Hirdetés

A Star Wars: Peremvidék tökéletesen működik jedik és fénykardok nélküli is

|

Pontosan azzal a kopottas bájjal rendelkezik a Star Wars Peremvidék társasjáték, mint a Mandalorian tévésorozat, vagy a Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet.

Hirdetés

Hosszú ideje húzódó elmaradásomat pótlom most, hiszen a Star Wars: Peremvidék (avagy angolul Outer Rim) társasjátékot még 2020-ban bontottuk ki Kacival, én viszont azóta adósotok maradtam annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy mennyire is jó az a társas, amit tavaly minden idők egyik legmenőbb táblás Star Wars játékának tituláltunk. Nos, röviden és tömören: nagyon.

A Peremvidék vegytiszta Star Wars élményt nyújt, miközben szépen felsorakoztatja a nyugati típusú társasjátékok összes fontos jellemvonását (kockák fognak pörögni és megvásárolható kártyákat fogunk felhúzni, a szerencsefaktor megkerülhetetlen), ráadásul másfél-két óra alatt egyetlen szeánszot sem lehet megúszni, ha leülünk vele játszani. Ez utóbbi abszolút pozitívum, a játék ugyanis a Csillagok háborúja-rajongók minden álmát valóra váltja.

Hirdetés

A galaxis söpredéke, avagy szívünk csücskei

Egy gyönyörűen megkomponált, félkör alakú csillagtérképen utazgathatunk, ez a messzi-messzi galaxis külső gyűrűjét hivatott megjeleníteni. Közismert planéták között jár majd ide-oda az űrhajónk, feladatunk pedig nem más, mint összesen tíz hírnévpont összegyűjtése, így válhat belőlünk a peremvidék leghírhedtebb csempésze, zsoldosa vagy akár fejvadásza. 

Annak érdekében pedig, hogy először mi érjük el a célul kitűzött hírnévpontszámot, változatos módokon kell jól teljesítenünk. Küldetéseket oldunk meg, legális vagy épp illegális árukat szállítunk, fejvadászmegbízásokat vállalunk el. Mindeközben fejlesztjük a hajónkat (vagy épp teljesen újat választunk), a karakterünket, bővítjük a legénységünket és új felszereléseket, kiegészítőket vásárolunk.

Teljesen másféle játékstílust kíván meg például egy fejvadász vagy csempész karakter (érdemes partinként váltogatni őket, hogy mindbe belekóstoljon az ember, és még inkább kitolódjon az újrajátszhatóság), és bár a kockák és kártyák miatt elég masszívan beleszól a játékba a randomfaktor is, a gondos előretervezés cseppet sem elhanyagolható. Még arra is figyelnünk kell, hogy a Peremvidék négy frakciójával milyen viszonyt ápolunk, ennek függvénye lesz az, hogy összeakasztja-e velünk bajszát a hozzájuk tartozó őrjárat.

A Star Wars: Peremvidék felsorakoztatja a klasszikus trilógia összes fontosabb szereplőjét, és a repertoár nem csak a mozifilmekre (a három klasszikus részre és a Zsivány Egyesre) korlátozódik, felbukkannak animációs sorozatos, valamint képregényes karakterek is, például az én személyes kedvencem a most futó Marvel-féle Star Wars korszakból, vagyis Doctor Aphra, a világ legfifikásabb régésze. Játék közben legendás Star Wars pillanatokat eleveníthetünk fel, és nincs is mámorítóbb érzés egy keményvonalas rajongónak, mint mondjuk Boba Fettet irányítva felfejleszteni egy mezei Firespray-31 űrhajót a csodás Slave I-ra. 

Külön extra fűszerezést jelent a játék számára az, hogy nem csak cserélgetni tudnak egymással a játékosok, hanem akár alkukat, megállapodásokat is köthetnek, ígéreteket tehetnek a másik felé bizonyos pénzösszegért cserébe. Ezeket azonban egyáltalán nem kötelező betartani, bármikor hátba lehet szúrni, át lehet verni a másikat. Pont úgy, ahogy a külső gyűrű valamelyik gazfickójától azt elvárja az ember.

A kalandnak folytatódnia kell

A Peremvidéken abszolút érezhető, hogy nem a kaland végét, csupán annak kezdetét jelenti, egyszerűen muszáj, hogy kapjon a jövőben kiegészítőt vagy kiegészítőket - erre utal a kártyák hiányos számozása is. Mindenki megnyugodhat, ezt pontosan tudja a kiadó is, és természetesen be van tervezve a folytatás. Annak megérkezéséig azonban az alapjáték is bőven tartogat elég izgalmat, és garantált, hogy sosem lesz két parti teljesen ugyanolyan, erről az eltérő karakterek, képességek, űrhajók és feladatok fognak gondoskodni. 

Ha szeretitek azt a Csillagok háborúja világot, ami túlmutat a nemes jediken és a gonosz sitheken, ha kíváncsiak vagytok, milyen lehet egy teljesen hétköznapi, ugyanakkor minden hájjal megkent csempész vagy fejvadász bőrébe bújni, akkor ezt a társasjátékot nektek találták ki. A Star Wars: Peremvidék egy összetett, de gyorsan tanulható társas, szépen csiszolt játékmenettel, temérdek referenciával, és magas újrajátszhatósági faktorral. Jelenleg nincs nála jobb Csillagok háborúja tárasas a piacon. Igen, számomra még a Star Wars: Lázadást is megelőzi a rangsorban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)