Hirdetés

Vizsgálódik a fogyasztóvédelem a Cyberpunk 2077 miatt, vaskos bírság lehet a vége

|

Figyelemmel kísérik a lengyel hatóságok a CD Projekt tevékenységét, miután állami és EU-s forrásokat is felhasznált a Cyberpunk 2077 fejlesztésének finanszírozására.

Hirdetés

Miközben a megjelenését követő tizedik nap végére már túl volt a 13 milliomodik eladott példányon is a Cyberpunk 2077, és úgy verekedte be magát 2020 legjövedelmezőbb játékai közé, hogy a premierje végül az év utolsó hónapjára csúszott, a CD Projekt dollármilliárdossá vált alapítóinak és tulajdonosainak mosolya nem lehet őszinte.

Attól volt ugyanis hangos az internet, hogy a befektetők által elvártnál alacsonyabbak voltak a korai - amúgy kimondottan kedvező - értékelések, és emiatt zuhanórepülésbe kezdtek a részvények, erre pedig rárakódott a csalódott - főként konzolos - játékosok panaszáradata. Utóbbi végül azt eredményezte, hogy aki igényelte, jó eséllyel visszakaphatta a vételárat, a játékot persze nem tarthatta meg, még ha egyesek emiatt értetlenkedtek is.

Hirdetés

Persze azzal, hogy átléptünk 2021-be, még nem vonultak el a viharfelhők a cég feje fölül, mivel több csoportos per is kilátásban van, újabban pedig sajtóértesülések szerint a lengyel hatóságok figyelmét is felkeltette az ügy. Okkal, ugyanis a CD Projekt 2016-ban 28 millió złoty (kb. 2,23 milliárd forint) állami támogatásban részesült (ennek jelentős hányada EU-s pénz, a többit a lengyel adófizetők "dobták össze"). Ebből négy előre meghatározott célt szeretett volna elérni a cég: olyan élőnek ható világokat létrehozni, amelyek a legmagasabb minőséget képviselik; megteremteni a játékba integrált multiplayer módok technológiai alapjait; filmszerű élményt nyújtani egy szerepjátékon belül, végezetül látványosan javítani a karakteranimációkat (testet és arcot egyaránt).

Többek között azt vizsgálják majd a Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivatal munkatársai, hogy mi teljesült a CD Projekt vállalásaiból, milyen lépéseket tesz fejlesztőstúdió a hibák kijavítása érdekében, hogyan kezeli a panaszokat. A Dziennik Gazeta Prawna hírlapnak Małgorzata Cieloch szóvivő megerősítette, hogy amennyiben nem elégedettek az eredménnyel, akkor bírságot fognak kiszabni, amely megegyezik a cég 2020-as bevételének (tehát nem az annál jóval szerényebb összeget jelentő nyereségének) 10 százalékával.

Elvileg még ebben a hónapban megérkezik a komoly javításokat ígérő patchek közül az első, ha annak pozitív hatásai nem lesznek elég látványosak, akkor bizony újabb kemény kritikákra készülhet fel a CD Projekt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)