Hirdetés

Óriási leépítés lesz a Microsoftnál, az Xbox és a Bethesda sem ússza meg

|

A tízezer alkalmazottól megváló redmondiak kritikus pillanatban gyengítik a videojátékos részleget.

Hirdetés

Mielőtt nyilvánosságra hozta volna a 2023-as pénzügyi év második negyedévére vonatkozó beszámolóját, a Microsoft bejelentette, hogy elbocsátja tízezer alkalmazottját. A jelenlegi gazdasági helyzettel, valamint az ügyfelek és felhasználók megváltozott igényeivel indokolt döntés a teljes állomány 5 százalékát érinti, és körülbelül annyi munkavállalóról van szó, mint ahányat a felvásárlás előtt álló Activision Blizzard foglalkoztat összesen.

Mint azóta kiderült, a Phil Spencer vezette Microsoft Gaming (Xbox Game Studios, Bethesda) számára is véget ért a kegyelmi időszak, sokan kénytelenek távozni a a Starfield, valamint a Gears és a Halo sorozatok fejlesztői közül. A legjelentősebb létszámcsökkentést a 343 Industries szenvedi el, amely egyúttal elveszíti a Halo Infinite kreatív vezetőjét, Joseph Statent is. Igaz, ő nem megy messzire, csupán az Xbox kiadói szárnyához tér vissza.

Hirdetés

Mivel a Microsoft nem ment bele a részletekbe, egyelőre csupán a távozó fejlesztők közösségi médiás posztjaiból lehet arra következtetni, hogy mekkora csapás érte a videojátékos részleget. A bloomberges Jason Schreier szerint a Halo franchise-t gondozó 343 Industries különösen erősen érintett, mivel már a mostani létszámleépítés előtt is munkaerőhiánnyal küszködött a központilag elrendelt létszámstopnak és a határozott idejű szerződéssel bíró munkatársak távozása miatt. A stúdió egy korábbi fejlesztője, Che Chou a Mastodonon számolt be arról, hogy legalább 60-an maradtak állás nélkül.

Iparági források szerint a Starfield utolsó simításait végző, valamint a The Elder Scrolls VI-ot előkészítő Bethesda Game Studiostól és a Gears 6 mellett egy új IP-n ügyködő The Coalitiontől is többeket elbocsátottak. Azt nem tudni, hogy a Microsoft egészén végigsöprő leépítési hullám milyen hatással lesz a már ismert projektekre, okoz-e újabb csúszásokat, lesz-e olyan bejelentett játék, ami végül sosem látja meg a napvilágot.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Mindenesetre az elbocsátások nélkül is eseménydús év elé néző Xbox és Bethesda párosa legközelebb január 25-én tart egy bemutatót, amin a Redfall és a Forza Motorsport mellett a Minecraft Legendsre, valamint a The Elder Scrolls Online friss tartalmaira kíván koncentrálni. Ezt követi valamivel később egy újabb Developer Direct, fókuszában a Starfielddel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)