Hirdetés

Ezt a 15, idén magyarul megjelenő társasjátékot várjuk a legjobban (jelenleg)

|

Sok bejelentésre számítunk még idén, de már most tudjuk, hogy ha ezek a társasok megérkeznek, biztosan az asztalra kerülnek.

Hirdetés

Azok, akik nem foglalkoznak mélyebben társasjátékokkal, talán nem is tudják, mennyire sok újdonság érkezik egy évben, és köztük hány olyan van, amire már a doboz vagy a komponensek dizájnja miatt is minden pénzt elköltenénk. Ha a legismertebb társasos gyűjtőoldalon, a BoardGameGeeken a 2021-es megjelenésekre szűrünk, 43 oldalnyi találatot kapunk, oldalanként 100 játékkal, és ebben még nincsenek benne a kiegészítők. 

Ezen a listán persze mindenfélék szerepelnek, illetve külön jelennek meg az egyes játékok lokalizált verziói, de a terjedelme akkor is jól mutatja, hogy nincs gond a választékkal.

Hirdetés

Ha a magyar viszonyokat nézzük, az egyik legtermékenyebb hazai kiadó, a Gémklub több mint 50 címet pakolt a polcokra 2021-ben, de a Reflexshop, a Delta Vision, a Piatnik és más, kisebb kiadók sem hagytak minket unatkozni. Közülük többen is szeretnek előre szólni, hogy miket várhatunk tőlük, sőt, listába rendszerezik várható újdonságaikat és folyamatosan követhetjük azok állapotát (Gémklub, Reflexshop, Delta Vision).

Biztos, hogy lesznek még súlyos bejelentések idén, és nem elképzelhetetlen, hogy pár hét múlva egy új, hasonló terjedelmű listát készíthetnénk, de most vettük, amit már tudunk, és ez alapján összeraktuk az alábbi felsorolást, rajta azzal a 15, általunk legjobban várt játékkal, ami 2022-ben magyar nyelven is elérhető lesz. 

A Mars terraformálása: Árész expedíció

Kiadó: Reflexshop

Várható megjelenés: 2022. február

Társasjátékok.com adatlap

Fantasztikus és nagyon sikeres játék A Mars terraformálása, amiben a vörös bolygót kell élhetővé tennünk különböző cégeket irányítva. Egy gond van vele: egy menet még két fővel is 2-3 óráig tarthat, összetettsége pedig hamar lefáraszthatja a játékosok agyát. Ezt kívánja orvosolni az Árész expedíció, ami egy kisebb, más funkciót betöltő játékteret, valamint gyorsabb, némileg eltérő játékmenetet kínál, de alapjaiban azt az élményt kívánja nyújtani, amit nagy testvére is. Szóló és kétfős kooperatív módot egyaránt kapunk vele.

Ark Nova

Kiadó: Gémklub

Várható megjelenés: 2022. április

Társasjátékok.com adatlap

Bizonyos elemeiben hasonlít A Mars terraformálásához (például abban, hogy jelentős mennyiségű, 255 lap van benne), mégsem pont ugyanolyan az Ark Nova. Ebben minden játékos saját állatkertet menedzsel, de nem akkor lesznek sikeresek, ha a lehető legtöbb állatot tudják bemutatni a közönségnek, hanem akkor, ha övék a legjobban működő létesítmény, világszerte segítik a fajfenntartást, tetteikkel pedig a tudósok elismerését is kiérdemlik.

Black Rose Wars

Kiadó: Delta Vision

Várható megjelenés: 2022.

Társasjátékok.com adatlap

A fantasy témájú, pakliépítős, minifigurás játékok kedvelőinek minden bizonnyal tetszeni fog a Black Rose Wars, amiben mindenki egy hatalomra éhes mágust irányít. Addig kell erősödniük, míg képesek nem lesznek kitörni a börtönükből, ehhez pedig küldetéseket kell teljesíteniük, lényeket megidézniük, és kiiktatni vetélytársaikat, hogy ha véglegesen nem is szabadulhatnak meg tőlük, legalább ideiglenesen visszavessék haladásukat.

