Hirdetés

A sárkányokat vagy az unikornisokat szereted jobban? Ettől a játéktól mindkettőt gyűlölni fogod

|

Attól függően utálod majd egyiket vagy másikat, hogy melyik oldalon állsz a Tic Tac K.O.: Szárnyak vs. Szarvakban, az Unikornisok - A rémes ménes alkotóinak játékában.

Hirdetés

Egész durván felpörgött az Unstable Games az elmúlt években. A nagy sikert arató, 2017-ben debütált Unikornisok - A rémes méneshez (Unstable Unicorns) folyamatosan ömlenek a kiegészítő paklik (hét van most, ha jól számoltam), 2020-ban megjelent a Bájos kis bestiák (Here to Slay), 2021-ben a Boldog kicsi dinók (Happy Little Dinosaurs), és szintén ebben az évben a Hívatlan haverok (Wrong Party), valamint a Tic Tac K.O.

Egyik sem szökött a BoardGameGeek toplistáinak élmezőnyébe, viszont látszólag megtalálták a közönségüket, nem kis részben azoknak a grafikusoknak köszönhetően, akik minden játékhoz iszonyú aranyos lényeket rajzoltak. Miközben az Unstable játékai erősen konfrontatívak, és könnyű berágni játékostársainkra, amikor a győzelmünk kapujában jó ötletnek találják pandává változtatni unikornisainkat vagy valami más aljasságot elkövetni, egyszerűen nem tudjuk felhúzni magunkat, miközben bájos állatkák néznek vissza ránk a lapokról.

A Tic Tac K.O. - Szárnyak vs. Szarvak sem lóg ki a sorból, sem grafikáit, sem játékmenetét tekintve.

Hirdetés

Amőba rémlik?

Mindannyian ismerjük a Tic-Tac-Toe-t, magyar nevén az amőbát, amiben két játékosnak egy 3x3-as rácsot kell feltöltenie keresztekkel és körökkel úgy, hogy egy sorban, oszlopban vagy átlóban három egyforma szimbólum kerüljön egymás mellé. A Tic Tac K.O.-nak is nagyjából ez az alapja, de nem ennyire kötötten.

Ha ketten játsszák, két egyfős, ha hárman, egy két- és egy egyfős, ha pedig négyen, két kétfős csapat nézhet szembe egymással, az egyik a sárkányok, a másik az unikornisok csapatát irányítva. A feladat, hogy a játékosok felváltva lépve úgy helyezzék le saját lapjaikat a 3x3-as vagy 4x4-es játéktáblára, ahogy az az általuk épp teljesítendő, a másik csapat által nem ismert célkártyán szerepel, és riválisaiknál hamarabb alkossanak meg három elrendezést. Lehet, hogy átlós kialakítást kapunk célul, de az is, hogy valami kevésbé szabályosat.

A helyzetet nehezíti, hogy mind a sárkányok, mind az unikornisok paklijában vannak olyan lapok, amik különleges hatásokat aktiválnak, melyekkel elmozgathatók vagy elpusztíthatók a már lehelyezett kártyák, szabályozható, milyen lapok hova kerülhetnek, vagy akár blokkolható egyes kártyák lehelyezése. Folyamatosan résen kell lennünk, hogy reagálni tudjunk ellenfeleink lépésére, ügyesen kell taktikáznunk, pláne akkor, ha valaki már foglalja azt a helyet, amire mi is igényt tartanánk.

A játék szabályait, működését ennyivel össze is lehet foglalni: lapot húzunk, leteszünk valamit, amit a legjobbnak érzünk, aztán reméljük, hogy a többiek nem borítják fel a terveinket.

Mindenkinek szurkolok, mindenkit gyűlölök

Az kétségtelen, hogy az unikornisok és a sárkányok egyaránt iszonyú aranyosak, különösen olyan nevekkel, hogy Pici Patás, Falatka, vagy Szunyó (a Villámhári Tóni és a Megperzs Elek kapcsán azért vegyes érzéseim támadnak...). Jól mutat az asztalon a narancssárga és a kék lapok egyvelege is, a játék külsejére nem lehet panasz.

Ugyanakkor a ráccsal nem vagyok kibékülve. A szabályszerű lehelyezést segítő tábla nem kartonból készült, hanem fényes papírból, akár egy poszter, és már a dobozból való első kivétel során megsérült - igaz, csak a hátlapja, ami össze volt ragadva, de így is visszás. Félő, hogy minél többet játszunk, annál inkább gyengül a papír a hajtásvonalak mentén, annál jobban hajlamos lesz szakadásra - sokkal jobb lett volna, ha valami kis méretű táblát tesznek a dobozba, még ha ez meg is dobta volna a játék egyébként jelenlegi formájában baráti árát.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Ettől eltekintve nincs vele probléma: egyszerű, könnyen tanulható, párban vagy páros randikon is elővehető, szívatós, de nem annyira durván, hogy asztalborítás legyen a vége. Az utolsó pillanatig is feszültek a meccsek, 2-0-ról is fel lehet zárkózni; minimálisan, de azért agyalós, gyerekeknek sem túl nehéz, felnőtteknek sem túl egyszerű. Nem ez az Unstable Games legösszetettebb játéka, de nem is ígért többet annál, hogy amőbát kever unikornisok és sárkányok harcába.

(A játékot köszönjük a Gémklubnak!)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)