Hirdetés

Megúszta az EA a FIFA loot boxai miatt kirótt óriási büntetést

|

A kiadó 19-re húzott lapot Hollandiában, és végül győzelemmel zárta az évek óta húzódó pereskedést.

Hirdetés

Az utóbbi években egyre több országban váltak vizsgálat tárgyává a játékbeli loot boxok, vagyis a véletlenszerű jutalmakat generáló mechanikák, melyekről már többször is kimutatták, hogy kínosan közeli rokonságban állnak a szerencsejátékokkal.  

A FIFA-sorozatot gondozó Electronic Arts gyakori főszereplője az ezzel kapcsolatos híreknek, a kiadóhoz ugyanis valósággal dől a pénz a focis széria loot boxként árusított kártyacsomagjaiból, melyekkel a FIFA Ultimate Team (FUT) csapatukat építgethetik a játékosok.

Hirdetés

Hága Kerületi Bíróságának 2020-as döntése értelmében a Holland Szerencsejáték Hatóság (DGA) kötelezte az EA-t, hogy távolítsa el a FUT-kártyákat a játékokból. Ellenkező esetben heti 500 ezer eurós büntetés sújtotta volna a céget, legfeljebb 10 millió eurónál (mai árfolyamon 3,82 milliárd forint) tetőzve. Az EA azonban úgy döntött, hogy maradnak a kártyák, és megfellebbezte az ítéletet.

A kiadónak pedig bejött a rizikózás, a holland legfelsőbb bíróság ugyanis a héten nekik adott igazat, és eltörölte a 10 millió eurós büntetést. Az ítélet indoklása szerint a FUT-pakkok nem önálló játékok, hanem egy nagyobb, főként képességekre építő játék részei, így nem is esnek a szerencsejáték-szabályozás hatálya alá.

"A csomagok túlnyomó többségét a játékban való részvétellel szerzik meg és használják fel. Mivel a csomagok nem önálló játékok, nem minősülnek szerencsejátéknak, így engedélyezést sem igényelnek. A kiadó tehát nem sértette meg a szerencsejátékokról szóló törvényt, a szerencsejáték-felügyeletnek pedig nem szabadott volna kényszerítő bírságot kiszabnia. A Közigazgatási Jogegységi Osztály visszavonta a kiszabott bírságot."

- áll a bíróság verdiktjében.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Mivel további fellebbezésnek nincs helye, az EA ezzel el is könyvelheti a győzelmét, a holland játékosok pedig biztosak lehetnek benne, hogy maradnak a kártyák, melyek tartalmába a tavaly bevezetett Preview Packek révén már be is pillanthatunk a vásárlás előtt. Az EA a Polygonhoz eljuttatott közleményében üdvözölte a döntést:

"Ez a döntés megerősíti azt a meggyőződésünket, hogy a holland törvények értelmében a FIFA vagy a FIFA Ultimate Team semmilyen aspektusa nem tekinthető szerencsejátéknak. Az Electronic Arts játéktervezési megközelítésében a választás, a szórakozás, a tisztesség és az értékteremtés áll az első helyen. Mindig is az volt az legfőbb célunk, hogy a játékosaink Hollandiában és világszerte pozitív élményben részesüljenek."

Nem mindenhol bántak azonban ilyen finoman a kiadóval: a Hollandiával szomszédos Belgiumban korábban illegálisnak minősítették a loot boxokat, így ott az EA is kénytelen volt megszüntetni a pénzért vehető FUT-pakkokat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)