Hirdetés

10 társasjáték, amit egyedül is jó játszani

|

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a nevében is benne van, hogy "társas", miért játszanánk egyedül, de ez senkit ne akasszon meg - vannak társasjátékok, amik egyedül is kimondottan élvezetesek.

Hirdetés

Sokak fejében élhet az a kép, hogy a társasjáték szigorúan közösségi élmény, és tény, hogy a legtöbb társast több játékosra szabták, de egyre gyakrabban láthatunk olyan újdonságokat, amikhez egyjátékos szabályt is mellékelnek, vagy egyedül játszva is kiválóan működnek. Számos mechanika átformálható úgy, hogy ne kelljen több résztvevő közreműködése, legrosszabb esetben egy "szellemmel", aki helyett a játékos csak cselekszik, de nem dönt, vagy véletlen, vagy előre meghatározott események vezérlik.

Úgy gondoltuk, most azoknak ajánlunk pár társast, akik magányosan választanák a kikapcsolódás ezen formáját, vagy nem akarnak arra várni, hogy játszótársaikkal össze tudják egyeztetni a játékesteket - egyúttal listánk minden eleme olyan, ami több játékost is támogat, úgyhogy a szólóban már gyakorlottak később társaságban is megmutathatják, mit tudnak.

Hirdetés

Zöldellő mezők (Meadow)

Társasjátékok.com adatlap

Viszonylag friss, viszont a tavalyi évben sokak kedvencévé vált a Zöldellő mezők, melyben tablót kell építenünk növényeket, állatokat ábrázoló kártyákból, ügyesen kalkulálva azzal, hogy a lapok hogyan épülnek egymásra, milyen kártyák lehelyezéséhez mely szimbólumok szükségesek.

Az egyszemélyes variáció többé-kevésbé olyan, mintha két játékos játszana, de az egyik Rover, egy fiktív ellenfél, aki nem tablót épít, hanem egy paklit, amibe véletlenszerűen kerülnek lapok. A végén az elért pontszám alapján nem csak az dől el, nyertünk-e, de négy különböző értékelést is kaphatunk ügyességünk függvényében.

Pandemic

Társasjátékok.com adatlap

Az elmúlt tíz év egyik legnagyobb kooperatív sikere a Pandemic, amiben vírusok terjedését kell megfékeznünk, és ellenszereket gyártanunk, mielőtt kifutunk az időből. Többféleképp is játszhatjuk egyedül: az alapjáték esetében egész egyszerűen csinálhatjuk azt, hogy minden karaktert egyedül irányítunk, de A labor kiegészítő konkrét egyjátékos szabályokat is tartalmaz. Ilyenkor a járványügyi központ, a CDC segít korlátozott, egyedi képességekkel rendelkező "második játékosként", és lehetővé teszi például a szerepváltást menet közben.

Szabadulópakli (Deckscape) sorozat

Társasjátékok.com adatlap

Gyakorlatilag bármely szabadulós, nyomozós társasjátékot játszhatjuk egyedül az Escape Roomoktól az Exiteken és Unlockokon át a Bűnügyi krónikákig, de talán a Szabadulópaklik esetében érezhetjük a legkevésbé, hogy hátrányba kerülünk, amiért egyedül kell gondolkodnunk. Mindig adott egy pakli, melynek lapjain egyesével kell végighaladnunk, fejtörők megoldásával juthatunk el a végkifejletig. A point and click kalandjátékok kedvelőinek különösen ajánlott.

A Mars terraformálása (Terraforming Mars)

Társasjátékok.com adatlap

Aki elkezd a modern társasjátékokkal ismerkedni, nagyon hamar találkozhat A Mars terraformálásával, amiben a Marsot kell élhetővé tennünk lapok kijátszásával, az oxigénszint, a vízmennyiség és a hőmérséklet növelésével. Bár alapvetően másokkal kell versenyeznünk azért, hogy a mi cégünk tegye hozzá a legtöbbet a sikerhez, a szóló módban kikerül pár szabály, megjelenik egy semleges rivális, 14 generáció alatt kell teljesíteni a feladatunkat, célunk pedig emellett a lehető legtöbb győzelmi pont összegyűjtése.

Calico

Társasjátékok.com adatlap

Semmi probléma nincs azzal, ha valaki a karantén alatt megtanult kötni vagy horgolni, és akkora rajongójává vált ennek, ahogy társasjátékban is szeretne takarókat látni. A Calicóban foltok és minták okos lehelyezésével kell cicafekhelyeket alkotnunk, alapvetően azért, hogy a legnagyobb pontszámmal bizonyíthassuk, nálunk van a cicáknak a legjobb helye, nem pedig ellenfeleinknél.

