Hirdetés

Van egy remek hírünk, ha nem kérsz az NFT-s játékokból

|

Egy friss felmérés szerint a fejlesztők többségét kifejezetten taszítja az elképzelés.

Hirdetés

Egyelőre nem látszik csitulni az NFT-k, azaz a blokklánc-alapú nem helyettesíthető tokenek körüli őrület, ami már nem csak a Samsungot és a Nike-t, de a játékfejlesztők egy részét is magával ragadta.

Eddig olyan komoly szereplők másztak bele kisebb-nagyobb mértékben a témába, mint az Electronic Arts, a Ubisoft, a Square Enix és a SEGA, nemrég pedig elképesztő pénzekért találtak gazdára a Konami Castlevania-témájú tokenjei is. A mikrotranzakciók előretörését is megszenvedő játékosok ezért joggal tartanak attól, hogy az NFT-láz újabb gyomrost visz be az elüzletiesedő hobbinak, ám most felcsillant a fény az alagút végén.

Hirdetés

A Game Developers Conference (GDC) State Of The Game Industry 2022 című felmérése szerint ugyanis a fejlesztők túlnyomó többsége egyelőre nemet mond a tokenekre. A 2700 megkérdezett szakember 70%-a válaszolt úgy, hogy ő és a stúdiója nem érdeklődik az NFT-k iránt, 72%-uk pedig azt sem szeretné, ha kriptovalutával is lehetne fizetni a játékaikban.  

A puszta számoknál azonban jóval többet árulnak el a jelentésben idézett vélemények, melyekből az látszik körvonalazódni, hogy a fejlesztőket kifejezetten taszítják az NFT-k. Egy megszólaló a blokklánc-alapú technológia környezeti terhelésére utalva például úgy fogalmazott, hogy inkább nem szeretné bátorítani az esőerdők leégetését csak azért, hogy valaki igazolhassa egy jpeg "birtoklását".

Egy másik fejlesztő pedig azon értetlenkedett, hogy vajon miért nem nevezik annak az NFT-ket, amik: piramisjátéknak. Ezzel az orosz jegybank szakértőivel került egy platformra, akik most hasonló indoklással szeretnék betiltani a kriptovalutákat, melyeknél gyakran mesterségesen generált kereslet hajtja fel az árfolyamot, hogy aztán a legtöbb coint birtokló készítők lelépjenek a befektetők pénzével.

Mégsem mehetünk el szó nélkül a 30%-nyi fejlesztő mellett, akiknek nincs ellenükre a játékpiac kacérkodása az NFT-kkel. Az iparági nagykutyák sora által is osztott véleményük szerint márpedig az NFT a jövő kulcsa, és bizony fennáll az esélye, hogy idővel egyre többen teszik majd magukévá ezt az álláspontot. Ahogy persze annak is, hogy az tokenláz múló őrületnek bizonyul, nem csak a játékbizniszben, hanem minden más tekintetben is.

Testvérlapunk, a Bronson egyébként komoly magyarázó-cikksorozatot indított a témában, ha jobban érdekel a kripto, a blockchain és az NFT jelenség, ide kattintva máris jobban elmerülhetsz benne.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)