Hirdetés

RuneScape - valaki közel 18 millió forintot költött el a játékban

|

A játékosok szerint komoly gondok vannak az üzleti modellel, ám a Jagex nem foglalkozik a problémával.

Hirdetés

A modern trendekhez igazodva már néhány éve a RuneScape-ben is vannak mikrotranzakciók, így némi előnyre tehetnek szert azok a játékosok, akik nem sajnálnak valódi pénzt költeni a játékban. Értelemszerűen nem mindenki él ezzel a lehetőséggel, ám ahogy az lenni szokott, most is vannak extrém esetek, amik felhívják a figyelmet egy általános problémára.

Hirdetés

A brit parlamentben nemrég ismét szóba került az addiktív technológiák témája, és az erről szóló jelentésben szerepelt egy olyan felnőtt is, aki az évek során több mint 50 ezer fontot költött el a RuneScape-ben. Ez átszámítva - jelenlegi árfolyamon - megközelíti a 19 millió forintot, ami már elég komoly összeg, így érthető, hogy sokaknál kiverte a biztosítékot. Sokan nemtetszésüket fejezték ki, mivel úgy gondolják, hogy a Jagex az utóbbi években kicsit túlzásba vitte a mikrotranzakciókat, ráadásul látszólag nem is terveznek változtatni a dolgokon.

A problémák 2012-ben kezdődtek, amikor egy frissítéssel bekerült a Squeal of Fortune szerencsekerék, amit megpörgetve pénzt, páncélt, valamint tapasztalati pontokat szerezhettek a játékosok. Hamar kiderült, hogy nem lesz a rajongók kedvence ez a megoldás, így le is lett cserélve a Treasure Hunter nevű mókára, ami a loot boxok mechanikáját használja. A játékosok kulcsok vásárlásával vagy egyéb módszerrel való beszerzésével ládákat nyithatnak, amik aztán véletlenszerűen adnak ilyen-olyan tárgyakat. Egyszer még egy Prize Pool névre hallgató promócióval is kibővítették ezt, így a rajongók még nagyobb jutalmakat szerezhettek, viszont benne volt a pakliban az is, hogy minden nyereményüket elvesztik. Ez utóbbi már a Jagexnek is sok volt, és elismerték, hogy hiba volt belerakni a játékba.

Tavaly nyáron egy, a Fortnite-os battle passhez hasonló apróság, a RunePass is elérhető volt, és természetesen ennek is készült fizetős változata az ingyenes mellett. Ráadásul ez még nem minden, mivel különféle előfizetések is akadnak. Ilyen például a RuneMetrics, aminek van egy szabadon elérhető, illetve Pro változata is - utóbbiért nyilván fizetnünk kell. Aztán ott van még a 10,99 dolláros (nagyjából 3300 forint) havidíjért kínált prémium tagság, ami további küldetéseket, skilleket és minijátékokat old fel az előfizetőknek.

Tehát amint látható, elég sok módon lehet pénzt költeni a RuneScape-ben, és ez jó pár embernek nem is igazán tetszik. A Kotakunak többen is panaszkodtak a mikrotranzakciók miatt. Volt olyan, aki például a loot boxok működését tartja helytelennek, más pedig úgy érzi, a Jagex egyáltalán nem törődik velük, mivel folyamatosan ontja magából ezeket a promóciókat, egyáltalán nem törődve a játékosok visszajelzéseivel. Akadt olyan eset, amikor a fejlesztők kénytelen voltak visszalépni, de a jelek szerint sajnos ritka az ilyen.

Ti játszotok a RuneScape-pel? Szerintetek valóban túlzásba esett a Jagex a mikrotranzakciókkal?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)