Hirdetés

Az elfeknek nem volt lelkük a Dungeons & Dragons korábbi verzióiban

|

Hogy miért nem lehetett feltámasztani egy elf karaktert az első Baldur's Gate-ben? A válasz a D&D korai kiadásaiban rejlik.

Hirdetés

ComicBook.com munkatársai úgy döntöttek, hogy fellapozzák a D&D korai kiadásait, és találtak valami érdekeset, ami sok mindent megmagyaráz a korábbi, az asztali szerepjátékot alapul vevő videojátékokkal kapcsolatban. Valamilyen oknál fogva ugyanis (valószínűleg azért, mert Gary Gygax játéktervező, a D&D egyik atyja nem szerette a nem-emberi fajokat) az elfeknek és a fél-orkoknak nem voltak lelkeik a játék első két kiadásában.

Hirdetés

Sem az Advanced Dungeons & Dragonsben, sem az AD&D második kiadásában nem lehetett használni a Raise Dead varázslatot elf vagy fél-ork karakterekre. Ennek hivatalos magyarázata először a Dieties & Demigods kiegészítőkönyvben szerepelt: mint kiderült ezeknek a fajoknak nem lelkük, hanem "szellemeik" vannak. A fontos különbség a kettő között az, hogy a lélek egy halandó életet él meg a fizikai létsíkon, aztán az örökkévalóság maradékát választott istensége mellett tölti majd. A szellem viszont egy új testben reinkarnálódik a fizikai síkon, így azt nem lehet "visszahívni" a testbe a Raise Dead varázslattal.

Ha tehát egy elf vagy fél-ork társunk elpatkolt, akkor az egyetlen módja a feltámasztásának a sokkal erősebb (és sokkal drágább) Resurrection varázslat bevetése volt (vagy ha a DM nagyon rendes volt, akkor adott a csapatnak egy Rod of Resurrectiont). Mivel a Baldur's Gate és a többi, korábbi D&D alapú CRPG az asztali móka második kiadását vették alapul, így azok is ezt a szabályt követték.

A játék jelenlegi, ötödik kiadásában már nem így működik a dolog. Minden humanoid (és meglehetősen sok nem-humanoid) rendelkezik lélekkel, így a Raise Dead szinte mindenkin működik. Már persze ha az alany lelke hajlandó visszatérni a testébe.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)