Hirdetés

Óriási bajban van a világ legnagyobb játékipari vállalata

|

Innen szemlélve úgy tűnhet, hogy a Tencent egy mindent bekebelező kolosszus, de az igazság az, hogy közel sem áll ennyire jól a szénája.

Hirdetés

Mostanra már valószínűleg nem nagyon kell magyarázni, hogy mi is az a Tencent, hiszen a játékosok évek óta kísérhetik figyelemmel, ahogy az óriásira nőtt kínai vállalat egyre több nyugati játékfejlesztő cégbe vásárolja be magát, viszont erősen vitatott, hogy vajon mekkora a tényleges ráhatása a nyugati játékiparra. Sokan úgy vélik, hogy az ágazatban a Sonynál, a Microsoftonál és a Nintendónál is nagyobbnak számító Tencent szépen lassan teljesen át fogja venni az irányítást az interaktív szórakozás felett, ám a legújabb hírekből az derül ki, hogy a valóságban a befektetőcég fennállásának talán legrosszabb időszakát éli.

Aki figyelemmel kíséri a gazdasági történéseket, annak valószínűleg nem újdonság, hogy a kínai kormány az utóbbi években nagyon szigorúan állt hozzá a játékiparhoz és általában véve a technológiai szektorhoz: több nagy vállalatra is komoly büntetéseket szabtak ki, illetve kőkemény szabályozásokat vezettek be, amelyek mind a játékosokat, mind a kiadókat komolyan érintik.

Hirdetés

Ugye Kínában minden játéknak meg kell kapnia az állami cenzorok áldását ahhoz, hogy megjelenhessen, és bár a Tencent korábban ügyesen lavírozott ebben a rendszerben, az utóbbi évben rettenetesen bekeményítettek a hatóságok. Míg 2021-ben 755 játékot engedtek át a szűrőn, ez a szám idén már 172-re csökkent, azaz mindössze ennyi új megjelenés kapott zöld utat.

Ezt úgy tűnik, hogy a Tencent most már tényleg nagyon megérezte, ugyanis a Bloomberg jelentése szerint a cég részvényeinek értéke ötéves mélypontra zuhantak, ezáltal pedig a piaci részesedést tekintve meg tudta előzni az elsősorban rizsbor előállításával foglalkozó Kweichow Moutai. A hazai piac gyengülése megmagyarázza, hogy a Tencent miért próbálja ennyire agresszíven megvetni a lábát nyugaton, bár ennek tükrében már inkább tűnik menekülési tervnek, mint diadalmas terjeszkedésnek.

Félreértés ne essék, korai lenne a Tencentet temetni, mert minden nehézség dacára jelentős szereplője maradt a kínai iparnak, de pillanatnyi helyzete jól demonstrálja, hogy milyen gyorsan átrendeződhet a gazdasági térkép.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)