Hirdetés

10 videojátékos univerzum, amiben szörnyű lenne élni

|

A listánk játékai igazán különleges élményeket adhatnak, de azért örülünk, hogy csak virtuálisan éljük át ezeket.

Hirdetés

Manapság a videojátékok a legkülönfélébb világokat hozzák el nekünk, és mindössze annyi a dolgunk, hogy elvesszünk bennük. Lehetünk űrhajósok, macskák, élsportolók, gengszterek, vagy amik csak szeretnénk. Fantáziálhatunk arról, hogy milyen lenne egy posztapokaliptikus világban robotok ellen harcolni, vagy éppenséggel egy halhatatlan harcos testébe is bújhatunk, hogy újabb és újabb kalandokat éljünk át.

Miközben ezek mind rendkívül szórakoztatóan hangzanak, néha eljátszik az ember a gondolattal, hogy a megálmodott univerzumok között sok a halálos veszéllyel fenyegető világ is, ahol nagy bajban lennénk, ha nem léphetnénk ki belőlük mindössze néhány kattintással. Hiába imádjuk ezeket a játékokat szerintünk ez az a 10 univerzum, amelyekben szinte garantáltan csak keserűség és gyötrelem várna ránk. 

Meglepő lesz a lista, és persze teljesen szubjektív. A többi rajtatok áll a kommentek között!

Hirdetés

Dark Souls

Kezdjük egy egyszerű gondolatkísérlettel! Az nem titok, hogy a soulslike játékok rajongóinak élete nyomorúsággal és szenvedéssel van kikövezve, a Dark Souls rajongói azonban a legextrémebb jegyet váltották mind közül. A FromSoftware által fejlesztett, a Demon's Souls szellemi örököseként jegyzett trilógia Lordranba kalauzolja a játékosokat, ahol csak romlással és kínokkal találkozhatnak a harcosok.

Ha erre a világra gondolunk, elsőre mindenkinek a hatalmas patkányszerű lények, farkasok, élőhalott teremtmények és egyéb ellenségek jutnak eszünkbe, nem szabad azonban arról sem megfeledkezni, hogy a szörnyű halálokat mindig feltámadás követi, amibe a valóságban még a legtisztább elméjű harcosok is hamar belerokkannának.

Grand Theft Auto

Hiába kevésbé sötét az atmoszféra, itt sem laknánk szívesen. A Grand Theft Auto szériának az első pillanattól szerves része az erőszak, ami tényleg bárhol és bármikor szembe jöhet velünk, de legfőképp az utakon. Ezt még tetézik a folyamatos bandaháborúk, az akadálytalanul terjeszkedő drogkereskedők, valamint a teljesen inkompetens rendfenntartók.

Bizony, a Grand Theft Auto rendőrei se szolgálni, se védeni nem tudnak, arról nem is beszélve, hogy a rendkívül veszélyes "Előbb lőj, aztán kérdezz!"-elv alapján szeretnek eljárni, szóval ha ebben a világban próbálnánk meg hosszútávon életben maradni, sem a velejéig romlott társadalomra, sem pedig a hatóságokra nem számíthatnánk. A Free Guy film erőteljesen reflektált erre a saját világával és mondanivalójával.

The Elder Scrolls

1994-ben fedezhettük fel először a The Elder Scrolls: Arenában a varázslatos Tamrielt, tele igazán különleges helyszínekkel. Itt a játékosoknak lehetőségük nyílik legyűrhetetlen kardforgatóvá, vagy mindenki által rettegett varázslóvá válni, nem szabad azonban arról sem megfeledkezni, hogy nem mindenkinek tartogat a sors ilyen különleges életutat.

Tamrielben bizony burjánzik az erőszak és szörnyen sok a bűncselekmény, olyan eszközöket vagy tárgyakat, amik segíthetnek az életben maradásban pedig általában csak holtestek kifosztásával, vagy mások meggyilkolásával szerezhetünk. Ha ez nem lenne elég veszélyforrás, még azt is érdemes belekalkulálni, hogy bizony ebben a világban is léteznek szép számmal olyan teremtmények, amelyekkel jobb nem ujjat húzni. Nem véletlen, hogy a legtöbb NPC gyanúsan néz azokra, akik hirtelen berontanak a házukba kenyeret zabálni, sajtot lopni, könyveket lapozgatni. 

Borderlands

A Borderlands játékokból megismert Pandora igazán csábító lehet azok számára, akik kedvelik a rajzfilmes ábrázolást, a bolygó azonban több, mint veszélyes. A történet szerint az ősi eridian faj itt börtönözte be a Destroyer néven emlegetett intergalaktikus szörnyeteget. A csápos, hatalmas szájú, gusztustalan óriásként ábrázolt bestiával a széria három részében is találkozhatunk.

A Borderlands 3-ban a Destroyer még veszélyesebbé válik, hiszen összeadja erejét Tyreen Calypsóval, hogy közösen felemésszék az egész univerzumot. Ilyen fenyegetés mellett már nem olyan csábító néhány, fegyverekkel és más zsákmánnyal roskadásig pakolt páncélterem miatt Pandorára utazni.

Animal Crossing

Mégis mit keres az Animal Crossing ezen a listán? A kérdés teljesen jogos. A Nintendo játéka sokaknak a nyugalom szigete, ahol építgethetik a saját kis házikójukat, szabadidős tevékenységekben vehetnek részt és még a mezőgazdaságba is belekóstolhatnak. Mindezt megfejelve a világ mesébe illő megjelenésével nehéz elképzelni, hogy bárki is szörnyűnek találja itt az életet...

