Hirdetés

Több európai stúdió is a kínai Tencent kezébe kerülhet

|

Egy friss jelentés szerint az eddiginél is agresszívabb felvásárlási stratégiát alkalmazhat a Tencent, kiemelt tekintettel az európai szereplőkre.

Hirdetés

Az utóbbi években a játékiparban is erőteljesebbé vált a tőke koncentrálódása, vagyis egyre több stúdió és kiadó kerül egyre nagyobbra hízó vállalatóriások tulajdonába. Az egyik legmohóbb szereplő a kínai Tencent, amely szeptemberben 49,99 százalékos részesedést szerzett a Ubisoft legnagyobb részvényesének tekinthető Guillemot Bros.-ban (a Guillemot család vállalkozása a Ubisoft részvényeinek 10,1%-át birtokolja).

A kínai tech-titánról általánosságban véve elmondható, hogy a külföldi felvásárlásai során eddig többnyire megelégedett a kisebbségi tulajdonnal, a Reuters friss jelentése szerint viszont a továbbiakban agresszívabb stratégiát követhet a vállalat.

A hírügynökség ugyanis négy különálló belsős forrásra hivatkozva azt írja, hogy a Tencent rálépett a gázra, és immáron többségi tulajdonra, vagy egyenesen irányítási jogot adó befolyásra játszik a felvásárlásai során, a cég fantáziáját pedig elsősorban az iparág európai képviselői mozgatják, beleértve a metaverzummal kapcsolatos érdekeltségeket is.

Hirdetés

A Reuters ugyan nem boncolgatja a vágyott európai expanzió okát, de valószínűleg a mindenkori amerikai kormányok kína-ellenes politikája is szerepet játszik benne, hogy inkább itt nyomul a cég. Arra viszont a hírügynökség is felhívja a figyelmet, hogy a Tencent vélhetően a hazai működését megnehezítő kínai szigorítások miatt törekszik a külföldről származó bevételei felpörgetésére.

Mint ismert, a kínai állam az utóbbi években igyekszik letörni a hatalmas befolyásra szert tett belföldi tech vállalatok szarvát, az olyan megszorítások, mint a fiatalkorú felhasználók játékidejének korlátozása, vagy az új címek engedélyezésének lefékezése pedig a Tencent bevételeit is megtépázták, a cég így nemrég a története első bevételcsökkenését könyvelhette el.

A Reuters kérésére a vállalat csak annyival kommentálta a hírt, hogy már jóval az új szabályozások előtt is voltak külföldi befektetései, most pedig innovatív, tehetséges vezetéssel rendelkező  szereplőkbe pumpálná a pénzt, amelyeknek lehetőséget biztosítana az önálló növekedésre.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)