Hirdetés

Váratlan módon ért véget a Dungeons & Dragons nagy drámája

|

A kiadó nem hogy elállt a megszorításokkal kapcsolatos tervektől, de még közkézre is adta a szabályrendszerének jelentős részét.

Hirdetés

Néhány héttel ezelőtt hatalmas vita lángolt fel a Dungeons & Dragons rajongók körében. A szabályrendszert és hivatalos könyveket kiadó Wizards of the Coast egy új szerződést akart életbe léptetni, ami jelentősen limitálta volna a rajongók lehetőségeit egyéni tartalmak írására és forgalmazására.

Az OGL 1.0a korábban lehetővé tette az alkotóknak, hogy saját kiegészítőkönyveket, kalandokat, digitális eszközöket és más extrákat gyárthassanak a D&D 5. kiadásához. Ezt tervezte korlátozni a Wizards of the Coast az OGL 1.1-gyel és később az 1.2-vel.

Hirdetés

A rajongók tiltakozására a Wizards visszavonulót fújt, és kiadott egy új dokumentumot, amivel kapcsolatban kikérdezte a közösséget. A reakció egyértelmű volt: a rajongók semmilyen új megkötést nem tűrnek. A kiadó válaszul 180 fokot fordult, és kukázta a teljes tervet.

Az OGL 1.0a így hatályban marad, ami azt jelenti, sem jelenlegi, sem jövőbeli tartalomgyártóknak nem kell új szabályok miatt aggódniuk. Ezen felül a Wizards of the Coast a D&D 5. kiadásának teljes SRD-jét (egy ingyenes dokumentum, ami tartalmazza a játék alapszabályait, karakteropcióinak és szörnyeinek egy apró részét, és sok minden mást) a Creative Common Licence alá rakta. Ez azt jelenti, hogy innentől mindenki szabadon használhatja annak egészét arra, amire akarja.

A Wizards annyit hozzátett, hogy mindettől függetlenül szeretnének a továbbiakban is fellépni az NFT-k, rasszista tartalmak és más problémás elemek ellen, de a jövőben ezt inkább a közösséggel együttműködve fogják intézni a törvény kezének lóbálása helyett.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)