Hirdetés

Régészek 4000 éves társasjátékot találtak

|

A Backgammon, avagy az ostábla őséről lehet szó.

Hirdetés

Talán senkit sem fog meglepetésként érni, hogy itt a GameStarnál nagyon szeretjük a társasjátékokat. A Valódi játékok rovatunkon belül több ilyen csodáról is olvashattok tesztet, sőt nemrég összeszedtük azt a 15 idén és magyarul megjelenő társast, amiket a legjobban várunk.

Persze ez a szórakozási forma nem a modern társadalom vívmánya, időszámításunk előtt 3500 körül Egyiptomban például már a szenet nevű táblajátékkal ütötték el az időt. 

Hirdetés

A Kotaku beszámolója szerint a közelmúltban újabb nagyszerű leletre bukkantak ezen a területen: 2021 decemberében egy Ománban dolgozó régészcsapat előásott egy körülbelül 4000 éves múltra visszatekintő társasjátékot, amelyet a Backgammon, azaz az ostábla ősének tartanak.

A Qumayrah-völgyben végzett ásatás során - amely a Varsói Egyetem Mediterrán Régészeti Központjának és az Omán Örökségi- és Turisztikai Minisztériumának köszönhetően valósulhatott meg - számos remek bronzkori felfedezést tettek, például nagy tornyokat is találtak, valamint arra utaló bizonyítékokat, hogy a település a rézkereskedelem része volt. A feltárás legváratlanabb és legnagyszerűbb találata mégsem ezek egyike, hanem a letűnt korok társasjátéka volt: a kőből készült táblán jelölt mezők és pohárhelyek is megfigyelhetőek. Hasonló elveken alapuló játékokat a bronzkor számos gazdasági és kulturális központjában játszottak, Indiából, Mezopotámiából és a Földközi-tenger keleti medencéjéből is került már elő ilyesfajta lelet. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A régészek összefoglalója szerint a játék hasonlít az ókor egyik leghíresebb társasjátékához, a Royal Game of Urhoz, amelyet bár egy évszázaddal ezelőtt fedeztek fel, az 1980-as évekig senki sem tudta, hogyan kell játszani vele. Egészen addig, amíg a londoni British Museum egyik kurátora, Irving Finkel le nem fordított egy babiloni agyagtáblát (az alábbi képen), amelyről kiderült, hogy a szabályok leírása volt.

Ezek megismerésével jöttek rá, hogy Royal Game of Ur fejlődhetett azzá, amit ma Backgammonként/ostáblaként ismerünk, így körbeért a történet. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)