Hirdetés

Szakszervezetet alapítanának a Dragon Age 4 tesztelői

|

A BioWare-nek külső partnerként dolgozó minőségbiztosítási szakemberek lehetnek a játékipar következő szakszervezetének alapítói.

Hirdetés

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Észak-Amerikában a korábbinál sokkal nagyobb lendületet kaptak a munkahelyi érdekvédelmi törekvések, azon belül a különböző szakszervezeti mozgalmak. Az olyan óriáscégek első szakszervezetei mellett, mint az Amazon, vagy épp a Starbucks, a videojáték-iparban is kezdenek beérni az első ilyen jellegű kezdeményezések, amikről évek óta beszélnek már különböző szakemberek.

Ebből a szempontból úttörő lehet az Activision Blizzard, ahol a cégcsoport alá tartozó Raven Software tesztelői alapíthatják meg az egyik első szakszervezetet a nagy költségvetéssel dolgozó kiadók berkein belül, minden, a törekvést letörni igyekvő lépés ellenére. Úgy tűnik, a minőségbiztosítási terület dolgozói lehetnek máshol is, akik a legaktívabbak az érdekvédelmi küzdelemben, ugyanis nemrég a BioWare kanadai részlegének külső munkatársként besegítő teszterek is megtették az első lépést szakszervezeti tagság felé.

Hirdetés

A dolgozók a Keywords Studios alkalmazásában állnak, de egy ideje elsősorban a BioWare munkáját segítik a minőségbiztosítás területén, így részt vettek a Mass Effect Legendary Edition, és a Star Wars: The Old Republic: Legacy of the Sith készítésében, valamint a Dragon Age 4 munkálataiban. A jogi értelemben is a BioWare-nél dolgozó munkatársaiknál viszont munkaügyileg jelentősen rosszabb bánásmódban részesülnek elmondásuk szerint.

Például a Keywords munkatársai számára május elejétől kötelező visszatérni az irodájukba, pedig a koronavírus-járvány továbbra is veszélyt jelent Kanadában is, ezzel szemben a BioWare dolgozói továbbra is hibrid munkavégzési rendszerben dolgoznak, részben otthonról. Ráadásul fizetett betegszabadságot sem kapnak, pedig a cég székhelyéül szolgáló Albertában 14 nap karantén javasolt annak, aki pozitív Covid-19 tesztet produkál.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Az irodai helyzetben fennálló egyenlőtlenségekhez hasonlóan voltak olyan szabadnapok is, amiket a BioWare alkalmazásában álló munkavállalók megkaptak, míg a Keywords kötelékébe tartozók nem. Továbbá felhozták érvként a szakszervezet megalakítása mellett az alacsony fizetéseket is, amik a minimálbért éppen csak meghaladják, és a BioWare-nél azonos beosztásban dolgozó kollégákét jelentősen alulmúlják. De a külső stúdiónál dolgozó munkatársakban felmerült a gyanú, hogy nemi alapon is jelentős különbség van a dolgozók bérezésében, ahogy azt is sérelmezik, hogy a munkájuk értékelésére nem kaptak átlátható mérőszámokat, így a teljesítményük és a fizetésük közötti összefüggések sem igazán egyértelműek.

A különbségek ellenére egyébként a Keywordsnél dolgozó teszterek nem a náluk jobb helyzetben lévő kollégáikra dühösek, hanem elsősorban a munkaadóikra.

"A munkatársaink a BioWare-nél nagyon jól bánnak velünk, de a szerződésünk miatt értelemszerűen korlátozott a köztünk fennálló kapcsolat"

- nyilatkozta ennek kapcsán a Keywords egyik alkalmazottja.

A szakszervezeti kezdeményezés dokumentációjának ellenőrzése várhatóan május 3-ig befejeződik, az ezt követő két hétben szavazhatnak a BioWare keze alá dolgozó teszterek, hogy szeretnének-e szakszervezetet alakítani. Ez persze nem jelent automatikusan jobb munkakörülményeket a dolgozóknak, a szakszervezetnek ugyanis megállapodásra kell jutnia a Keywords vezetésével arról, hogy milyen, minden tagra vonatkozó feltételekkel folytatják a közös munkát.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)