Hirdetés

Visszakapják a pénzüket a Fortnite megkárosított játékosai

|

A kiadónak közel negyedmilliárd dollárja bánja az ügyeskedést.

Hirdetés

A modern játékipar egyik legidegesítőbb húzása az úgynevezett mikrotranzakciók csúcsra járatása. Bár ez a megoldás már a kilencvenes évek elején megjelent, az igazi aranykor az okostelefonok eljövetelével köszöntött be.

Tagadhatatlanul bosszantó jelenségről van szó, különösen akkor, ha már eleve több tízezer forintot költött el valaki egy minőségi alapjátékra, amelyben mégsem tud igazán jól boldogulni, a különféle extra képességek, fegyverek vagy felszerelési tárgyak nélkül, amelyekért jellemzően valódi pénzért vásárolható virtuális tallérokkal kell fizetni.

Hirdetés

A szomorú műfaj koronázatlan királya az egyébként ingyenesen játszható Fortnite, amely 2017-es megjelenése óta ma már szinte bármilyen eszközön elérhető. A játékosokat aztán szinte minden létező módon bombázzák, hogy vásároljanak a V-Buck nevű játékpénzből - írja az ExtremeTech.

A Fortinte-ot fejlesztő Epic Games pedig annyira ragaszkodik az aranytojást tojó tyúkjához, hogy még a mobilos fizetési ökoszisztémákat is felrúgta és saját virtuális játékáruházat húzott fel. Kiderült azonban, hogy az Epic bizony kevéssé etikus húzásoktól sem riadt vissza a profit maximalizálása érdekében.

Az amerikai kereskedelmi felügyelet, az FTC ugyanis úgy találta, hogy az Epic tisztességtelen módszerekkel próbálta rávenni a játékosokat, hogy fizessenek a virtuális javakért. Emiatt nemrég nem kevesebb, mint 245 millió dolláros, azaz közel 91 milliárd forintos bírságot szabott ki a cégre.

Ráadásul ez már nem is az első eset, mivel múlt év decemberében már az Epic nyakába akasztottak egy 275 millió dolláros bírságot, mivel a mikrotranzakciós nyomulást nem csak a felnőtt felhasználókkal szemben alkalmazták, hanem a 18 évnél fiatalabbakat is igyekeztek rávenni a pénzköltésre. Ezzel a cég megsértette az amerikai online gyerekvédelmi törvényt, a Children's Online Privacy Protection Actet.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Az Epic Gamesnek nem túl szép a pedigréje ezen a téren: 2018-ban azzal vádolták meg őket, hogy az Epic Store-ban nem alkalmaztak megfelelő eszközöket a szülői felügyelet érdekében, így a gyerekek úgy terhelhették meg szüleik bankkártyáit, hogy nem is feltétlenül tudtak róla, hogy pénzügyi tranzakcióban vesznek részt. Ráadásul, a cég nem sietett a probléma megoldásával, sőt, még 2022.  szeptemberében is találtak olyan etikátlan gyakorlatot, amit az FTC sérelmezett. A cég ráadásul azonnal letiltotta azoknak a felhasználóknak a fiókját, akik visszakérték a pénzüket a hasonló terhelések után - az Epic azóta ez utóbbi "panaszkezelési" gyakorlatát már felfüggesztette.

A cégnek most nyolc napja van befizetni a bírságot, az FTC pedig ezután dönt, hogy hogyan kártalanítja a pórul járt játékosokat. A hatóság weboldalára felkerült információk szerint azok számíthatnak pénzvisszatérítésre, akiknek a gyereke 2017. januárja és 2018. novembere között illetéktelen vásárlást hajtott végre a Fortnite felületén keresztül, illetve azok a játékosok reménykedhetnek, akik önhibájukon kívül V-Buck virtuális pénzt vagy különféle skineket vásároltak 2017. január és 2022. szeptember között. Az ugyanebben az időszakban kitiltott játékosok is számíthatnak valamilyen jellegű kártalanításra.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)