Hirdetés

A koronavírus miatt késhet a PlayStation 5 és az Xbox Series X

|

A Wuhanból elszabadult járvány hatással van kínai gyártókapacitásra, ami akár a generációváltás elnapolását is maga után vonhatja.

Hirdetés

Hacsak nem éltetek a világtól elzárt remeteként az utóbbi hetekben, akkor már magatok is értesülhettetek a kínai Wuhanból kiindult új típusú koronavírus okozta járványról. A fertőzöttek - és ami még szomorúbb - az áldozatok növekvő számáról szóló beszámolók mellett már az is híranyag, hogy az egészségügyi krízis milyen hatást gyakorol országszerte az egyes iparágakra. És ha ehhez hozzávesszük a kínai gazdaság méretét és az ország világkereskedelemben betöltött szerepét, úgy nyilvánvaló válik, hogy a következmények továbbgyűrűzve hozzánk is számos formában elérnek.

Hirdetés

Talán nincs mindenki tisztában vele, hogy miközben a kínai játékfejlesztés távol áll az élvonaltól, beszállítóként meghatározó. A nyugati játékok művészeti anyagainak 30-50 százalékáért kínai stúdiók felelnek, ebbe beleértendő a látványtervek, a textúrák és a modellek köre is. Tevékenységük átmeneti felfüggesztése miatt az érintett játékok megjelenése késést szenvedhet, azoké is, amelyeknek az újgenerációs konzolokat kellene eladniuk. És ha már szóba kerültek maguk a gépek, valamint a tartozékaik, akkor érdemes megemlíteni, hogy nagyrészt kínai üzemekben szerelik össze őket. Emiatt a Jeffries Group pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat szakértői úgy látják, hogy mind a Sony, mind a Microsoft terveit veszélyezteti a kialakult helyzet, készlethiánnyal küszködő rajtra, rosszabb esetben halasztásra kényszerülhetnek - áll a Business Insider cikkében.

Egy másik médium, a Techradar az általunk is számtalanszor idézett elemzőt, Michael Pachter véleményét kérte ki az ügyben. Az Equity Research ügyvezetője rámutatott, hogy bár költséghatékonyság szempontjából Kína a legjobb választás, valójában mindként konzolgyártónak maradt mozgástere, fordulhatnak tajvani és vietnámi partnerekhez (darabonként 5-10 dollárral növelve az előállítási költséget), valamint egyelőre még a határidő sem szorítja őket annyira. Különben is meg van róla győződve, hogy júniusnál előbb nem is kezdik el a sorozatgyártást, melynek tempója még csak nem is mérhető a mobiltelefonok összeszerelési üteméhez. Míg konzolokból durván havonta egymillió gördül le a szalagról, addig csak iPhone-ból 3-4 millió. Gondot az okozhat viszont, ha addig sem csillapodik a járvány, bár ebben kételkedik. Az elemző furcsa módon a tőzsdepiac viselkedéséből véli kiolvasni, hogy meddig keseríti még meg az emberek életét a koronavírus.

Ha júniusig kitart, gondot okozhat nekik. Elméletben lehetséges, hogy így alakuljon, de a tőzsde nem erről árulkodik. Ha ez lenne a helyzet, bezuhantak volna a részvények a szállítási láncban keletkező hosszútávú károk miatt.

Tessék, minden rendben, hiszen Michael Pachter szerint a koronavírus hatásai hamar lecsengenek, és még új konzol is jut majd a fa alá. Nem először fogalmazódik meg bennem a kérdés, hogy vajon miért is tekint erre a fickóra szakértőként a játékipar. A vírussal kapcsolatos jóslata minimum abszurd, de abban kivételesen igaza lehet, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban fegyverként bevetett vámtarifák miatt egyébként is azt fontolgathatja mindkét gyártó, hogy a kapacitása legalább felét kiszervezi más országokba Kínából.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)