Hirdetés

Jöhet egy könnyed kazamatajárás, ami egy nehéz nap után is belefér?

|

Ha nincs kedved előkapni egy nagy dobozos, órákon át húzódó meneteket kínáló dungeon crawlert, a Papírkazamaták lehet a megoldás.

Hirdetés

Mindig izgalmasak a dungeon crawlerek, avagy azok a játékok, amikben kazamatákat (vagy épületeket, komplexumokat, épp amit) fedezhetünk fel, reménykedve, hogy több olyan termet találunk, ahol értékes kincsek várnak minket, és kevesebb olyat, amelyben valami ocsmány szörny figyel.

Vannak a műfajban könnyedebb és összetettebb darabok is, lefedve különböző típusú játékosok igényeit: kezdésnek jobb egy Adventure Games, a Castle Ravenloft vagy a Massive Darkness, mint mondjuk a Star Wars: Imperial Assault vagy a Homályrév.

Nem a hardcore játékosoknak szól a Papírkazamaták sem, viszont ők is élvezhetik - ha nincs ellenükre az írogatás.

Hirdetés

Kazamatatás

Ez ugyanis egy írogatós-kockadobós, roll and write játék, amiben a játékosok sorsa részben a véletlenre, részben döntéseikre van bízva. Mindenki egy csapatnyi hőst irányít, ugyanazt a kazamatát fedezik fel, de ez minden menet során egy kicsit más, attól függően, milyen lapot húztunk ki azon kártyák paklijából, amik meghatározzák, hol vannak falak és hol helyezkednek el a szörnyek az aktuális kalandban. Minden kártyán egy kis sztori is található, ami segít belerázódni a játékba, és elmagyarázza, milyen borzalmak várnak a hősökre. Mindenki kap egy kasztot is, ami egy különleges hatást aktivál, egyedi képességgel jár, illetve egy saját, egyéni célt is.

A menetek során nyolc fordulóban kell kockákat dobnunk, majd ezekből használ fel mindenki hármat-hármat ízlése szerint, és mindenki sebződik a koponyaszimbólumok után. A játék elején, az előkészületek során eldől, hogy a négy hősünk közül ki fehér, és ki fekete - ez azért fontos, mert három világos és három sötét kockát használunk, és mindegyiket csak az adott kocka színének megfelelő hőshöz rendelhetjük hozzá, ha fejleszteni akarjuk - fehér varázslóhoz csak fehéret és varázsló ikonosat, feketét és varázslósat nem. A hősök fejlesztésével bónuszokat, győzelmi pontokat, és életerőpontokat szerezhetünk.

Használhatjuk a kockákat tárgyak megszerzésére is, amikkel ugyancsak bónuszokhoz juthatunk, vagy mozgásra, amivel felfedezhetjük a kazamatát. Néhány mezőn csapdák várnak ránk, máshol kisebb, de adott fejlettségi szintű harcost megkövetelő szörnyek és/vagy jutalmak. A többi játékossal is versengünk ezek megszerzéséért, hiszen az lesz a legismertebb kalandor, aki a végére a legtöbb pontot gyűjti, és a betűvel gyűjtött kincsek csak egy valakihez juthatnak el, a többiek bukják, ha későbbi körben jutnának el hozzá. Játszhatunk egyedül vagy nyolc főig akárhányan, minimális az interakció, nem jelent nagy különbséget, hogy hányan ülünk az asztal köré. A nagy szörnyekkel is mindenki egyénileg küzd meg, egyszerre, a harmadik, hatodik és nyolcadik forduló után (de csak azok, akik előbb áthaladtak az adott szörny termén), nem kooperálunk egymással, csak saját csapatunkban bízhatunk és értük felelünk.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Papírból vagy?

A Papírkazamaták alkotói ügyesen sűrítették bele a kazamatákban kalandozás legfontosabb elemeit, a felfedezés, a gyűjtögetés, a szörnyekkel való küzdelem, a karakterek fejlesztése alkotta egyveleget, ami a dungeon crawlerek alapját adja egy gyorsan tanulható, átlátható, gyorsan lejátszható játékba. Persze nem a hardcore kalandoroknak szól, hanem azoknak, akik csak ismerkednének a műfajjal, csak a feeling miatt játszanak - ugyanakkor jó belépő lehet, és aztán jöhetnek a nagyobb lélegzetvételű, hasonló témájú alkotások.

(A játékot köszönjük a Gémklubnak!)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)