Hirdetés

Súlyos büntetést fizet a Valve és öt másik cég régiózáras árusítás miatt

|

A Bandai Namco és a Capcom is büntetést kapott, mert nem engedték, hogy a felhasználók határok nélkül vásárolhassanak.

Hirdetés

Országonként más a videojátékok értékének megítélése, eltérőek a fizetések, és a warez népszerűsége is változó. Vannak olyan területek, ahol alacsonyabb árakkal próbálnak némi bevételhez jutni a kiadók, mert tudják, hogy a helyi fogyasztók nem képesek vagy nem hajlandóak 60-70 eurónak megfelelő összeget fizetni egy-egy címért - például ezért voltak sokáig jóval olcsóbbak itthon a játékok PC-s változatai, mint a konzolosok, így próbálták az illegális letöltésektől a legális vásárlás felé terelni a játékosokat. Az eltérés már nem akkora, mint régen, de mi most is kedvezőbb áron vásárolhatunk, mint a tőlünk nyugatabbra lévők.

Néhányan persze megpróbáltak trükközni ezzel, amit a forgalmazók nem néztek jó szemmel, így régiózáras kulcsokat árultak, amiket csak adott országokban lehetett beváltani. Emiatt büntette most az Európai Bizottság a Valve mellett a Bandai Namcót, a Capcomot, a Focus Home Interactive-ot, a Koch Mediát és a ZeniMaxot.

Hirdetés

A Valve olyan kódokat biztosított a kiadók számára, amiket csak Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia területén lehetett beváltani, de az EU célja, hogy a tagországok között elmosódjanak a kereskedelmi határok, mindenki ott és azt vásárolhassa az unión belül, ahol és amit szeretne.

Összesen 7,8 millió euró a büntetés mértéke, melyből 1,6 milliót a Valve kénytelen benyelni, ugyanis nem volt hajlandó együttműködni az EU-val. A többiek segítették a vizsgálatot, így az ő büntetésüket 10-15%-kal csökkentették, de a legtöbbet még így is a Focus Home fizeti: 2,8 millió eurót állapítottak meg számára. A Zenimax 1,6 milliót, a Koch Media 977.000-et, a Capcom 396.000-et, a Bandai Namco pedig 340.000-et kénytelen perkálni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)