Hirdetés

Vizsgálni fogja a Gazdasági Versenyhivatal a videojátékok veszélyeit

|

Elsősorban azt a jelenséget boncolgatják, hogy "a megtévesztő és agresszív reklámgyakorlatokkal" a játékok a gyermekeket vették célba.

Hirdetés

Április 21-én, pénteken ülésezett a Gazdasági Versenyhivatal Családbarát Munkacsoportja, egy szakmaközi egyeztető fórum, melynek "célja, hogy javaslataival támogassa a családok és a családi kapcsolatok megóvását célzó jogalkotást és jogalkalmazást."

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke két új témát ajánlott a munkacsoportnak: az egyik az üdülési jogok kapcsán a fogyasztóvédelmi előírások szigorítása, a másik pedig a videojátékipar agresszív reklámgyakorlatának vizsgálata.

Hirdetés

"A felmérések szerint egyre több gyermek videójátékozik napi rendszerességgel. A videójátékipar pedig a gyermekeinket vette célba megtévesztő és agresszív reklámgyakorlatokkal, a gyermekek fejletlenebb kognitív képességeinek kihasználásával, illetve zavaros virtuális fizetőeszközök terjesztésével."

- állnak Rigó szavai a GVH közleményében.

"Egyre jellemzőbb, hogy a videójátékokba kéretlen, kifejezetten a gyermekeket célzó, őket vasárlásra buzdító, befolyásoló reklámokat építenek, ami jogellenes. Hasonlóan káros gyakorlat, hogy a látszólag ingyenes videójátékokban fizetős modulokat, pénzért megvásárolható virtuális fizetőeszközöket építenek be. Ez szintén veszélyes a gyermekekre" 

- válaszolta Kreatív megkeresésére a hivatal.

A nemzeti versenyhatóság hamarosan piackutatásban igyekszik feltérképezni a játékokban rejlő veszélyeket.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)