Brazil Imperial

Kiadó: Gémklub

Várható megjelenés: 2022. Q2

Stratégiai játékokon edződött gamereknek különösen érdekes lehet a Brazil Imperial, egy a 4X műfaj elemeit alkalmazó társas, amiben a brazil őserdőből indulva válthatunk nagy hatalmú uralkodóvá. Felfedezünk, terjeszkedünk, termelünk, nyersanyagokkal zsonglőrködünk, kereskedünk, és természetesen támadunk is, hogy végül győzedelmeskedjünk. Egészen gyönyörű, nagyon izgalmas, az összetett játékok kedvelői biztosan szeretni fogják.

Burgle Bros

Kiadó: Reflexshop

Várható megjelenés: 2022. február

Társasjátékok.com adatlap

A 2015-ös Burgle Bros végre magyar nyelven is elérhető lesz idén (nem sokkal azután, hogy megérkezett angolul a folytatása, de sebaj, reméljük, az is hamar követi). Ebben a játékosoknak együtt kell működniük, hogy egy háromszintes épületen végighaladva kinyissanak három széfet, majd a tetőn át elmeneküljenek a zsákmánnyal. Dizájnja eleve megnyerő, de gondolkodós, taktikázós játékmenete is szórakoztató, a kooperatív játékok kedvelőinek érdemes várni a megjelenést.

Dűne: Impérium

Kiadó: Reflexshop

Várható megjelenés: 2022. március

Társasjátékok.com adatlap

Az új film jelentős lökést adott a Dűne franchise-nak, ennek köszönhetően pedig minden fronton érkeznek újdonságok. A Dűne: Impérium társasjáték mind a könyvekből, mind az új filmből merít, játékmenetében megtalálható a pakliépítés és a munkáslehelyezés is. Az, hogy a nagy házak egyikének vezetőjeként katonai fölényre vagy diplomáciai előnyökre hajtunk, rajtunk áll. Közepesen összetett, meglehetősen hosszú, így inkább haladó játékosoknak ajánlott.

Egy szép új királyság (It's a Wonderful Kingdom)

Kiadó: Reflexshop

Várható megjelenés: 2022. január-február

Társasjátékok.com adatlap

Az Egy szép új világ előzményjátéka elődjéhez képest több interakciót, blöffölést és új kihívást kínál, viszont max. 2 játékosnak szól (egyedül is játszható). A játékosok célja, hogy megszerezzék a trónt, mely jog szerint nekik járna. Ehhez lapokat kell kijátszaniuk, nyersanyagokat gyűjteniük, fejleszteni saját területüket, vagy teljesíteni az extra feladatokat, amiket opcionális modulok hoznak be.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Frosthaven

Kiadó: Gémklub

Várható megjelenés: 2022. (Határozatlan ideig elhalasztva)

Jó ideje áll már a BoardGameGeek listájának élén a történetvezérelt, legacy típusú (kampány alapú, egyszer játszható) Gloomhaven, avagy Homályrév, ami sok száz órányi elfoglaltságot kínál a dungeon crawlereket és a fantasy világokat kedvelő kalandoroknak. Nem meglepő, hogy folytatása, a Frosthaven Kickstarter-kampánya is óriási sikert ért el, 83 ezer támogató közel 13 millió dollárt dobott rá össze.

Bár a korábban ígért megjelenési dátumot nem sikerült tartani (2020 decembere már nem most volt), és a készítők sem mernek semmit biztosra ígérni, remélhetőleg idén már olyan szintre csökkennek a szállítási költségek, amiket ők is elfogadhatónak találnak. Az óriási dobozba rengeteg tartalom kerül, ha egyszer megjön, hónapokig nem nyúlunk majd máshoz.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)