Hirdetés

Küldj dolgozni sárkányokat az év egyik legaranyosabb játékában!

|

Ki ne élne szívesen a Lángművesek (Flamecraft) világában, ahol a mindennapi teendőkben apró, aranyos sárkányok segítenek?

Hirdetés

Cukisággal nem nehéz felkelteni a játékosok figyelmét, viszont egy jó dizájn önmagában nem elég ahhoz, hogy egy játék igazán érdekes, következésképpen sikeres legyen. A Cat Ladynek nem kellett sokat tennie a sikerért, jól behatárolható célközönségre lőtt, de biztosan lökött rajta, hogy még azoknak is élvezet játszani, akik nem rajonganak a macskákért (nekik jó hír, hogy szerencsére a kanyarban van már a Dog Lover, a némileg kiegészített kutyás változat megjelenése), ahogy a Fesztáv is részben annak köszönheti népszerűségét, hogy - többnyire - aranyos, de minimum szépen megrajzolt szárnyasokat pakolászhatunk.

Lángművesekbe is könnyű beleszeretni: már maga az ötlet, hogy háziállat méretű és szelídségű kézműves sárkányokat pakolászhatunk, akik aztán válogatott módokon segítik egy város hatékony működését, magával ragadó - nem kell nagyon magyarázni, miért gyűlt össze rá majdnem 30 ezer támogatótól közel 2,1 millió dollár a Kickstarteren. Megérkezett hozzánk is, megnéztük, mi van a bájos dizájnon túl.

Hirdetés

Akarok egy sárkányt

Az első és talán legfontosabb, hogy a Lángművesek összetettsége összhangban van könnyed külsejével - a játékszabály egyáltalán nem bonyolult, pillanatok alatt megtanulhatjuk, és sokat segítenek a szemléletes példák is. A játékosok célja, hogy a város boltjaiba sárkányokat küldjenek, illetve fejlesszék az üzleteket némi mágiával. Két opció közül választhatunk a körünkben.

Az egyik lehetőség a begyűjtés: ekkor meglátogatunk egy boltot, és elvesszük az ott található jutalmakat (elsősorban nyersanyagokat). Ezt követően három további, opcionális akciót hajthatunk még végre: lehelyezhetünk a kezünkből egy sárkányt, akinek ikonja megfelel a bolt egyik sárkányhelyének ikonjával, majd megkaphatjuk az ezért járó jutalmat; feltüzelünk egy sárkányt, azaz végrehajtjuk az általa garantált különleges hatást (húzunk egy sárkányt, kicseréljük őt egy másik boltban lévővel, árukat szerzünk stb.); illetve használhatjuk a bolt képességét is, amennyiben van neki. Hat alap üzlettel indulunk, de mindig, amikor teljesen feltöltjük az egyiket sárkányokkal, megnyithatunk egy új, potenciálisan nagyobb jutalmakat kínáló egységet, így egyre pörgősebbé válik a játékmenet.

A másik lehetőség a bűbájolás: felhasználhatjuk az összegyűjtött nyersanyagokat arra, hogy valamely boltra bűbájt szórjunk. Ekkor elveszünk egy lapot az elérhető bűbájkártyák közül, megkaparintjuk az egyszeri jutalmat, amit ad, és azt a boltot, amihez ezt a lapot letettük, fejlesztjük, így egy nyersanyaggal többet kapunk belépéskor az adott típusból.

Akármelyik lehetőséget választjuk, még nem biztos, hogy ezzel győzelmi ponthoz is jutunk. Ezeket főleg különleges sárkányok által kínált feladatok teljesítésével tudjuk megszerezni. Vannak olyanok, akik egy adott feltétel teljesülése esetén azonnali jutalmat adnak, másoknál pedig a játék végén kell ellenőriznünk, megvan-e a kitűzött cél, így akár a végső pontozásnál is változhat az állás. Aki könnyítésre vágyik, bevetheti az egyszeri képességet és/vagy játék eleji bónuszt kínáló segítő sárkányokat, a keményebb kihívást áhítók pedig a bűbájkártyák pakliját cserélhetik le.

Természetesen, mint szinte minden mostanában megjelenő játékban, itt is van egyjátékos mód, amiben a lényeg a lehető legmagasabb pontszám elérése, valamint különböző célok teljesítése.

A nevem is ennyi csak: Süti

Az egy dolog, hogy a mind a sárkánykártyákon, mind a boltok lapjain látható rajzok gyönyörűek (a sokáig a videójátékiparban dolgozó Manny Vega érdeme), és segítenek belehelyezkedni a játék hangulatába. A komponensek kartonból készültek (kicsit irigy is vagyok azokra, akik a kickstarteres, fajelzős és fémérmés Deluxe változathoz jutottak hozzá), a játéktábla viszont egy feltekerhető playmat, amiről - annak puhasága miatt - könnyebb felkapni a kártyákat. Nem kis helyet foglal, de teljesen indokolt a mérete, és mivel a játékosoknak maguk elé csak a nyersanyagokat és néhány lapot kell pakolászniuk, nem kell óriási asztal hozzá. A segédletek ugyancsak nagyon hasznosak.

Külön dicséret illeti a fordítókat, akik a lényeknek cuki, szakterületükhöz illő neveket adtak, a boltok nevébe pedig szóvicceket csempésztek, megőrizve ezzel az eredeti változat szellemiségét: a snassz Sárkánypékség helyett például sokkal jobb a KritikuSütés vagy a SüSüti, a bájitalboltnak pedig tökéletes a Palackbazár.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

A Lángművesek egy egyszerű, munkáslehelyezős, motorépítős játék, minimális játékosok közti konfrontációval - egyedül akkor feszülnek egymásnak, amikor többen ugyanazon boltot látogatják meg, de ilyenkor pusztán annyi történik, hogy a később érkezőnek nyersanyagot kell adnia a már ott lévőknek. A motorokat nem mindenki magának építi, a játékosok a várost közösen fejlesztik, így ha egy bolt egy oda költöztetett sárkány vagy egy rá kivetett bűbáj miatt több nyersanyagot ad, azt mindenkinek adja, aki oda téved, nem csak annak, aki a sárkányt kiszervezte. Nagyon kellemes élmény játszani, az év egyik legjobb családi játéka, de könnyed külseje ne tévesszen meg senkit: nem csak gyerekeknek való.

(A játékot köszönjük a Gémklubnak!)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)