Hirdetés

Csúnya plágiumbotrány alakult ki egy új Magic: The Gathering kártya kapcsán, a kiadó azonnal lépett

|

A Magic: The Gathering kiadásáért felelős Wizards of the Coast elég kellemetlen helyzetbe keveredett, mivel az egyik új lap grafikusa gyakorlatilag egy az egyben ellopott egy rajongói művet.

Hirdetés

Hamarosan érkezik a legújabb Magic: The Gathering kiegészítő, a Harry Potter-szálakat megpendítő Strixhaven: School of Mages. Míg jelenleg a vikinges körítést kapott Kaldheim szettet nyúzzák a játékosok, az idén tavasszal megjelenő Strixhavenben az öt ősi sárkány által alapított varázslóiskola öt háza köré építik fel az új kártyákat - nem is lehetne ennél egyértelműbb, honnan merítettek ihletet az alkotók.

Ezzel persze alapvetően nincs semmi gond, a varázslóiskolás környezet abszolút illik a Magichez, az új lapok is jónak tűnnek, viszont egyik napról a másikra kialakult egy olyan plágiumbotrány, amelyhez hasonlóval nem gyakran találkozik az ember kártyás fronton. 

Hirdetés

A Strixhaven: School of Mages szettben nem csak teljesen új lapokat bonthatnak majd a játékosok, hanem előkerülnek régi kártyák újranyomott verziói is (ennek a lore szerint az a magyarázata, hogy a Strixhaven varázslóiskola könyvtárában megtalálható a multiverzum összes létező varázsigéje). Ilyen lap az a Crux of Fate is, amit eredetileg a 2015-ös Fate Reforged kiegészítőben adtak ki.

A Crux of Fate most új artworkkel jelenik meg, ezért pedig Jason Felix felel - legalábbis ezt hittük korábban. Felix egy szabadúszó grafikus, de ebben még nincs semmi meglepő, a Wizards of the Coast gyakran dolgoztat külsős művészekkel. A jelek szerint azonban Felix gyorsan meg akarta oldani a munkát, ezért 

egy az egyben lemásolt egy 2016-os rajongói grafikát.

A szóban forgó rajongói művet Kitt Lapeña (Scarypet művésznéven találjátok meg a legtöbb oldalon) készítette el öt esztendővel ezelőtt. Így nézett ki Lapeña munkája, ami meg is található saját DeviantArt oldalán:

Ez pedig a Jason Felix által "készített" Crux of Fate grafika, melyen egy az egyben ugyanaz a Nicol Bolas látható (ő a bal oldalon található sárkány, a Magic világának egyik fontos szereplője):

Ha nem lenne esetleg egyértelmű az egyezés, akkor nézzétek meg az alábbi rövid videót, ahol az eredeti alkotó hasonlítja össze a két képet. Kitt Lapeña egyébként a körülményekhez képest végtelenül jól kezelte a dolgot, sőt megjegyezte, bizonyos szinten még hízelgő is számára a dolog, de azért szerette volna, ha a Wizards of the Coast tudomást szerez minderről.

Beszédes egyébként az is, hogy Nicol Bolasnak minden hivatalos képen három ujja van egy kezén, Lapeña rajzán azonban kétszer öt ujjal virít a sárkány, pont mint a másolt kártyagrafikán. 

A Wizards of the Coast a plágiumügy kirobbanása után azonnal lépett: közleményt adtak ki, mely szerint az efféle másolás összeegyeztethetetlen a cég irányelveivel, az ügyet alaposan kivizsgálják, a vizsgálat végéig és a végső döntés meghozataláig pedig felfüggesztették a közös munkát Jason Felixszel. Nincs mit tenni, ha pofátlanul másolsz, akkor előbb vagy utóbb meg fogod ütni a bokádat. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)