Hirdetés

10 történetvezérelt társasjáték, amibe tapasztalat nélkül is belevághatsz

|

Ha szereted a jó sztorikat, és nem akarsz napokig játékszabályt bújni, ezeket a társasjátékokat érdemes kipróbálnod.

Hirdetés

Akit komolyabban érdekel a társasjátékozás, jobban teszi, ha előbb könnyen tanulható (de nem feltétlenül családi tematikájú) társasokkal kezd. Így aztán később, ha már bevált taktikája van a szabálytanulásra, tudja, hogy működnek a gyakran használt mechanikák és mit jelentenek a visszatérő kifejezések, sokkal kevésbé lesz ijesztő számára az összetett játékok világa, meg az ezeket kísérő, nem ritkán 20-30 oldalas szabályfüzetek tanulmányozásának feladata.

Ahogy egyre nagyobb lett a társasjátékok iránt tanúsított érdeklődés, úgy vált egyre változatosabbá a felhozatal is, melyben ma már számos olyan történetvezérelt játékot találhatunk, amelyek nem csak a szerepjáték-rajongóknak szólnak. Most kimondottan olyanokat gyűjtöttünk össze, amelyekben a sztori a lényeg, miközben a játék működésének kitanulása nem vesz igénybe sok időt.

Hirdetés

Pandemic Legacy

Társasjátékok.com adatlap

A Pandemicet bizonyára nem kell bemutatni a modern társasjátékok iránt érdeklődőknek, pláne úgy, hogy a Covid19-járvány jócskán megdobta a betegségek elleni harcot középpontba állító játék népszerűségét. Ennek alapelemeit számos egyéb társas alapjául használták, egyebek mellett a tavalyi World of Warcraft: Wrath of the Lich King is erre épül.

A három Pandemic Legacy (1. évad, 2. évad, 0. évad, utóbbi kettő még kapható, az elsőből nyáron jön az új nyomás) szintén ugyanazokat az elemeket vonultatja fel, más-más csavarral: egyedi képességekkel rendelkező karakterek szerepében játszunk, egy-egy folyamatos, egyre durvuló fenyegetés helyez ránk nyomást, és egy térképen lépegetve, akciókat végrehajtva kell megpróbálnunk megakadályozni a katasztrófát. Aki nem ismeri a Pandemicet, ne féljen: egy-egy akárhányszor újrajátszható gyakorló prológusküldetés segít megismerkedni az alapokkal, ami azért is fontos, mert ha belevágunk a sztoriba, nincs visszaút.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

A legacy műfajt képviselő széria tagjaiban egy-egy 12 hónapot felölelő történeten haladunk végig, küldetéseket kell teljesítenünk, miközben a világ és maga a játék is folyamatosan változik, új játékelemek kerülnek be vagy tűnnek el végleg. Egyszer játszhatjuk őket végig, mivel bizonyos komponenseket meg kell "rongálnunk" (tépéssel, matricázással vagy más módon), de az élmény miatt abszolút megéri belevágni.

Ügynökség (The Initiative)

Társasjátékok.com adatlap

Az Ügynökségben fiatalokat alakítunk, akik egy garázsvásáron egy társasjátékra bukkannak, majd mindenféle bonyodalmakba keverednek. Történetüket egy szépen megrajzolt képregényből ismerhetjük meg, ezt kell lapozgatnunk a küldetések között, melyek során a feladatunk kódok feltörése, méghozzá úgy, hogy egy épület szobáiban lépkedve megszerezzük a szükséges szimbólumokat. A játékmenet fokozatosan válik egyre összetettebbé, és nagyon ügyesen adagolja az új elemeket, senki nem érzi majd magát elveszve.

Ha eljutottunk a történet végére, számos további küldetés vár ránk, így ha a végtelenségig nem is, nagyon sokáig játszhatjuk. Abszolút könnyed mind a játékmenete, mind a hangulata.

Bűnügyi krónikák (Chronicles of Crime)

Társasjátékok.com adatlap

A Lucky Duck Games kínálatában egyre több olyan játék szerepel, amelyeket kisebb-nagyobb mértékben alkalmazás használatával tudunk játszani (ezen a listán sem ez az egyetlen). A Bűnügyi krónikák sorozat játékaiban abszolút központi szerep jut az appnak. Adott egy tábla, helyszíneket ábrázoló lapok, valamint rengeteg kártya (szereplők, tárgyak), melyek mindegyikén egy QR-kód található: ezeket kell az alkalmazásban beolvasnunk, hogy bűnesetek végére járhassunk. Az app segítségével körbenézhetünk a tetthelyeken nyomok után kutatva, kikérdezhetjük a szereplőket, vagy segítséget kérhetünk munkatársainktól az őrsön. A kiegészítők nem csak új sztorikat hoznak, változtathatnak is a játékmeneten. Természetesen kooperatívan is játszható, de fontos, hogy mindenki hozzáférjen az eszközhöz és senki ne érezze úgy, hogy kimarad.

Plüssmesék (Stuffed Fables)

Társasjátékok.com adatlap

Valamivel összetettebb, de még mindig nem túl bonyolult a Plüssmesék, aminek egyik nagy erénye, hogy iszonyú bájos. Egy gyermek plüssállatait alakítjuk, akik szédületes kalandra indulnak, hogy óvják az álmát és megvédjék őt válogatott rémségektől. A hősök és szörnyek műanyag figuraként jelennek meg, a kalandokat pedig egy olyan könyv segít átélni, amelynek egyes lapjai játéktérként is szolgálnak. Gyűjtögetnünk kell, harcolnunk, beszélgetésbe elegyednünk nem játékos karakterekkel, és hatékony kooperációval gondoskodhatunk arról, hogy a védelmezett kislánynak ne essen bántódása. Témája ellenére egyébként egyáltalán nem csak gyerekeknek szól.

