Hirdetés

Világosan kiderült, mit akar elérni a Sony az Activision Blizzard felvásárlás megtorpedózásával

|

Egyetlen iparági szereplő sem ellenzi oly hevesen, hogy a Microsoft kezébe kerüljön a Call of Duty kiadója, mint a Sony.

Hirdetés

Minden idők legnagyobb játékipari akvizíciójának története a végéhez közeledik, de még nem dőlt el, hogy a Call of Duty multiplatform franchise-ként való megtartását ígérő Microsoftnak sikerül-e rátennie a kezét az Activision Blizzard szellemi termékeire és humánerőforrásaira. A felvásárlás kétségkívül nagyot lendíthet úgy az Xbox konzolok eladásain, mint a prioritásként kezelt Game Pass szolgáltatás növekedésén, valamint utat nyitna a redmondiak számára a mobiljátékok jövedelmező piacára.

Ezek a potenciális előnyök azok, amelyek az Activision Blizzard brandjei esetleges exkluzivitásának kockázatával együtt több versenyjogi hatóság aggodalmát kiváltották, és nem utolsósorban az érdekeit védő Sony ösztönzésére átfogóbb vizsgálatokat eredményeztek.

Hirdetés

Ezek hatására a Microsoft, akivel csak tudott, megegyezett a Valve-től a Nintendón át az Nvidiáig arról, hogy 10 éves időtartamú szerződésben garantálja számukra a hozzáférést a Call of Dutyhoz, méghozzá paritásos alapon, azaz nem lesznek exkluzív tartalmak, sem pedig kizárólag meghatározott platform(ok)on elérhető funkciók. Ugyanezt az ajánlatot kapta végül a Sony is (a korábbi, jóval kedvezőtlenebb javaslatok után) kiegészítve azzal a lehetőséggel, hogy a franchise játékait megjelenésük pillanatában betegye a PlayStation Plus drágább csomagjaiba, mivel a már említett paritás a felhőszolgáltatásokra is kiterjed.

A Sony azonban ebben is csapdát vél felfedezni, azt állítva, hogy a Microsoft a licencdíjak befolyásolása révén áremelésre kényszerítheti riválisát, vagy arra, hogy ejtse a CoD-ot a kínálatából, ezáltal elérve, hogy Game Pass-exkluzív maradhasson. A japánok szerint még arra is képes lenne a Microsoft, hogy szándékos szabotázzsal (a játék későbbi szakaszaiban előjövő, patchek útján utólag bekerülő bugokkal) láttassa a playstationös verziót rosszabbnak az xboxosnál.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ehhez jönnek még hozzá Jim Ryan Brüsszelben, zárt ajtók mögött elhangzott szavai is, amelyeket Lulu Cheng Meservey, az Activision Blizzard alelnöke hozott nyilvánosságra. A Sony Interactive Entertainment vezetője az Európai Bizottság illetékeseivel, valamint a Microsoft és az Activision Blizzard képviselőivel kertelés nélkül közölte, hogy:

"Nem akarok új Call of Duty-megállapodást. Csak meg akarom akadályozni az egyesüléseteket."

Ezzel viszont akaratlanul is rávilágított arra, hogy a Sony kifogásainak egyike talán nem felel meg a valóságnak, mert korábban a PlayStation gyártója azt állította, hogy a Microsoft nem kereste meg őket, hogy tárgyaljon a Call of Duty jövőjéről. Az Activision Blizzard vezetői szerint viszont pont hogy a Sony nem fogadta a Microsoft hívását, sem az övékét.

Bármi is legyen az igazság, izgalmas hetek előtt állunk, melyek során az is elképzelhető, hogy bepillantást nyerhetünk a Sonynak komoly versenyelőnyt nyújtó exkluzív megállapodások részleteibe, mivel egy amerikai bíró arra kötelezte a japánokat, hogy szolgáltassák be a Microsoft által bizonyító erejűnek tartott dokumentumokat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)