Hirdetés

Tényleg Sega Series X néven jelenik meg a Microsoft új konzolja Japánban?

|

Nagy bejelentésre készül holnap egy újságcikkben a Sega, ami a szerző szerint az egész játékipart forradalmasítja majd, mi pedig utánajártunk, egészen pontosan mi is lehet ez a titokzatos leleplezés.

Hirdetés

A holnapi nap folyamán, azaz június 4-én nagyszabású bejelentésre számíthatunk a Sega részéről, erre pedig a heti rendszerességgel megjelenő Famitsu magazinban kerül majd sor, amiben az ázsiai ország egyik legismertebb tech-újságírója, Zenji Nishikawa írása fogja bemutatni a részéleteket. Egyelőre semmiféle konkrétumot nem tudunk arról, hogy egészen pontosan mi lapul a Sega ingujjában, de remélhetőleg tényleg lenyűgöz majd bennünket, mivel nem kisebb szavak hangzottak el a cikk kapcsán, mint az "iparág forradalmasítása", így pedig jogosan tolódtak egyből az egekbe a játékosok előzetes várakozásai. Rögvest szárnyra is kaptak különböző pletykák, mi pedig most ezeket fogjuk alaposan átrágni annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb képet kapjátok arról, mi lehetséges közülük, és mi az, aminek már a felvetése is hajmeresztő. 

Hirdetés

Új Sega minikonzol érkezik

Az utóbbi években hihetetlenül népszerűek lettek a retró minikonzolok, elég csak arra a készlethiányra gondolni, amivel a Nintendo Classic Minire vágyó rajongóknak kellett szembesülniük. A Sega egyszer már kiadott egy zsugorított masinát, ez volt a tavaly ősszel megjelent Sega Genesis/Mega Drive Mini, amire összesen 42 játékot pakoltak fel, bár a felhozatal régiónként változott - más címek jutottak Japánnak, Kínának/Koreának, és a nyugatnak. Felmerült, hogy most esetleg érkezhetne egy Sega Saturn Mini, vagy egy Dreamcast Mini is. Ebből az utóbbi tűnik elképzelhetőbbnek, mivel a Saturnt (egyedi architektúrájának köszönhetően) elég bonyolult feladat emulálni. A probléma mindezzel csak az, hogy egy új minikonzol bejelentése bármennyire is örömteli lenne a retró vonal nagy rajongóinak, azért maradjunk annyiban, hogy semmiképp sem nevezhető forradalminak. 

Az épp most 60 esztendős Sega egyébként már ma bejelentette, hogy érkezik a Game Gear Micro, szóval minikonzolt biztosan kapunk, csak ez épp egy handheld gép kicsinyített replikája lesz, meglehetősen furcsa árazással - négy verzió készül belőle, darabja nagyjából 14 ezer forintba kerül, de mind a négy kiadáson csak 4-4 különböző játék kap helyet, tehát a gyűjtőknek mindet meg kell venniük a teljes felhozatal reményében. Fontos, hogy a Game Gear Micro leleplezése teljesen független a gigantikusnak szánt holnapi bejelentésről.

Új asztali Sega konzol jelenik meg

Ennél egy fokkal izgalmasabb lenne, ha a Sega visszatérne a nagyok játékába, és egy teljesen új, a következő generációval versenybe szálló asztali játékkonzolt jelentene be, aminek majd az Xbox Series X-szel és a PlayStation 5-tel szemben kellene felvennie a kesztyűt. A hatodik generáció után ugyebár a Sega teljesen elengedte ezt az irányt, annyira lemaradt a PlayStation 2, Xbox és GameCube mögött, hogy 18 év után nem gyártott több otthoni konzolt. Tény, hogy hatalmas hír lenne egy új Sega gép bejelentése, viszont ez a szint már pont hogy túlmutat egy Famitsu íráson. Új konzolokat grandiózus (jelenleg inkább digitális) eseményeken szoktak leleplezni, nem pedig egy újságcikkben. Ennyire analóg megoldást nem várunk a Segától 2020-ban. Ahogy igazából egy új konzolt sem, teljesen felesleges kockázatvállalásnak tűnne éppen most újra fellépni arra a pástra, ahol jelenleg teraflopok háborúznak. Persze egy tényleg forradalmi ötlettel meg lehet kerülni az izmok harcát, ennek ugyebár a Nintendo volt nagy mestere a Wii-vel és a Switchcsel. Mindenesetre ez a pletyka tűnik mind közül az egyik legvalószínűtlenebbnek. 

