Hirdetés

A Mars Terraformálása bemutató - légy te a kolonizáció úttörője!

|

A héten egy lépéssel közelebb kerültünk a Mars kolonizálásához. Ha a való életben nem is fogunk eljutni a vörös bolygóra, az elmúlt évek egyik legjobb társasjátékában lehetőségünk nyílik erre.

Hirdetés

A FryxGames még 2016-ban dobta piacra A Mars Terraformálása névre keresztelt játékot, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend, és nemcsak számos nemzetközi díjat és jelölést zsebelt be, hanem megannyi kiegészítővel is bővült. A téma egyébként most kifejezetten aktuális, hiszen hétfő este landolt a Marson az InSight űrszonda, ami olyan vizsgálatokat végez majd a következő hónapok során, melyek segítségével nemcsak a vörös bolygó, hanem a Föld keletkezésével kapcsolatosan is okosabbak lehetünk. Bár Elon Musk már a következő néhány évben szeretne kiköltözni, realisztikusan még évtizedekre vagyunk attól, hogy elkezdjük belakni a Marsot, de ha eljutunk odáig, akkor biztosan hatalmas lesz az űrverseny. Pont, mint a társasjátékban.

Hirdetés

A magyar nyelven elérhető A Mars Terraformálásában a játékosok egy-egy megavállalat élén arra törekszenek, hogy élhetővé tegyék a bolygót, és bár a cél közös, nyilván mindenki a saját gesztenyéjét próbálja kikaparni a vörös homok alól. Kutatások és fejlesztések segítségével el kell érnünk a klímaváltozást, növelni a légkör oxigénszintjét, és óceánok formájában vizet is telepítenünk kell a bolygóra, hogy azt vonzóvá tegyük. 

A játék attól lesz igazán izgalmas, hogy az általunk irányított vállalatok alapjaikban különböznek egymástól, így egészen más stratégiát követelnek meg a győzelemhez. Van, aki az űrkutatásban jeleskedik, egy másik a mikrobiológiában nyújt kiemelkedőt, míg egy harmadik a városok kiépítésében tud többet másoknál. A játék során az akciónk nagy részét a kártyák formájában kijátszott kutatások és fejlesztések teszik ki, amelyeket mindenki a saját elképzelései szerint vásárolhat meg a draft fázisban, ezzel egyedivé téve saját útját a győzelem felé. 

A játékmenet középpontjában az "engine building" áll, vagyis hogy fokozatosan kiépítsük a saját gyártósorunkat, és egymásra támaszkodó, egymást erősítő fejlesztések segítségével egyre többet termeljünk. A játék újra és újra döntéshelyzetbe állít minket, hiszen a felhúzott kártyáktól függően kell alkalmazkodnunk és változtatnunk a stratégiánkon, illetve arra is oda kell figyelnünk, milyen taktikát választottak a többiek, mert bár viszonylag kevés a közvetlen interakció a felek között, bizonyos akciók felboríthatják a terveinket.

A véletlenszerűen felhúzott kártyák miatt nincs két egyforma játék, még akkor sem, ha mindenki ugyanazokat a vállalatokat irányítja, és mivel mindenki csak 1-2 akciót hajthat végre a körében, nem kell hosszú percekig várni tétlenül, hogy ránk kerüljön a sor. Hasonszőrű társaival ellentétben A Mars Terraformálásának szabályait sem bonyolították agyon, sok kisebb, egyszerű mechanikából áll össze a játékmenet, ezek összessége azonban egy kifejezetten komplex rendszerré áll össze, amiben ha valaki képes felfedezni az összefüggéseket és gyorsan adaptálódni a szituációhoz, az komoly előnyre tehet szert. Kezdők számára is élvezhető, de vérbeli stratégák kezében mutatja meg igazán a foga fehérjét. Nem véletlenül tanyázik a játék a világ legnagyobb társasjátékos oldala, a Board Game Geek örökranglistájának 4. helyén.

A játékot fejlesztő FryxGames egyébként a szó szoros értelmében egy családi vállalkozás. A céget a Fryxelius testvérek alapították még 2011-ben, és bár a vállalatban "csak" 5-en vannak, a családban 10 fiútestvér mellett 6 lányt is felneveltek az egyébként megszállott társasjátékozó szülők, innen jött a srácoknak is a játékok szeretete. A játékhoz mindenki hozzátette a saját szakértelmét, volt, aki a dizájnon, mások a játékmeneten, míg megint mások a projekt pénzügyi oldalán dolgoztak.

Szükség is volt a szakértelemre, hiszen A Mars Terraformálása 100%-ig sci-fi, a legapróbb részletekig kidolgozva. Minden kártyán más illusztrációval találkozunk, a fejlesztések nevei pedig valós tudományos kutatásokra támaszkodnak, ezzel még hitelesebbé téve az élményt.

Már az alapjáték is megszámlálhatatlan órányi szórakozást kínál, de ha valaki ennél egy kicsit többre vágyik, az a számos kiegészítőnek köszönhetően még izgalmasabbá teheti a meccseket. A Kezdetek kiegészítő például a cégbirodalmak első projektjeit mutatja be, és lendületesebb terraformálást tesz lehetővé az extra nyersanyagoknak köszönhetően, míg a Hellas&Elysium a Mars ismeretlen területeire kalauzol el bennünket egy kétoldalú tábla segítségével. Aztán ha a Marsot már unjuk, meghódíthatjuk akár a Vénuszt is, sőt, a Távoli Gyarmatok kiegészítővel a peremvidéken található kisebb bolygókra és holdakra is kitűzhetjük a vállalatunk zászlaját. Ezek a kiegészítők nemcsak új feladatokkal és mérföldkövekkel, hanem természetesen új vállalatokkal és projektekkel is bővítik a játékot, ami így fokozatosan egyre komplexebbé, egyre változatosabbá válik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)