A szakember rámutatott, hogy az előzetes várakozások a Microsoftnak kedveztek, mert a CMA a cloud gaming piacára fókuszált az előzetes aggályok megfogalmazása során. Mostanra azonban kiderült, hogy a szervezetet jobban foglalkoztatja a Microsoft érintettsége az olyan platformoknon, mint az Azure, a Windows és az Xbox Cloud Gaming. Az olyan cloud gaming szolgáltatók, mint például a GeForce Now nem közvetlen versenytársai a Game Pass szolgáltatásnak. Ezt azonban a brit hatóság nem találta kellően meggyőzőnek arra nézve, hogy a Microsoft ne uralhatná így is ezt a piacot a jövőben.

Úgy látják ugyanis, hogy a Microsoft birtokában lévő cloud gaming infrastuktúra már most is lehetővé teszi a cég számára, hogy dominálja a cloud gaming világát, ez pedig csak fokozódna, ha olyan címek felett is megszereznék az irányítást, mint a Call of Duty, az Overwatch és a World of Warcraft.

Egyelőre nem világos, hogy a redmondi cég hogyan érhetne el sikert a fellebbezés során, a korábban javasolt módosításaik ugyanis láthatóan nem bizonyultak elégségesnek. Ezek egyébként főleg arra vonatkoztak, hogy a Call of Duty-játékok más platformokon - praktikusan a Sony PlayStationjén - is elérhetőek maradnak, más cloud gaming szolgáltatóval pedig tízéves megállapodásokat kötnének, a CMA illetékeseit azonban ez sem győzte meg, mivel úgy látják, ez még mindig túl nagy mozgásteret hagyna a Microsoft ügyeskedésének. 

Ha mégis sikeres lesz a fellebbezés, az egész folyamat indulhat az elejéről - legalábbis Nagy-Britanniában. Harding-Rolls szerint erre van is esély, azonban az utolsó szót mindenképpen a CMA mondhatja ki. Bobby Kotick, az Acti-Blizz jelenlegi vezetője azt mondta, hogy a brit szervezet döntése még távolról sem az utolsó szó a tranzakció ügyében.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)