Hirdetés

Összeesküvés állna a videojátékos aukciók sikere mögött?

|

Egy youtuber összejátszással vádolja az értékelésért és az árverésért felelős cégeket, amelyek szerinte mesterségesen nyomják fel az árakat.

Hirdetés

Az NFT-technológiának hála manapság virtuális műtárgyakért is milliókat fizetnek az emberek, amihez képest már-már földhözragadtnak mondható, hogy az utóbbi években a régi videojátékok is egyre elképesztőbb összegekért cserélnek gazdát.

2017-ben még arról szóltak a hírek, hogy egy kifogástalan állapotú,  bontatlan Super Mario Bros. 30 000 dollárért kelt el az egyik aukción, 2019-ben viszont egy másik példány már átlépte a 100 000 dollárt is, nemrég pedig valaki 2 millió dollárt adott a Nintendo klasszikusáért.

Hirdetés

Az 570 ezer feliratkozóval bíró youtuber, Karl Jobst azonban egy nemrég megosztott videójában azt állítja, hogy az árverési boom nem természetes jelenség, hanem egy összeesküvés eredménye az értékelést végző Wata Games, és az utóbbi időkben rekordokat döntögető aukciósház, a Heritage Auctions között.

Jobst szerint még az eladók is benne vannak a dologban, a cél pedig egy szűk kör bevételeinek maximalizálása:

"A videojáték-árak közelmúltbeli megugrásának hátterében egy nagyon gazdag, nagyon befolyásos emberekből álló csoport húzkodja a szálakat, ugyanezek az emberek pedig gyorsan és sokat keresnek a dolgon."

Ami azt illeti, az aukciók kapcsán tényleg akadnak gyanús körülmények. A 2019-es Super Mario-rekord idején például a Wata Games végezte az értékelést, a vevők között pedig a Heritage Auctions alapítója és társelnöke, Jim Halperin is felbukkant. A 100 000 dollárt meghaladó eladási ár persze nagy hírverést generált, az aukciósház pedig sajtóközleményben kürtölte világgá, hogy egyre kapósabb portékák a klasszikus videojátékok.

Az is sokat elárulhat, hogy a Wata Games hivatalos weboldala egy időben tanácsadóként tüntette fel Halperint, ami azért visszás, mert arra utal, hogy a tételek árazásába a minél magasabb leütési összegekben érdekelt árverési cég magas rangú képviselője is beleszólhatott.

Jobst továbbá több gyanús eladást is felhoz az elmélete bizonyítására. Ezek közül az egyik a Carolina Collection nevű gyűjtemény eladása volt, ami a gyűjtői körökben közismert Dain Andersonhoz, a NintendoAge fórum alapítójához tartozott. A ritkaságokból álló kollekciót a Wata értékelte és a Heritage árverezte el, csakhogy az eladó egy időben személyesen is érdekelt volt a Wata Gamesben, amit az értékelő cég sosem közölt a nyilvánossággal. Anderson a videóra reagálva nyilatkozatban tagadta, hogy az eladás idején befolyása lett volna a vállalatra.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

A youtuber azt is felvetette, hogy a szakmában szerzett támadhatatlan pozíciója ellenére a Wata Games nem mindig áll a helyzet magaslatán. A videós szerint ezt egy Sega Saturnra kiadott bontatlan Tomb Raider esete bizonyítja, melyet a cég a legmagasabb (A+) minősítéssel értékelt, holott jól látható lyukak voltak a csomagolásán.

Ami pedig a Heritage Auctionst illeti, az aukciósház (és személyesen Jim Halperin) 2004-ben a Szövetségi Kereskedelmi Bírósággal és érmekereskedőkkel keveredett perbe, amiért saját alkalmazottai licitjeivel felverte az érmék árait.

A videó által elindított botrány jelenleg ott tart, hogy a Wata Games és a Heritage Auctions is közleményeket adott ki, melyekben lényegében tagadják az ellenük felhozott vádakat. A cégek szerint Jobst nem konzultált velük az anyag elkészítése során, így több tévedés is van az állításai között.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)