Hirdetés

Úgy kilőttek a PlayStation 5 eladásai, hogy a többi konzol könnyes szemmel bámul utána

|

Most, hogy nem küszködik készlethiánnyal, látszik csak igazán, mekkora az érdeklődés a Sony konzolja iránt.

Hirdetés

Több mint két évnek kellett eltelnie a kilencedik konzolgeneráció rajtját követően, hogy eltűnjenek a várólisták, és készlethiányra hivatkozva senkit se küldjenek el üres kézzel a boltokból, aki PlayStation 5-öt szeretne venni. Tisztán látszik ez az európai piacot (kivéve az Egyesült Királyságot és Németországot) vizsgáló GSD adataiból is, melyek alapján a Sony konzolja nyerte a januári versenyfutást, méghozzá annak köszönhetően, hogy az az egy évvel korábbi időszakhoz képest 202 százalékkal nőttek, tehát megháromszorozódtak a PS5 eladásai. Eközben a Nintendo Switch 11 százalékos zsugorodást, az Xbox Series X|S pedig 32 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni. A PlayStation 5 feltámadásának hála végül pluszban 15,5 százalék növekményt tudott felmutatni a konzolpiac 493 ezer értékesített egységgel.

A kiegészítők, továbbá az a pontkártyák és előfizetések iránt már visszafogottabb kereslet mutatkozott: az előbbi termékcsoportból 2,1 százalékkal kevesebb fogyott, összesen 1,76 millió (a DualSense kontrollert volt a legnépszerűbb), míg az utóbbiak halmazából 1,37 millió tétel, ami 4 százalékos visszaesést jelent.

Hirdetés

Mindeközben 19 százalékkal kevesebb, 12,1 millió játék talált gazdára a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ebben a digitális és a dobozos példányok is benne vannak. A Gamesindustry.biz szerint ennek az az oka, hogy nem jelent meg egyetlen, a Pokémon Legends: Arceushoz hasonló népszerűségű játék sem a hónapban.

A januári újoncok közül a Dead Space remake a 6. helyen végzett, a Forspoken a 11-en, a Fire Emblem Engage szorosan követte, a One Piece Odyssey pedig a 16. helyig tudott felkapaszkodni. A toplista dobogóját így a szokásos címek (az aktuális FIFA, az elnyűhetetlen GTA V és a szintén bivalyerős Red Dead Redemption 2) foglalták el.

  1. FIFA 23 (EA)
  2. Grand Theft Auto 5 (Rockstar)
  3. Red Dead Redemption 2 (Rockstar)
  4. Call of Duty: Modern Warfare 2 (Activision Blizzard)
  5. God of War Ragnarok (Sony)
  6. Dead Space (EA)
  7. Nintendo Switch Sports (Nintendo)
  8. Mario Kart 8: Deluxe (Nintendo)
  9. NBA 2K23 (2K Games)
  10. Elden Ring (Bandai Namco)
  11. Forspoken (Square Enix)
  12. Fire Emblem Engage (Nintendo)
  13. Sid Meier's Civilization VI (2K Games)
  14. Grand Theft Auto Online (Rockstar)
  15. Pokémon Violet (Nintendo)
  16. One Piece Odyssey (Bandai Namco)
  17. God of War (Sony)
  18. Minecraft: Nintendo Switch Edition (Mojang/Nintendo)
  19. It Takes Two (EA)
  20. Tom Clancy's Rainbow Six: Siege (Ubisoft)
Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)