Ne hagyd, hogy az aranyos grafika és a mosolygós karakterek megtévesszenek, az Animal Crossingban is csak addig szórakoztató a munka, amíg a Switchbe zárva csináljuk. Játsszunk csak el a gondolattal: egy olyan szigeten élünk, ahol az fő fizetőegység a bells, amiből az idők végezetéig fizetjük házunk bérleti díját. Az egyébként cukorfalatnak tűnő világból lehetetlen kiszabadulni, ha esetleg ellátogatunk egy másik szigetre, ott vérszomjas pókokkal és az életünkre törő skorpiókkal kell szembenéznünk. Oké, lassan már a saját valóságunk sem sokkal különb ennél, de azért itt sem szeretnénk szívből letelepedni.

Red Dead Redemption

Hóval borított, fenséges hegycsúcsok, sejtelmes ködbe burkolózó, nyugalmat árasztó erdők, játékosan csobogó patakok, és a horizonton túl a végtelenségbe nyúló préri látványa bűvöli el az érintetlen természet szépségére és vadságára fogékony utazót a Rockstar játékában. De bármennyire is lenyűgöző a környezet, a 19. század vadnyugati mocska azért csak rátelepedik a hangulatra, ha mélyebben belegondolunk.

A vadnyugat bizony szörnyen veszélyes és kegyetlen, amit a Red Dead játékok tökéletesen megmutatnak. Rossz környékre tévedve simán belefuthatunk például egy több mázsás medvébe, ami két mozdulattal csinál belőlünk hamburgert, de talán ennél is nagyobb kockázatot jelent, hogy számtalan banda és magányos rosszfiú is járja az utakat, akikkel jobb nem összetűzésbe keveredni, hiszen azonnal végeznek bárkivel, aki meglátásuk szerint fenyegetést jelent a terveikre. Egy lyukas garast sem ér az emberélet.

RimWorld

Kanyarodjunk el kicsit a 3D-s játékoktól, mert ezeken túl is rengeteg élmény vár bennünket. Elkerülhetetlen volt, hogy helyet szorítsunk a listán a Rimworldnek. Ebben a szimulátorban egy kolónia fennmaradásáról kell gondoskodnunk egy kegyetlen világban. Ismerős recept, láttuk nem egyszer, a RimWorld azonban a kategória egyik legjobb játéka, amiben számtalan környezeti hatással is szembe kell néznünk a tervezések során.

A játék egyik nagy erőssége, és egyben legnagyobb nehézsége is, hogy sosem tudhatjuk, mi fog legközelebb történni. Épp mint a való életben. Lehet, hogy egy nyugalmas időszak előtt állunk, de az is elképzelhető, hogy következő este egy halom fosztogató ront a kolóniára, és a támadás a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is áldozatokat szed. A procedurálisan generált világokban fejlett civilizációkkal, embergyűlölő fajokkal és szörnyű betegségekkel kell szembenéznünk, csak hogy néhányat említsünk az extrém kihívások közül. Nem túl barátságos környék, olcsó lehet az ingatlan.

Dead Space

Az EA által megálmodott univerzum helyét a listán valószínűleg nem kell túlmagyaráznunk. A Dead Space 2508-ban játszódik, az erőforrások szűkössége miatt haldokló Föld és az emberiség túléléséhez a gigantikus bányászűrhajók, az úgynevezett bolygóroppantók jelentik a kulcsot. Ilyen a USG Ishimura is.

A politikai csatározásokkal és vallási fanatizmussal terhelt távoli jövőben egy nem várt veszedelem is les az emberekre. Ép ésszel felfoghatatlan, villámgyorsan szaporodó, a holtakból szörnyeket csináló ellenség rajzása elhozhatja a véget fajunk számára. Talán megegyezhetünk abban, hogy egy ilyen világban nem annyira ciki a sarokban sírni. A Dead Spaceből egyébként hamarosan remake készül, erről bővebben itt olvashattok.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Saints Row

A Saints Row játékok univerzuma alapjaiban véve - műfaji adottságok okán - hasonló a Rockstar GTA világához, ám itt a "bűnös város" életképet még megfejeli a féktelen abszurditás is. Volt itt már földönkívüli invázió, megnyíltak a pokol kapui, simán lehet egy gengszter is elnök, egy lila dildóval agyonverni valakit pedig tök oké.

Az új részben Santo Ileso lakosainak is egy olyan helyen kell élniük, ahol több banda is teljesen szabadon működhet úgy, hogy közben még a pénzügyeik miatt sem kell aggódniuk, és tulajdonképpen rocksztároknak számítanak, bármi megtörténhet. Bár a valóságban is történhet bármikor egy baleset, vagy szerencsétlenség, örülünk, hogy nem a Saints Row halmozottan hátrányos NPC-i közé tartozunk.

Resident Evil

Teljesen mindegy, hogy melyik filmet, vagy játékot vesszük alapul, ha a Resident Evil világában kellene élnünk... hát nem tartana sokáig. Raccoon City lakosaként számtalan veszély leselkedne ránk, kezdve a vírusokkal, amiket az Umbrella Corporation állított elő, egészen a különféle mutáns fertőzöttekig, akiket a gonosz gyógyszeripari vállalat ereszt rá a világra. 

De hogy a legtöbb helyen fejtörők, furcsa zárak és csapdák is nehezítik az emberek életét, az már egészen groteszk lehet a hétköznapokban. Akkor már inkább a State of Decay világában lennénk élő hús, ahol csak a növekvő zombihordák jelentik a legnagyobb problémát, és nem kell minden reggel a Holdfény szonátát lejátszani a zongorán, hogy kinyíljon a kamra titkos ajtaja, és végre kivehessünk egy üveg lekvárt a pirítóshoz. 

Ti melyik videojátékos univerzumban éreznétek igazán pocsékul magatokat, ha ott kellene tengetni a szürke hétköznapokat? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)