Hirdetés

Phil Spencer szerint a Sony az Xbox elnyomásával akar növekedni

|

Tovább élesedik a konfliktus a Sony és a Microsoft között.

Hirdetés

A Sony és a Microsoft között dúló "konzolháború" dinamikája éveken át úgy festett, hogy a PlayStation és az Xbox csak a pénztáraknál feszült egymásnak, míg a gépek mögött álló cégek a nyilvánosság előtt igyekeztek szép dolgokat mondani a másikról, és a kommentszekciókban kommandózó önkéntes "katonáikat" is erre sarkallták.

Aztán jött a január és a Microsoft bejelentése az Activision Blizzard 69 milliárd dolláros felvásárlásáról, alaposan megváltoztatva a helyzetet. A Call of Duty-széria elvesztésétől tartó Sony ugyanis minden lehetséges fórumon lobbizik az üzlet megvalósulása ellen, monopolvádakkal illetve a redmondiakat. A kedves nyilatkozatok ideje ezzel lejárt, most pedig már az Xbox-fejes Phil Spencer is élesebb hangnemre váltott, miután az amerikai versenyfelügyelet (FTC) pert indított az akvizíció megtorpedózására.

Hirdetés

A Microsoft Gaming első embere nemrég a Second Request podcast vendége volt, ahol egyértelművé tette, hogy nincs túl jó véleménnyel a japán rivális stratégiájáról:

"A Sony igyekszik megvédeni a konzolokon való dominanciáját. Úgy növekednek, hogy az Xboxot kisebbé teszik. A [Sony] teljesen másképp látja az iparágat, mint mi. Nem szállítják a játékaikat napra pontosan PC-re, nem teszik bele a játékaikat az előfizetős szolgáltatásukba, amikor piacra dobják azokat. [...] A Sony vezeti a párbeszédet arról, hogy miért ne menjen keresztül ez az üzlet, hogy megvédje a domináns pozícióját a konzolokon, így a Call of Duty az, amibe belekapaszkodnak. A világ legnagyobb konzolgyártója kifogást emel az egyetlen olyan franchise ellen, amelyről azt mondtuk, hogy továbbra is szállítani fogjuk a platformjukon. Ez egy olyan megállapodás, amely a választási lehetőség és a hozzáférés révén előnyös a vásárlók számára."

- mondta Spencer arra utalva, hogy a Microsoft korábban szerződést ajánlott a Sonynak és a Nintendónak a Call of Duty további 10 éven át való biztosítására, miközben a PC-s Steam áruházat is támogatni szándékozzák.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A Microsoftnak ugyanakkor nem a podcastek hallgatóságát, hanem a versenyfelügyeleti döntnököket kell meggyőznie, hiszen az USA mellett az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban és Kínában is vizsgálják az akvizíciót. Ami az Egyesült Államokat illeti, az üzlet miatt pert indító FTC lényegében arra jutott, hogy nem hihetünk a redmondiaknak, mivel a korábban felvásárolt ZeniMax Media játékai esetében is beígérték az EU-nak a multiplatform megjelenéseket, ám a jövőre érkező Star Citizen és a Redfall mégis Xbox/PC exkluzívok lesznek.

Az Európai Bizottság azonban ennek kapcsán később hivatalosan cáfolta, hogy elhangzott volna efféle ígéret, így nem valószínű, hogy az öreg kontinensen is osztani fogják a fenti érvet. A mérkőzés tehát továbbra is nyitott, főleg, hogy néhány országban (pl. Brazília, Szaúd-Arábia, Szerbia) már zöld utat adtak a felvásárlásnak, az USA-ban pedig a Microsoft továbbra is érvényesítheti az akaratát a a versenyfelügyelet által indított per megnyerésével. 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)