Hirdetés

A D&D alkotói visszavonulót fújtak, konkrét ígéretekkel álltak elő

|

Egy hétnyi PR-katasztrófa után sorban jöttek a bocsánatkérések, de a tegnap esti közlemény végre konkrétumokat is tartalmaz.

Hirdetés

A Dungeons & Dragons kiadásáért felelős Wizards of the Coast egy hosszú hetet tudhat maga mögött. Az OGL 1.1 kiszivárgása kiváltotta a D&D közösségének kollektív gyűlöletét, amit tovább tetőztek a kiszivárgott, a D&D Beyondot érintő változtatások.

Az OGL 1.0, vagyis Open Gaming License lehetővé tette, hogy a Dungeons & Dragons 5. és 3. kiadásainak egyes részeit a közösség felhasználhassa, és saját könyveket, kiegészítéseket és digitális eszközöket építhessen azokra alapozva. Az OGL 1.1 ezt jelentősen lekorlátozta volna, és rengeteg olyan eleme volt, amin a közösség érthető okból borult ki.

Hirdetés

A D&D rajongók egyöntetű tiltakozásának meglett a gyümölcse, és a Wizards of the Coast elnézést kért és visszavonulót fújt. Ugyan a D&D Beyond felületén és Twitteren már olvashatók voltak bizonyos közlemények, a tegnap esti poszt végre a konkrétumokba is belement.

Nagyon sok kedveskedő szövegelés volt a posztban, de a tényleges ígéretek tekintetében a következőt kaptuk Kyle Brinktől, a D&D csapatának vezető producerétől:

  • Január 20-án, pénteken közzéteszik majd az új OGL vázlatát, amivel kapcsolatban később egy kérdőívet is kiadnak a visszajelzések kedvéért.
  • A videós tartalmakba nem szólnak bele.
  • A minik, regények, kockák és más, D&D-hez kapcsolódó kegytárgyak forgalmazásába nem szólnak bele.
  • D&D-vel kapcsolatos szolgáltatásokba (például a pénzért játékvezetést vállaló DM-ek munkájába) nem szólnak bele.
  • Virtuális asztalok fejlesztésébe, és VTT tartalom publikálásába nem szólnak bele.
  • A DM's Guildet békén hagyják (a DM's Guild egy hatalmas weboldal, tele közösségi tartalmakkal).
  • Az OGL 1.0a alatt készült tartalmakat békén hagyják.
  • Nem fognak részesedést kérni a bevételekből.
  • Az OGL hatálya alatt készült tartalmakat az alkotók tulajdonaként fogják kezelni.

Ha a fentieket mind betartják, akkor egy mérföldekkel vállalhatóbb megállapodásra számíthatunk, mint amit a korábbi OGL 1.1 kínált volna. Később a D&D Beyond stábja is beugrott, akik azonnal le is tagadtak minden pletykát a 30 dolláros előfizetés érkezéséről, vagy az AI DM-eszközök bevetéséről.

Érdemes még megvárni azt a pénteki dokumentumot, de ezek a nyilatkozatok legalább elkezdték helyrehozni a felégetett hidakat.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)