Hirdetés

Mi várható, ha tényleg szakít az Electronic Arts és a FIFA?

|

Az Electronic Arts kényelmes pozícióból tárgyalhat, a FIFA-nak jobban fájhat a szakítás.

Hirdetés

A sportvilág egyik, ha nem a legnagyobb partnerségét kötötte meg közel 3 évtizeddel ezelőtt az EA és a FIFA, aminek értelmében a kaliforniai játékkiadó exkluzív jogot kapott a FIFA név használatára. Ez a négy betű világszerte összefonódott a labdarúgós videojáték-sorozattal, az asszociáció még azoknak a fejében is jelen van, akiknek alapvetően semmilyen kapcsolatuk nincs a játékokkal.

Most mégis úgy tűnik, hogy szakít egymással a két óriás, a következményekről pedig egyelőre csak feltételezések vannak, de az biztosnak tűnik, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, azaz a FIFA többet veszíthet a szakítással.

Hirdetés

Őrületes pénzt zsebel be az Electronic Arts csupán azzal, hogy minden esztendőben kiadja a FIFA újabb verzióját. Az elmúlt 20 évben a stúdió több mint 20 milliárd dollárt keresett a sorozat különböző részeivel. Azért persze a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget sem kell félteni, akiknek mostanra az EA-vel kötött megállapodásuk a legjövedelmezőbb, ami körülbelül 150 millió dollárt jelent nekik évente.

Ez a pénz most komoly veszélybe került. A tárgyalások már körülbelül két éve folynak arról, hogy a felek megújítsák az együttműködésüket, a megbeszélések azonban több beszámoló szerint is vakvágányra futottak. Ezt támasztja alá a FIFA által kiadott közlemény, amiben a videojáték-fejlesztő cég monopol helyzetét támadja, illetve nemrégiben az EA-n belül is boncolgatták, hogy miért is nem éri meg a FIFA-val együttműködniük a jövőben.

Jelenleg egy tíz éves megállapodás van életben, ami a Katarban megrendezésre kerülő 2022-es labdarúgó-világbajnokság után jár le. Addigra szinte biztosan kiderül, mi lesz az EA sorozatának névadó partnerével, a nézeteltérés rendezésére azonban kevés esély van, hiszen a FIFA jóval többet szeretne keresni a játékok után.

Egyes beszámolók szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség úgy emelné a saját részesedését, hogy 4 éves ciklusonként (tehát világbajnokságonként) 1 milliárd dollárt kapjon a játék kiadójától. Ez természetesen az EA-nek egyáltalán nem tetszik, és valószínűleg tudják is, nem ők buknak nagyobbat az esetleges szakítással.

Ki mit veszít, ha külön folytatják a felek?

A pénzen túl abban sem tudnak megegyezni az érintettek, hogy minek is kellene beletartoznia a megállapodásba. A FIFA úgy gondolja, kizárólag a labdarúgós játékra kellene korlátozódnia az EA felhasználási körének, a kiadó azonban azt tartaná korrektnek, ha másfelé is használhatná a FIFA nevet, hogy egy teljesebb ökoszisztémát kínálhasson a játékosoknak, ideértve az esetleges NFT-ket (amikről itt írtunk egy fejtágítót), valós meccsekről származó jeleneteket és a most is zajló FIFA név alatt rendezett videojátékos versenyeket.

Az Electronic Arts legészrevehetőbb vesztesége a név lesz, hiszen több évtized után egy teljesen új címmel kell majd ellátniuk és a piacra dobniuk a focis játékukat. Hiába hangzik ez nagyon drasztikusnak, valószínűleg semmilyen hatással nem lenne az eladásokra, ugyanis ha mondjuk tényleg EA Sports FC névvel jelenik majd meg a jövőben a sorozat, akkor is mindenki úgy fog rá hivatkozni, mint az új FIFA.