A szólóváltozat nagyjából azt az élményt kínálja, mint a versengő, támogatja az egyes, a játékszabályban taglalt könnyített variációkat, valamint egyedi kihívásokat nyújtó forgatókönyveket is, egyetlen mechanika tér el benne csupán, ezzel kiküszöbölve az ellenfelek hiányát.

Macskák szigete (Isle of Cats)

Társasjátékok.com adatlap

És ha már macskák, ugyanitt említést érdemel a Macskák szigete is. Ebben hajóval indulunk útnak, hogy a lehető legtöbb, poliominóként (tetriselemként) megjelenített szőrmókot mentsük ki egy szigetről, akiket okosan kell elhelyeznünk a raktérben. Lapokat draftolunk, kijátsszuk őket, vagy épp tartalékoljuk későbbre, ha úgy látjuk jobbnak. Ha egyedül állunk neki, gonosz testvérünk igyekszik minket szabotálni; ehhez a módhoz egyedi lapok, küldetések tartoznak, haladó feladatokkal nehezíthetjük dolgunkat.

Arnak elveszett romjai (Lost Ruins of Arnak)

Társasjátékok.com adatlap

Az Arnak a Zöldellő mezőkhöz hasonlóan ugyancsak nagy sikert aratott tavaly, gyönyörű dizájnja, még épp kényelmes mértékű összetettsége és izgalmas játékmenete rengeteg kalandort csábított magával. Az egyszemélyes módban nem kell másokkal versengenünk az elveszett romok felfedezése közben, de van egy fiktív rivális, aki saját lapokkal, akciókkal hátráltat minket, és mivel "mindig előttünk jár", mindig ő lesz a kezdőjátékos. A cél, hogy több pontot gyűjtsünk, mint amennyi neki jár a játékvégi állást követően. Van egyébként egy ingyenes, letölthető vagy online játszható, magyarul is elérhető szólókampány is, de az alapjátékra ehhez is szükség van.

Szellemek szigete (Spirit Island)

Társasjátékok.com adatlap

Az összetettebb játékok közé tartozik a Szellemek szigete, amiben a játékosoknak kooperatívan kell védelmezniük egy szigetet a gyarmatosítóktól. Egyedül leginkább úgy érdemes játszani, hogy két szellemet irányítunk, mert így könnyebben tervezhetünk, és kiegyensúlyozhatjuk gyengeségeiket. A hivatalos, játékszabály szerinti egyjátékos módban annyi az eltérés, hogy tudjuk olyan erőkkel tápolni magunkat, amikkel egyébként másokat tudnánk, és bizonyos erők nem érvényesülnek. Érdemes tehát "önmagunkkal kooperálni", úgy viszont nagyon jó móka a játék.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A Tiltott Sziget/Sivatag

Társasjátékok.com adatlap

A Tiltott játékokért ugyanannak a tervezőnek lehetünk hálásak, mint a Pandemicért: Matt Leacocknak köszönhetjük ezeket is. Célunk itt nem fertőzések megállítása, hanem kincsek felkutatása vagy egy egyre süllyedő szigeten, vagy egy homok által fokozatosan betemetett sivatagi területen, illetve a Tiltott Fellegek esetében egy áramkör kialakítása egy égi komplexumban. Mi a trilógiából a Sivatagot szeretjük a legjobban (valamivel összetettebb, mint a Sziget), és ugyan nincs hivatalos egyjátékos módja, a Pandemichez hasonlóan ezt is élvezetes úgy játszani, hogy több karaktert irányítunk az általános szabályoknak megfelelően.

Kartográfusok

Társasjátékok.com adatlap

A Kartográfusok és kiegészítője, a Hősök egyik legnagyobb vonzereje, hogy gyakorlatilag akárhányan játszhatják, csak a játékosszámnak megfelelő mennyiségű térképlapra (100 van egy dobozban) és íróeszközre van szükség. Mindenki ugyanazon formákat és tájtípusokat rajzolgatja be a saját térképére, ugyanazon feladatok teljesítéséért küzd, de az egyénen múlik, hogyan taktikázik, hogyan próbál meg a lehető legtöbb ponttal az élre törni. A szívatásként szolgáló "rajtaütéseket" több játékos esetén a résztvevők egymás térképére rajzolják be, az egyszemélyes játékmódban viszont adott szabályok alapján kerül fel a pontlevonást jelentő szörnyterület, a szerzett pontok szerint pedig egy rang jár a végén vetélytársak hiányában.

Ti mit tennétek még ezek mellé? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)