Hirdetés

Így játszhatják látássérültek is a Magic: The Gatheringet

|

Bár azt gondolhatnánk hogy a Magic: The Gathering elsősorban egy vizuális móka, a vak emberek is évezhetik a stratégiai gyűjtögetős kártyajátékot. Ehhez pedig csak egy Braille írógépre van szükségük.

Hirdetés

A Magic: The Gathering máig a legnépszerűbb gyűjtögetős kártyajáték. Első ránézésre mindenkit a gyönyörűen illusztrált lakok fognak meg, de a játék igazi lényege a megfelelő taktika kitalálásában, a támadó és védekező lények adott helyzethez illő használatában és a varázslatok kellő időben való megidézésében rejlik. A Magic: The Gathering egy kőkemény stratégiai játék, így lényegben a lapok képei nélkül is tökéletesen élvezhető. Éppen ezért a látássérült emberek is kedvelik ezt a hobbit, bár nekik egy kis segítséghez kell folyamodniuk.

Az Imgurra felrakott képek révén lett ismert a Ritchard nevű látássérült Magic játékos. A vak fiú Angliában, a lancasteri Magic: The Gathering pre-release tornán indult. Ennek a versenyformának az a lényege, hogy a játékosok a legújabb kiadás megjelenése előtt egy héttel kipróbálhatják a lapokat, paklijukat pedig a helyszínen kibontott kártyacsomagokból kell összeállítaniuk. Ritchard is ott helyben tudta meg milyen lapokból rakhatja majd össze a pakliját.

Miután felolvasták neki az összes frissen bontott kártyalapját, ő gyorsan kiválasztotta azokat, amikkel játszani is szeretne, majd fogta Braille írógépét és kártyavédőkre kezdte írni a lapok fontos adatait. Így nem kellett megrongálni a kártyáit sem. Abban az esetben, ha az adott laphoz csak kevés szöveg tartozott, inkább többször is megismételte az adott írásjeleket. Így egyrészről ellenfele nem tudott a több illetve kevesebb Braille jel alapján az adott lapra következtetni, valamint a kártyák vastagsága sem lett különböző, ezért nem volt meg a veszélye, hogy szétcsússzon vagy elboruljon a kész pakli. 

Ritchard megoldása azért is remek, mert a legtöbb esetbe a látássérült Magic játékosok kénytelenek egy bíró segítségét kérni, aki minden körben felolvassa nekik, hogy éppen milyen lapot húztak. Ebben az esetben azonban fennáll a veszélye annak, hogy az ellenfél játékos meghallja ezt.

A verseny gond nélkül zajlott, hiszen a Magic: The Gathering játékban létezik a "free information" nevű szabály. Ennek a kitételnek az értemében a játékosok mindig megkérdezhetik ellenfelüket, hogy éppen milyen kijátszott lapjaik találhatóak az asztalon. A többi játékosnak kellett egy kis idő, mire megszokták, hogy minden apró játékbeli cselekedetüket hangosan be kellett jelenteniük, de hamar hozzászoktak a különleges helyzethez.

A Magic: The Gathering szabályrendszerében jelenleg még nincs hivatalos álláspont lefektetve a látássérült játékosokkal kapcsolatban. A Friday Night Magic elnevezésű laza, heti rendszerességű versenyek szabályzata nem olyan szigorú, itt sok eseti döntés a bírókra van bízva, így ezeken gond nélkül részt vehetnek vak játékosok is. A hivatalos nagy tornákon azonban több akadályba is ütközhetnek, akár már az átlagosnál lassabb játékmódjuk miatt is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)