Hirdetés

Ők a brit játékipar leggazdagabb szereplői

|

Látva a GTA 5 szárnyaló eladásait, gondolkodás nélkül rávágná mindenki, hogy a Houser fivérek a legtehetősebbek, csakhogy vannak náluk is fényűzőbb luxusban élő játékipari nagykutyák az Egyesült Királyságban.

Hirdetés

Most vasárnap hozza nyilvánosságra a The Times a leggazdagabb britek listáját, és ezen hagyományosan szerepelnek a videojáték-ipar meghatározó szereplői is személyes vagyonuk mértékének függvényében. Az utóbbi kategória első helyezettjeinek kiléte már ki is szivárgott, jókora meglepetést okozva azok körében, akik nem látnak tovább az AAA-játékoknál.

Hirdetés

Bár jövedelmező iparág a videojátékoké, még messze nem annyira fajsúlyos, hogy a szupergazdagok közé lehessen sorolni azokat, akik ebben a szegmensben tollasodtak meg. Jelzésértékű, hogy már rongyos 150 millió angol fonttal be lehetett kerülni az élvonalba.

Paddy Burns és Chris vand der Kuyl - Amiatt csenghet ismerősen a 4J Studios neve, mert ez a csapat portolta konzolokra a Minecraftot még annak idején. A két tulajdonosnak fejenként 150 milliót fialt eddigi tevékenysége a videojátékok piacán.

David Braben és Wendy Irvin-Braben - A házaspárnak a Frontier Developments kiváló sorozatának köszönhetően (Elite Dangerous, Planet Coaster stb.) nem kell tartania a nyugdíjas évektől. Kettejük vagyona 50 millióval gyarapodott csak az elmúlt 12 hónapban, de ebben benne volt egy 15 milliós részvényeladás is, minek következtében már csak 33 százalékát birtokolják a stúdiónak.

Debbie Bestwick - Az egyetlen újonc a listán, de 196 millió fontjával egyből a középmezőnyben nyitott, ami nem rossz teljesítmény. A szóban forgó hölgy a Worms sorozat fejlesztőiből egyre aktívabb kiadóvá (is) vált Team 17 vezetője, kinek irányítása alatt sikerült a tőzsdére vinni a céget.

Sebastian Knutsson - A King vállalat egyik igazgatója és 225 millió font boldog tulajdonosa. Erről a cégről lesz még szó a későbbiekben.

Neil Taylor - Az egykor szebb napokat is látott GAME kiskereskedelmi üzletlánc eredeti alapítóinak egyike, kinek vagyonát 230 millió fontra becsülik.

Sam és Dan Houser - A Rockstar társalapítóinak vagyona egy év alatt 10 millió fonttal 310 millióra növekedett függetlenül attól, hogy utóbbi nemrég otthagyta a céget. Mindez igazából teljesen érthető annak fényében, hogy a rendkívül sikeres játékok bevételén felül még jókora adókedvezménnyel is számolhatott  cég. Mintegy 37,6 millió font adóbevételről mondott le az állam, nagyjából harmadáról annak, amekkora támogatást ebben a formában a brit játékipar egészének nyújt.

Mel Morris és Riccardo Zacconi - Houseréknél is többet apríthatnak a tejbe az Activision által felvásárolt King társalapítói; Zacconi 410 milliós vagyona is tiszteletre méltó, de a csúcson Mel Morris tanyázik 515 millió fonttal. Utóbbi mellesleg a brit másodosztályban (a Championshipben) szereplő Derby County tulajdonosa, és a King korábbi ügyvezetője. Zacconi pedig az a személy, aki őt ezen a poszton váltotta. Mindketten annak köszönhetik mesés gazdagságukat, hogy emberek százmillióinak okoz örömet egyforma kinézetű édességek társítása mobiltelefonon. A Candy Crushról van szó, ha nem lett volna egyértelmű.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)