Új Sonic játék készül

Sokan gondoltak egyből arra, hogy esetleg mindenki kedvenc kék sündisznója tér majd vissza egy újabb, minden eddiginél nagyszabásúbb videojátékban, aminek egyfelől persze mi magunk is nagyon örülnénk, másrészt viszont egy sokadik Sonic cím bejelentése (legyen akármennyire is érdekesnek tűnő az új epizód) semmiképp sem nevezhető szenzációnak. Elég valószínű, hogy nem csapott volna a Sega és a Famitsu magazin ekkora csinnadrattát az egész holnapi eseménynek, ha valóban mindössze csak arról lenne szó, hogy már gőzerővel készül Sonic következő kalandja. Még akkor sem, ha ez a hipotetikus játék esetleg a Sonic Adventure 3 lenne, amire annyi éve és olyan sokan várnak már. 

A Microsoft felvásárolja a Segát

Cseppet sem meglepő, hogy egyesekben az is felmerült, az épp költekező kedvében lévő Microsoft akár úgy ahogy van, meg is vehetné az egész Segát. A jelenlegi konzolgenerációban kiderült, bődületesen rossz döntés volt a Microsoft részéről korábbi belsős stúdióinak szélnek eresztése, hiába fogynak a legnagyobb számban a multiplatform címek, a vas eladásához mégis nélkülözhetetlenek az emlékezetes exkluzív játékok is. Becsületére legyen mondva, a Microsoft megpróbál javítani a dolgon, és az utóbbi időben sok kiváló játékfejlesztő stúdiót vásárolt fel. A következő netán pont a Sega lenne? Nos, nem valószínű. A Sega anyacége ugyanis az a Sega Sammy Holdings, ami a 2004-ben jött létre a Sega és a Sammy Corporation egyesülésével. A Sammy egyik legjövedelmezőbb divíziója pedig jelenleg is épp a Sega, no persze nem simán a videojáték-eladások miatt, sokkal inkább a játéktermi automaták és pacsinko gépek működnek masszív pénznyomdaként, minimális befektetés mellett ömlik belőlük a bevétel. Bolond lenne a Sammy kiadni a kezéből egy ilyen aranytojást tojó tyúkot. 

A Sega játékai Xbox-exkluzívok lesznek

Már jóval realistább lehetőségnek látszik az, hogy egészen egyszerűen egy exkluzív megállapodás születik a Sega és a Microsoft között, amelynek értelmében a japánok játékai a következő pár évben csak és kizárólag Xbox Series X konzolokra jelennek majd meg. Az erre utaló jeleket nem nehéz észrevenni, látványosan szereti egymást az utóbbi időben a Sega és a Microsoft, remek példáért nem kell messzebb menni annál, hogy viharos gyorsasággal elérhetővé vált számos Yakuza játék Xbox One-ra, sőt a következő generációt illetően eddig kizárólag Xbox Series X-re jelentették be a legújabb részt, a PlayStation 5 még csak szóba sem került vele kapcsolatban. Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Sega és a Microsoft ennyire összebútorozik: még az első Xbox konzol idejében fűzték nagyon szorosra a kapcsolatukat, egy csomó Sega cím jelent meg exkluzívan csak a Microsoft gépére - olyan játékok is, mint a Panzer Dragoon Orta, a Jet Set Radio Future vagy a Sega GT 2002. Mindenesetre egy ekkora cégóriás felvásárlását ugyancsak nem egy újságcikkben szokás bejelenteni, az efféle akvizíció nem egyik napról a másikra történik meg, a tárgyalási folyamat során pedig általában ki is szivárog ez-az, ahogy ez történt mondjuk a Fox-Disney ügylet esetében is.

