Hirdetés

Váratlan helyről szerzett támogatót az Activision felvásárlása

|

Egy külső szereplő győzködi az Európai Bizottság illetékeseit, hogy adjanak zöld utat a Microsoft nagyszabású üzletének.

Hirdetés

Az utóbbi hónapokban felgyorsultak az események az Activision Blizzard tavaly január óta húzódó felvásárlása körül. Jelen állás szerint az üzletet vizsgáló amerikai, brit és európai uniós versenyhatóságok sorra gáncsot vetettek az akvizíciónak, amely szerintük ártana a piaci versenynek, eközben viszont a Microsoft is versenyt fut, hogy a maga javára billentse a mérleg nyelvét.

A redmondiak ezért a napokban megegyeztek a Nintendóval és az Nvidiával, hogy a felvásárlás nyélbe ütése esetén még legalább 10 évig a japán cég konzoljain és a GeForce Now felhőszolgáltatásban is elérhetővé fogják tenni a Call of Duty-szériát. A versenyhatósági vélemények szerint ez a franchise önmagában is akkora jelentőséggel bír, hogy a konkurens platformokon való hozzáférés esetleges csorbítása tisztességtelen előnyhöz juttathatná a Microsoftot. Most pedig egy külső szereplőtől kapott némi hátszelet az Activision bekebelezése.

Hirdetés

Nemrég ugyanis az Egyesült Államok kommunikációs iparágának dolgozóit összefogó érdekképviseleti szervezet, a Communication Workers of America (CWA) küldött levelet az Európai Bizottságnak, az akvizíció engedélyezése mellett kampányolva. A CWA neve onnan lehet ismerős, hogy a szervezet nagy csatákat vívott az Activision jelenlegi vezetésével, amikor a vállalathoz tartozó stúdiók dolgozói  a szakszerveződés útjára léptek a 2021-es zaklatási- és diszkriminációs botrányt követően.

Az Activision lényegében ott akadályozta ezeket a törekvéseket, ahol csak tudta, a Microsoft azonban már jó előre megegyezett a CWA-val, hogy a sikeres felvásárlást követően neutrális álláspontot fog képviselni az ilyen ügyekben. A szervezet tehát most a saját, jól felfogott érdekében kilincsel az EU-nál a felvásárlás engedélyezéséért.

"A Microsoft kötelezettségvállalásai révén a munkavállalók is helyet kapnak az asztalnál, és biztosítható, hogy az Activision Blizzard felvásárlása a vállalat munkavállalóinak és a videojátékok szélesebb munkaerőpiacának javát szolgálja majd. Amint azt az empirikus kutatások is jól dokumentálják, a kollektív alku hatékony ellensúlyt jelent a munkáltatók munkaerőpiac feletti hatalmával szemben."

- írja Chris Shelton, a CWA elnöke, aki szerint "egyértelmű út" vezet az Európai Bizottság és más testületek által megfogalmazott piactorzítási aggodalmak orvoslásához, ezért reményét fejezte ki, hogy a munkaerőpiaci dinamika kiegyensúlyozása érdekében az EU végül rábólint a két vállalat összebútorozására.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A kérdés, hogy mennyire hatják meg az EB képviselőit az amerikai munkaerőpiac problémái, hiszen Európában egészen más, jóval szélesebb körű dolgozói jogokat garantáló szabályok érvényesek, amelyek már most is kötik az itt működő munkáltatókat. A Microsoftnak persze minden támogató szó jól jön, a mérkőzés ugyanis még nincs lejátszva, s nemrég arra utaló jelek is voltak, hogy a redmondiak még az üzlet legnagyobb ellenzőjével, a piacvezető pozícióját féltő Sonyval is tárgyalásba kezdhettek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)