Hirdetés

Tovább dagad a Paradox Interactive zaklatási botránya

|

Egyre több nő fejezi ki elégedetlenségét a férfiak dominálta céges kultúra miatt.

Hirdetés

A filmes világból kiindult Me Too-mozgalom egyértelműen letarolta a játékipart is, hiszen némi túlzással lassan nem marad olyan cég, melynek kapcsán ne említhetnénk valamilyen kisebb-nagyobb zaklatási ügyet. Az idei év leghangosabb botránya eddig egyértelműen az Activision Blizzardé, nemrég pedig már a svéd Paradox Interactive viselt dolgait is boncolgatni kezdte a sajtó.

A főként a stratégiai játékairól (pl. Europa Universalis, Cursader Kings, Cities: Skylines) ismert kiadó kálváriája azzal kezdődött, hogy néhány hete kiszivárgott egy belsős felmérés, mely szerint a 133 megkérdezett alkalmazott csaknem fele panaszkodott "nem megfelelő bánásmódra".

Hirdetés

A legtöbben zaklatásra és "genderalapú diszkriminációra" panaszkodtak, ami elsődlegesen a nőket sújtja. A szivárgást követően a vállalat frissen kinevezett régi-új vezetője, Fredrik Wester bocsánatot is kért egy 2018-as eset miatt, amikor egy belsős eseményen sértő módon viselkedett egy kollégával.

Ezzel viszont nem ért véget a történet, mert azóta egy svéd lap, a Svenska Dagbladet és az Eurogamer is beleásta magát a sztori hátterébe. Az előbbi nemrég átfogó anyagot jelentetett meg, amely a Paradoxnál kialakult "hallgatás kultúrájáról" értekezik.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Az újságnak több forrás is felhozott egy 2016-os döntést, amivel a kiadó egy olyan vezető beosztású személyt alkalmazott, aki az előző munkáltatójánál "kéretlen közeledésekről és zaklatásairól" volt ismert. A Paradox ennek ellenére mégis felvette, pedig néhány hónappal a leszerződtetése előtt az előző foglalkoztatója 270 ezer koronát (kb. 9,5 millió forintot) fizetett egy nőnek, aki bíróságra vitte a sérelmeit. A meg nem nevezett személy végül idén augusztusig töltött be fontos pozíciót a kiadónál.

A Svenska Dagbladetnek nyilatkozó nők szerint a Paradoxnál "egyértelmű férfiuralom" tapasztalható, a zaklatásokat pedig leginkább magasabb beosztású kollégák követik el az alattuk elhelyezkedők kárára. Az egyik forrás elmondása alapján a meetingeken általában a férfiak a leghangosabbak és többnyire övék az utolsó szó. Egy másik nő pedig egy olyan esetet idézett fel, amikor a Slacken közzétett kritikája miatt kitessékelték egy meetingről, és kényszerítették, hogy törölje a véleményét.

Az Eurogamer által meginterjúvolt korábbi és jelenlegi dolgozók egyikének tapasztalatai szerint a panaszok kivizsgálását nagyban akadályozza, hogy a középvezetők csak a felettük elhelyezkedő fejesek elégedettségét tartják szem előtt, ezért hajalmosak szőnyeg alá söpörni a gondokat:

"Ha előállok valamivel a középszintű menedzseremnél, nem fogja ezeket a dolgokat a felsőbb szintekre továbbítani, mert attól fél, hogy akkor nem kedvelik majd."

Az Eurogamer forrásai szerint ezért a vulgáris, nőgyülőlő vicceket általában nem is jelentik a sértettek, mert úgy gondolják, hogy a felelősök úgysem ütik meg a bokájukat. Egy másik alkalmazott pedig azt állítja, hogy egy alkalommal konkrétan a fejéhez vágták, hogy csak a női kvóta teljesítése miatt lehet a cégnél:

"Voltam olyan meetingeken, ahol én voltam az egyetlen nő a szobában, és azt mondtam, szerintem ebbe az irányba kellene mennünk, mire valaki rám nézett, és azt felelte: tudod mit? Te csak tokenként vagy itt, inkább csendben kellene maradnod."

A Svenska Daglabet riportja arra is rámutat, hogy a sértetteket a svéd játékipar kis mérete is visszatartja a nyilvános kitálalástól, mivel mindenki ismer mindenkit, ezért még egy névtelen beszámoló forrását is könnyű lehet azonosítani. A Paradox pedig nagy hal ebben a kis tavacskában, 2019-es adatok alapján legalábbis a kiadó 1226 női munkavállalója a teljes svéd játékipari szakembergárda 21%-át tette ki.

Egy korábbi alkalmazott pedig azzal egészítette ki a képet, hogy hiába tartanak rendszeres elégedettségi felméréseket a cégen belül, sokan nem is mernek válaszolni, mivel nem látják garantáltnak az anonimitást.

A cikkben foglaltakra a kiadó a szóvivője is reagált, aki elmondta, hogy komolyan veszik az botrányt elindító felmérés eredményét, ám a válaszadók szűk köre miatt (az állomány kevesebb mint 20%-a válaszolt) a konkrét válaszintézkedések előtt egy nagyobb vizsgálatot kell tartaniuk.

A Paradox most egy független auditort alkalmaz, amely teljesen átvilágítja a céges kultúrát, kezdve a svédországi dolgozók kikérdezésével. S hogy van-e esély a változásra, arról következőképp vélekedik az Eurogamer által megszólaltatott névtelen női dolgozó:

"Igen, amennyiben a vezetőség hajlandó segíteni, és ha hajlandók megváltoztatni a zaklatásról alkotott felfogásukat. A Paradoxnál tényleges zaklatás van, amit az emberek tagadnak, mert nem tartják annak. Csak azt gondoljuk, hogy ez normális, mert ez a kultúra hosszú-hosszú évek óta fennáll. És vannak, akik sosem láttak mást."  

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)