Hirdetés

Újabb csontvázak az Activision szekrényben: eltussolt erőszak, trágár céges levelek

|

Újabb elszomorító esetek láttak napvilágot az Activision botránya kapcsán, az egyes ügyek mellett a gyakoriságuk is meglepő.

Hirdetés

A héten mi is beszámoltunk az Activision zaklatási botrányának újabb hullámáról, amit a Wall Street Journal több hónapos munka után közzétett beszámolója indított útjára. Az ügyben vizsgálódó újságírók csapatát vezető Kirsten Grind ezt követően a lap egyik podcastjának vendége volt, ahol még mindig tudott új, elképesztő történetekkel szolgálni a kiadó alá tartozó stúdióknál uralkodó állapotokról.

Az a tény eleve megdöbbentő, hogy a korábban ismert zaklatási és egyéb problémás ügyek mellett további ötszáz olyan esetről találtak belső dokumentációt, amikor a dolgozók zaklatás, fizikai bántalmazás, vagy más helytelen viselkedés miatt tettek panaszt kollégájukra.

A riporter néhány példát is megemlít az adásban, amik alátámasztják, hogy a kifejezetten problémás ügyek sokszor nem maradtak következmény nélkül, de olyan gyakoriak voltak, hogy egyértelműen meghatározták a súdiók munkakultúráját.

Hirdetés

Így például szó esett egy alkalmazottról, aki a trágár, saját nemi szervére tett utalással (az eredeti, angol kifejezés egy emelt díjas telefonszám formátumában "1-800-ALLCOCK") írta alá a munkahelyi e-mailjeit és ezt a legnagyobb természetességgel küldte el női kollégáinak is. Ezt a gyakorlatot évekig folytatta, mielőtt panaszt tettek rá idén nyáron, ezt követően pedig egy hónapos belső vizsgálat után küldték el a cégtől.

A podcast során megszólaltatták Sledgehammer Games egy egykori alkalmazottját is, aki így írta le a Call of Duty: WWII-n dolgozó csapatban uralkodó környezetet, ahol nagyjából húsz nő dolgozott több száz férfi kollégával:

"Többféle különböző csoport volt. Voltak, akik nagyon kockák voltak és jó játékot akartak csinálni, aztán volt a fegyverszerető csoport, mert a Call of Dutyról van szó, szóval ez mindig odavonz olyan embereket, akik imádják a fegyvereket, aztán vannak, akik nagyon szeretik a testépítést. Legalábbis akkoriban a Sledgehammer Games-nél sokan voltak, akik nagyon szerették a testépítést, akik aztán együtt jártak az edzőterembe, hogy kigyúrják magukat. Nagyon maszkulin környezet volt"

- mondta a stúdióról mesélő Ashley Mark.

Az egykori minőségbiztosítási szakember aztán kitért arra, milyen problémás ügy alakult ki ebben a környezetben, mikor a stúdió alapításának évfordulóját rengeteg alkohollal ünnepelték 2017-ben, eközben pedig az egyik menedzser, Edward Rorick nagyon berúgott.

"Az egyik karját az egyik női munkatársunkra tekerte, de majdnem mintha egy fojtószorítás lenne, úgy ölelte át a nyakát, és közben csak a nevét ismételgette. Az emberek meg csak néztek, én pedig csak azt tudtam gondolni, »Azta, tényleg?«. Mindannyiunkat letaglózott a jelenet (...) aztán Ed engem is megpróbált megölelni, én pedig elhúzódtam tőle, hogy láthatóan fejezzem ki, hogy ezt nem szeretném."

Rorick később elismerte, hogy hiba volt ennyire berúgnia egy céges eseményen, emiatt nem is igazán emlékszik rá, mi is történt pontosan. Az eset következményeképp kéthetes fizetett szabadságra küldték, aztán más pozícióban az Activisionnél maradhatott, egészen addig, amíg egy, a felettesével folytatott szóváltás miatt el nem küldték.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A WSJ munkatársai a fenti eset mellett kiemelik, hogy Bobby Kotick ügyvezető is részt vett a zaklatási ügyek eltusolásában, a vezetőség többi tagját például nem tájékoztatta arról sem, amikor egy, szintén a Sledgehammernél történt szexuális zaklatási ügyet bíróságon kívüli megállapodással zártak le. Ez a konkrét eset is mutatja, hogy a cég mekkora ellenállást tanúsított a zaklatók ellen felszólaló dolgozók ellen: a Koticknak eljuttatott e-mail szerint a CoD-on dolgozó stúdió munkatársa hiába tett panaszt a feletteseinél és a HR-részlegen is, miután állítása szerint egy felettese megerőszakolta, semmi nem történt.

Majd másodszor is megtámadta a felettese, ekkor rendőrségi feljelentést is tett, ezt követően 2017-ben távozott a  cégtől, 2018 nyarán pedig már az ügyvédje kereste fel az Activisiont. A jogi képviselő levele szerint a HR-részleg azt tanácsolta a zaklatott alkalmazottnak, hogy próbálja máshogy értelmezni a helyzetet, hogy pozitív maradhasson a hozzáállása. Más szóval egyáltalán nem vették komolyan a panaszát.

Ennek fényében nem meglepő, hogy az Activision Blizzard részvényesei mellett a cég dolgozói közül is sokan követelik Kotick lemondását, azt remélve, hogy egy új vezetés tényleges változást hozhat a munkahelyi kultúrában.

Továbbá az iparági szereplők sem mehetnek már el szó nélkül a botrány mellett, így (igaz, egyelőre csak belső fórumon), de a PlayStation és az Xbox gyártója is aggodalmát fejezte ki az Activision működése kapcsán. Igazán komoly következményei viszont várhatóan nem ennek, hanem a különböző hatóságok által indított vizsgálatoknak és pereknek lehet.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)