Hirdetés

Nem a kisebb alkotókat szívatja, hanem a nagy cégek nyerészkedését állítaná le a D&D kiadója

|

Az új szabályok hallatán rengeteg kiadó felháborodott és új rendszer készítésébe kezdtek, de a Wizards of the Coast szerint senkinek sincs félnivalója.

Hirdetés

Komoly botrány bontakozott ki az elmúlt hetekben a Dungeons and Dragons szabályainak és világának felhasználásáról szóló Open Game License körül. Elterjedt, hogy a D&D jogtulajdonosa szigorít a feltételeken, és ezentúl nem használhatja bárki bármire a szerepjátékot. Ennek hatására a Pathfinder-játékok kiadója, a Paizo egy új, Open RPG Creative License nevű rendszer létrehozását kezdeményezte, amely már tényleg szabadon használható bárki által. Az ötletet több nagy kiadó is pártolta. Erre válaszul a a D&D alkotói blogposztban próbálják tisztázni a helyzetet.

A poszt előzménye a Gizmodo múlt heti híre, amely szerint a játék kiadója, a Wizards of the Coast hamarosan változtat a D&D-szabályzat felhasználási feltételein. Eddig viszonylag szabadon adaptálhatták a szerepjáték rendszerét a független kiadók és fejlesztők, most azonban úgy tűnik, ezt szigorú szabályokhoz kötnék, és aki pénzt keres az így létrehozott termékével, annak külön kell jelentenie a kiadónak és egyezkedni velük. Ezt tisztázták most blogposztjukban.

Hirdetés

A WotC magyarázata szerint szeretnék elejét venni a "gyűlöletkeltő és kirekesztő" termékek piacra dobásának, illetve annak, hogy bármi másra használják a szabálykönyvet, mint hogy asztali szerepjátékok kampányait és kiegészítőit alkossák meg a segítségével. Azaz nem szabad például blockchain- és NFT-alapú játékok ihletforrásaként használni.

Az pedig, hogy tudni szeretnék, ki mennyit keres mindezzel, nem arról szól, hogy megsarcolják a kisebb csapatokat, egyszerűen nem akarják, hogy a nagyobb vállalatok ezzel kaszáljanak.

"Az OGL az alkotóké, az otthon kísérletezőké, a feltörekvő tervezőké, a játékosainké, a közösségé, nem a nagyvállalatoké, hogy a saját kereskedelmi céljaira használják"

- fogalmaznak.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

A felháborodás hatására nem tettek le arról, hogy frissítsék a dokumentációt; mint mondják, egyszerűen csak tisztázni szeretnék, az kizárólag az asztali szerepjátékokra vonatkozik majd, az oktatási és jótékonysági kezdeményezések, a livestreamek és a cosplay ügyében továbbra is szabad a vásár, nem szigorítanak. Fontos még, attól, hogy egy alkotó felhasználja a D&D-szabálykönyvet, nem tartozik semmivel a kiadónak, az általa létrehozott tartalom az övé, és ez így is marad, akárhogy is frissítgetik az OGL-t.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)