Az EA továbbá azért is játszotta ügyesen a 4D sakkot, mert közel sem csak a FIFA által birtokol jogokat ahhoz, hogy például a játékosok vagy a klubok igazi neveit és felszerelését használja. A kiadó cég több mint 300 megállapodással rendelkezik, ide értve számos labdarúgó bajnokságot is. A teljesség igénye nélkül kiemeltünk néhány rendkívül fontos és erős partnerségét az EA-nek:

  • UEFA: Bajnokok Ligája, Európa Liga, Konferencia Liga, UEFA-szuperkupa
  • Dél-amerikai sorozatok: Conmebol Libertadorres, Conmebol Sudamericana, Conmebol Recopa
  • Premier League: a világ legnépszerűbb versenye, az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság
  • EFL: Angol másod-, harmad- és negyedosztály, a világ legrégebbi bajnoksága, 1888 óta létezik
  • LaLiga: A spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság, annak minden egyedi megjelenésével, ami a tévéből is ismerős
  • Bundesliga: A német első osztályú labdarúgó-bajnokság
  • Serie A: Az olasz első osztályú labdarúgó-bajnokság
  • Ligue 1: A francia első osztályú labdarúgó-bajnokság

Ez csak egy apró részlet abból a hosszas listából, aminek értelmében az EA a FIFA-val való szakítás után is teljes joggal használhatja majd a világ számos labdarúgójának arcát, nevét, a klubok mezeit, a bajnokságok megjelenését és mindent, ami körülöleli a világ legnépszerűbb sportját.

N' Golo Kanté, Kai Havertz, Mason Mount és Christian Pulisic. Hozzájuk hasonlóan minden további profi játékos és csapat joga az EA-nél marad, a FIFA-val való szakítás ellenére.

Az Electronic Arts tulajdonképpen kizárólag a négyévente megrendezésre kerülő világbajnokság használati jogát vesztené el, és minden jel arra mutat, a döntéshozók ezzel együtt fognak tudni élni, nem érzik úgy, hogy ez komoly anyagi veszélyt jelentene a jövőben.

A FIFA számára már egy kicsit kellemetlenebb a helyzet, hiszen ők közel három évtizeden keresztül kötődtek kizárólag az EA-hez, hasonló partnerséget pedig több mint valószínű, hogy nem fognak tudni kötni, hiszen a FIFA játékok szinte teljesen dominanciát alakítottak ki a videojátékok ezen területén.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Márpedig a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek bizony nagy szüksége lenne az EA pénzére, és még annál is többre, hiszen a 2016 óta elnöki pozícióban lévő Gianni Infantinónak komoly ambíciói vannak, amik megvalósításához hatalmas tőkére lenne szükség. A szövetség tervei között szerepel, hogy kibővítsék a FIFA-klubvilágbajnokságot, továbbá a Labdarúgó-világbajnokságot is sűrűbben, két évente szeretnék megrendezni. Ehhez a FIFA kezdésnek kettő milliárd dollárt szeretne gyűjteni, ez azonban egyre nehezebb feladatnak ígérkezik.

A FIFA persze a szakítás adta szabadsággal új lehetőségeket kereshet, és szinte biztosak vagyunk benne, hogy lesz is bőven kérőjük, ha végül tényleg búcsút mond az EA. A Fortnite-ot fejlesztő Epic Games például híres arról, mennyire szeret együttműködéseket csinálni, aminek köszönhetően például már több elképesztő koncertet is átélhettek a játékosok.

Abban biztosak vagyunk, hogy sem az EA, sem pedig a FIFA nem fog belebetegedni a búcsúba, és amíg a videojátékos-sorozat valami bugyuta névvel úgy is FIFA-ként marad meg mindenkinek még évekig a fejében, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség is új lehetőségeket kereshet arra, hogy finanszírozza a jövőbeli terveit.

Címkék: #ea #fifa #sorozat
Platformok: Android iOS Nintendo Switch PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)