Hirdetés

Pert vesztett a Nintendo az előrendelések visszatérítése kapcsán

|

A Nintendo jelenleg korlátozza a digitálisan előrendelt játékok visszatérítését, ezt kifogásolták fogyasztóvédelmi szervezetek.

Hirdetés

Az utóbbi években több európai jogi kezdeményezést is láthattunk annak érdekében, hogy az egyes fogyasztói jogainkat a digitális javak esetében a lehető leginkább hasonlóan gyakorolhassuk a fizikailag megvásárolt termékekhez. Ebbe beletartozik a vásárlástól való elállás joga is, amit a Nintendo jelenleg még korlátoz, ha digitálisan rendelünk elő náluk játékokat, de nem kizárt, hogy a jövőben ezen változtatniuk kell.

A konzolgyártó eShop platformján eredetileg semmilyen lehetőségünk nem volt rá, hogy, ha meggondoltuk magunkat, valahogyan semmissé tegyük a vásárlást, ez változott meg 2020 szeptemberében.

Hirdetés

A tavaly ősszel bevezetett rendszer szerint az előrendelt játékok árát nem kérte el tőlünk azonnal a Nintendo, hanem csak később terhelte meg a kártyánkat, és lehetőséget adott a vásárlás lemondására egészen hét nappal a játék megjelenése előttig.

Ha viszont már egy hétnél kevesebb volt hátra a megjelenés napjáig, megszűnt a vásárlás törlésének lehetősége, illetve az online boltban is csak az "előrendelés és vásárlás" gomb jelent meg az adott cím mellett, ezzel jelezve, hogy már nincs lehetőségünk visszacsinálni a tranzakciót.

Ezt a gyakorlatot nem találták elfogadhatónak európai fogyasztóvédelmi szervezetek, és Norvég Fogyasztói Tanács a Német Fogyasztói Szervezetek Szövetségével (VZBV) karöltve támadta meg a bíróságon a Nintendo eljárásmódját. Ezt a pert elsőfokon a Switch gyártója nyerte, de a vásárlók érdekeit képviselő szervezetek fellebbeztek, másodfokon pedig győztek is.

A döntést a Nintendo beszámolók szerint tudomásul is vette, tehát nem folytatják a pereskedést.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Az ügy, a német fogyasztóvédők által írt összefoglalója szerint a Nintendo arra hivatkozva korlátozta a vásárlók elállási jogát, hogy sokszor a megjelenés előtt előtölthették a kérdéses játékot, tehát teljesítették a szerződés rájuk eső részét. A gyakorlatot vitató fogyasztóvédők ezzel szemben azzal érveltek, hogy a letöltés teljes mértékben haszontalan addig, amíg a megjelenéskor kiadott patch játszhatóvá teszi az adott szoftvert.

A bíróság a két fél meghallgatása után azt tanácsolta a Nintendónak, hogy fogadják el a VZBV indítványát, a cég pedig így is tett.

Arról, hogyan változhat a későbbiekben az ítélet nyomán a Nintendo eShop, még nincs információnk, ahogy az sem egyértelmű, hogy melyik országok számára változik meg a digitális bolt. A bírósági ügy ugyanis csak azért folyt Németországban, mert itt található az európai Nintendo központja, ám a kereset a norvég fogyasztók jogainak sérelme miatt indult.

Viszont mivel Norvégia tagja az Európai Gazdasági Térségnek, nem kizárt, hogy az EU-s országok vásárlói is hasonló kiszolgálásban részesülnek majd.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)