Hirdetés

Nem hatották meg a Sony érvei, a brazil versenyfelügyelet engedélyezte az Activision Blizzard felvásárlását

|

Egy lépéssel közelebb került ahhoz a Microsoft, hogy megkaparintsa a Call of Duty, a Diablo és a World of Warcraft kiadóját.

Hirdetés

Szerdán jóváhagyta a brazil Adminisztratív Gazdaságvédelmi Tanács, vagyis a CADE az Activision Blizzard felvásárlását a Microsoft által, így Szaúd-Arábia után már a második jelentős piacon hárult el minden akadály az üzlet elől. Redmondban azért még mindig nem dőlhetnek hátra, hiszen az Európai Bizottság november 8-áig dönt arról, hogy áldását adja-e minden idők legdrágább játékipari tranzakciójára, vagy a brit hatóságok példáját követi, és mélyreható vizsgálatot rendel el. Utóbbinak március 1-je a határideje, tehát azoknak a realistább elemzőknek lett igazuk, akik úgy saccolták, hogy 2023 nyarán érhet véget a történet.

Az előttünk álló hetek-hónapok során fog majd kiderül, hogy melyik versenyfelügyeleti szerv hogyan látja a helyzetet, és ugyanazokra a következtetésekre jut-e, mint a CADE, vagy azzal ellentétesre. Utóbbi eset sem jelentené automatikusan a tervezett akvizíció meghiúsulását, mert a Microsoft bíróságon támadhatja meg a döntést.

Hirdetés

A CADE értelmezésében - köszönet a VCG-nek a fordításért - a Call of Duty népszerűsége valóban arra sarkallhatja a PlayStation felhasználóit, hogy Xboxra vagy PC-re váltsanak, amennyiben az Activision Blizzard játékai többé nem jelennének meg a Sony konzoljaira. Ugyanakkor azzal is számol a hatóság, hogy a közösség lojalitása a platformhoz az iméntivel ellentétes hatást vált ki, és inkább a CoD-ról mondanak le az emberek a kedvenc konzoljuk helyett.

Nem zárja ki a versenyfelügyelet, hogy a Microsoft minden korábbi állításával szemben exkluzívvá tegye az Activision Blizzard játékait, mert rövid távon ugyan jelentősen csökkennének az eladások, elveszítené a felhasználók egy részét, és a Call of Duty népszerűségét is megviselné a döntés, hosszabb távon viszont jótékonyan hatna az Xbox konzolok fogyására, növelné a Game Pass-előfizetők számát, erősítené a Microsoft ökoszisztémáját.

Minderre a verseny részeként tekintenek a brazilok, akik szerint az exkluzív tartalom juttatta abba a pozícióba a PlayStation és a Nintendót, ahol most vannak. Úgy vélik, hogy sem a Sony, sem a Microsoft nem rendelkezik (nem fejlesztett vagy nem vásárolt) olyan exkluzív játékot, amellyel túlságosan saját maga felé billentette volna a mérleg nyelvét. Ez azért lehet, mert népszerűbbek azok a thrid-party, AAA kategóriás címek, amelyek mindkét platformon elérhetőek.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Megállapítást nyert továbbá, hogy a Nintendo anélkül is versenyképes tudott maradni, hogy egyetlen Activision Blizzard játék elérhető lenne a konzolján, a Sony előnye pedig akkora (több mint húsz éve piacvezető, az övé a legnagyobb felhasználói bázis, a legtöbb eladott konzol, rengeteg kiadóval és fejlesztővel működik együtt, exkluzív játékok robusztus katalógusával rendelkezik, vásárlói hűségesek a márkához), hogy még akkor is képes lesz versenyezni, ha egy sikeres felvásárlást követően a Microsoft nem engedné többé a PlayStation konzolok közlébe az Activision Blizzard játékait.

Fontosnak látta azt is kiemelni a CADE, hogy a feladata a verseny biztosítása, és hogy a brazil felhasználók javát nézze, nem pedig az, hogy valamely versenytárs érdekeit védelmezze. Ennek szellemében azt a lehetőséget, hogy a PlayStation felhasználói bázisának egy része úgy dönthet, Xbox konzolra vált, nem tekinti a versenyre vagy a konzolpiac egészére fenyegetést jelentő tényezőnek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)