Sega Series X néven jelenik meg Japánban a Microsoft új konzolja

Ez tűnik az egyik legvadabb ötletnek, pedig igazából lenne benne ráció. A Microsoft konzoljai híresen rosszul teljesítenek Japánban, egészen egyszerűen nem tudták eddig átütni a szigetország lakóinak idegen brandek iránt tanúsított elutasító hozzáállását. Míg az előző generációt konzoleladások terén Japánon kívül simán megnyerte az Xbox 360-nal a Microsoft, az ázsiai országon belül annyira csúnyán elhasalt, hogy összességében végül elmondható, világszinten több PlayStation 3-at adtak el, mint Xbox 360-at. Jövedelmező megoldásnak tűnhet tehát az, hogy a redmondiak következő gépét Sega Series X néven dobják majd piacra Japánban (elvégre a Sega továbbra is az egyik legkedveltebb márka az országban), és ez tényleg forradalmi lenne, ilyen szintű brandcserére meg nem igazán volt eddig példa. Mégis, nem tűnik valószínűnek, hogy egy ennyire merész húzást meg merjen lépni a Microsoft, Daniel Ahmad játékipari elemző pedig egy kínai forrásra hivatkozva már egészen konkrétan meg is cáfolta ezt a pletykát. 

Saját játékstreaming szolgáltatást indít el a Sega

Térjünk végre rá a legvalószínűbbnek tűnő eshetőségre, vagyis arra, hogy a Sega valamiféle streaming alapú szolgáltatást jelent be holnap. Ez bizony könnyen lehet forradalmi, amennyiben az új rendszerben az előfizetők bármilyen platformon el tudják érni a Sega teljes klasszikus kínálatát, ehhez hasonló megoldás, vagyis az, hogy egy kiadó nem saját piacterén és platformján keresztül teríti ilyen módon a friss játékait, hanem az összes fontosabb konzolra (esetleg persze még PC-re is) elérhetővé teszi a teljes játékkatalógusát, még nem volt példa. Talán az EA Access említhető vele egy lapon, de itt most elvileg arról lenne szó, hogy több generációnyi Sega játékot kapunk meg egyben egy havi előfizetésért cserébe. Mobilokon 2017 óta elérhető a Sega Forever, a szolgáltatás, amely segítségével több mint 30 Sega Genesis (nálunk Mega Drive), Game Gear, és Master System játékot tolhatunk végig telefonon, ráadásul ha nem zavarnak bennünket a reklámok, akkor mindezt teljesen ingyen élvezhetjük. Akár a Sega Forever konzolos debütálása (és jelentős kibővítése) is lehet a szóban forgó Famitsu cikk apropója. 

A titokzatos Fog Gaming

Nagyon úgy tűnik viszont, hogy nem egy hétköznapi felhőalapú szolgáltatásról lesz szó, a legfrissebb pletykák és szivárgások ugyanis már nevén nevezik a gyermeket: elvileg holnap a Sega a "Fog Gaming" nevezetű új rendszert leplezheti le. A Fog Gaming különlegessége abban rejlik, hogy a szolgáltatás nem egyszerűen csak a felhőből streameli az adott játékot az otthonunkba, hanem az egész Japánban tömegével megtalálható játéktermek árkád gépeinek CPU-ját és GPU-ját használja fel erre, tulajdonképpen a játéktermi gépek erejét gyűjti össze, és juttatja el a felhasználóhoz. A termek tulajdonosai értelemszerűen ezért pénzt kapnának, így gépeik akkor is hasznot hoznának, amikor maguk a létesítmények teljesen zárva tartanak. Kétségtelenül egy nagyon izgalmas megoldásnak tűnik mindez, bár a gyakorlati hasznát még nem teljesen értjük, illetve az is bizonyos, hogy Japánon és a régión kívül nem lenne túlzottan életképes a rendszer, mivel a világ többi részén a játéktermek kihalófélben lévő, vagy már inkább csak múzeumban mutogatott állatfajnak számítanak. 

Nem szabad elfelejteni, hogy a korábbi tervek szerint június 4-én tartotta volna meg a Sony is saját digitális eseményét (ezt azóta elhalasztották), ahol sok új PlayStation 5 játék leleplezésére számíthattunk, szóval a Sega nagy hírének is nagyjából ezen a szinten kell mozognia fontosság tekintetében, ha épp ugyanerre a napra időzítették. Aztán ki tudja, lehetséges hogy a végén a Fog Gamingről szóló híresztelések bizonyulnak hamisnak, és a fentebb taglalt pletykák valamelyike igazolódik be, netán valami teljesen mást rántanak elő a japánok a kalapból. Ti melyiknek örülnétek a legjobban, illetve melyiket tartjátok a legvalószínűbbnek? Meséljetek róla bátran lent, a kommentek között!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)