Azután (Aftermath)

Társasjátékok.com adatlap

A Plüssmeséknél egy fokkal komolyabb a szintén Jerry Hawthorne által tervezett, ugyancsak egy kalandkönyv használatára épülő Azután, ami egy posztapokaliptikus környezetben játszódik, a játékosok pedig rágcsálókat alakítva küzdhetnek a túlélésért egy veszélyekkel teli világban. Az emberek mind eltűntek, a világot a természet újra magáénak akarja tudni, de ez nem jelenti, hogy az állatok békében megférnek egymás mellett. Számos küldetés és mellékküldetés során tárhatjuk fel a világ romjait, miközben igyekszünk életben tartani és bővíteni kolóniánkat.

(Érdemes egyébként vásárlás után megnézni a kiadó szabálymagyarázó videóját, a dobozban lévő szabályfüzet legendásan gyatra.)

Végzetek (Destinies)

Társasjátékok.com adatlap

Bár a Végzetekhez is elengedhetetlen egy alkalmazás használata, némileg másképp működik, mint a Bűnügyi krónikák - már csak azért is, mert itt a játékosok nem együtt, hanem egymással rivalizálva indulhatnak kalandra. A középkori fantasy világot különböző veszélyek fenyegetik, öt küldetésen át mindig más-más szereplőket irányítva nézhetünk szembe ezekkel, de a három játékos mindegyike kap két titkos célt, és aki előbb teljesíti valamelyiket, az nyer, míg a többiek csúnyán elbuknak. Sorra fedezhetjük fel a térképet, szörnyek, kereskedők, barátságos és ellenséges karakterek is várnak ránk, akik segíthetik vagy hátráltatják küldetésünket. A történetet egy alkalmazásból ismerhetjük meg, illetve a tárgyak használatához vagy a beszélgetésekhez QR-kódot is be kell olvastatnunk, de ez szerencsére egyáltalán nem körülményes.

Unlock!

Társasjátékok.com adatlap

Az Unlock! sorozat játékai mind-mind három önálló, egymáshoz nem kapcsolódó történetet kínálnak, meg egy rövid bevezetést, amivel a játékszabály átolvasása nélkül is megérthetjük, mit hogyan használhatunk. A 60 lapból álló paklikban találhatók egymással kombinálható tárgyak, egy appban működtethető gépezetek, helyszínek és további lapok, ezek alapos tanulmányozásával és ügyes felhasználásával haladhatunk tovább. Lényegében olyan élményt ad, mint egy kalandjáték vagy egy szabadulószoba - rá kell jönnünk, mit hogyan kombinálhatunk, hogyan oldhatunk fel egyes fejtörőket, közben pedig szorít az idő.

Homályrév: Oroszlánfalka (Gloomhaven: Jaws of the Lion)

Társasjátékok.com adatlap

A Homályrév a BoardGameGeek listája szerint minden idők legjobb társasjátéka jelenleg, de megismeréséhez sok gyakorlás, tanulás szükséges. Jóval összetettebb, mint kis testvére, az Oroszlánfalka, amely a Homályrév előzményeként szolgál, egyben úgy alkották meg, hogy sokkal könnyebb legyen belerázódni. Rengeteg tartalmat kínál, négy karakter szerepében játszhatunk, 16 szörnytípussal küzdhetünk a 25 kalandból álló kampány során. Előkészítése sem tart sokáig, köszönhetően a kalandkönyvnek, ami térképként szolgál. A tanulást bevezető küldetések segítik.

Fallout (Fallout: The Board Game)

Társasjátékok.com adatlap

A Fallout társasjátékos adaptációjában 1-4 kalandor indulhat útnak a posztapokaliptikus világban, hogy a videojátékok által inspirált küldetések során fedezze fel az ismeretlen és barátságtalan környéket, fejlessze képességeit, teljesítse feladatait, és sorra küzdjön meg újabb kihívásokkal. A doboz négy forgatókönyvet tartalmaz, de a véletlenszerű elemeknek köszönhetően a játék sokszor újrajátszható, és mindig egy kicsit más élményt ad. Nem kimondottan rövid, de akit elkap a hangulata (főleg ha a Bethesda szériáját szereti), észre sem veszi majd, hogy belerakott egyben 2-3 órát.

Mansions of Madness 2. kiadás

Társasjátékok.com adatlap

Számos kiváló társasjáték született már az Arkham Horror-univerzumban (például a Rettegés Arkhamban vagy az Eldritch Horror), de a 2011-es Mansions of Madness esetében a sztorimesélés nagyobb szerepet kap. A 2016-os 2. kiadásban a mesélő szerepét egy app veszi át, így 1-5 játékos együtt kutathat és nyomozhat Innsmouth utcáin és épületeiben, ahol válogatott szörnyűségek várják őket, melyek nem csak testi épségüket, de elmeállapotukat is veszélyeztetik. Alapjáraton is számos különböző forgatókönyv érhető el benne, de kiegészítőkkel még tovább bővíthetjük. Egyelőre nem kapható magyarul, de az angol változat elérhető itthon is.

Ti mivel bővítenétek még a listát, mit ajánlanátok másoknak?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)