Hirdetés

15 játék, mely megváltoztatja, amit a játékokról gondoltál

|

Mindig csak a lövöldözés meg a kaszabolás, ugye? És mi van, ha mutatunk pár olyan játékot, amihez foghatót még nem láttál?

Hirdetés

Kétségtelen, hogy a nagy költségvetésű játékok alapvetően, szerkezetileg nagyon hasonlítanak egymáshoz, részletességük, kidolgozottságuk, történetük, hangulatuk lehet az, amiben eltérnek. Egy laikus elsőre talán nem lát különbséget a The Witcher 3 és a Horizon Forbidden West között, hiszen mindkettőben kaszabolni kell, csak az egyikben mágikus lényeket, a másikban meg robotdinókat szedhetünk cafatokra. Csak az tudja, mennyire más a kettő, aki elég időt eltölt velük.

Különleges, igazán innovatív játékokért mélyebbre kell ásnunk, a független fejlesztők vagy kisebb költségvetésből dolgozó csapatok kínálatáig, ahol minden évben találhatunk egy-két igazán értékes címet, melynek játékmenete vagy témája megmutatja, hogy lehet még újat alkotni. Most kimondottan olyan innovatív játékokat válogattunk össze, amik még a veteránokat is meglephetik.

Hirdetés

The Stanley Parable

A 2013-ban megjelent The Stanley Parable során Stanley-t, egy átlagos irodai dolgozót irányítjuk, akinek életét egy narrátor kommentálja. Dönthetünk úgy, hogy azt tesszük, amit a hang mond (ha például azt halljuk, hogy Stanley a bal oldali ajtón ment be, cselekedhetünk ennek megfelelően), de úgy is, hogy eltérő utat választunk - a játék minden lépésünkre reagál, 19 különböző befejezésig juthatunk így el. Április 27-én érkezik belőle a kibővített Ultra Deluxe változat, azt már érdemes megvárni, de mindenképp veselkedjetek neki, különleges élményt kínál.

This War of Mine

A lengyel 11 bit Studios által készített This War of Mine 2014-ben rendesen felkavarta a játékipart. Miután számtalan háborús akciójátékban alakíthattunk hősöket, akik rendíthetetlenül, akár egyszemélyes hadseregként intézték el gonoszok millióit, frissítő volt látni azt, hogy egy háború milyen nehézségek elé állítja a civileket, a vétlen áldozatokat, akiknek élete egyik napról a másikra megváltozott.

Nappal bázisunkat kell fejlesztenünk, éjszaka pedig portyázni mehetünk, hogy elegendő élelmet, gyógyszert, nyersanyagot szerezzünk, egy kicsit jobbá tegyük apró közösségünk életét, miközben odakintről puskaropogás és bombák moraja hallatszik. Mindeközben fontos döntések várnak ránk: beengedünk valakit, aki segítségért könyörög, tudva, hogy már most sem tudunk minden éhes szájat etetni, vagy a nagyobb jó érdekében megtagadjuk a segítséget? A This War of Mine-t nem azért érdemes kipróbálni, mert jó élmény játszani, hanem azért, mert elgondolkodtató és különleges.

Portal

Valószínűleg keveseknek kell bemutatni a Portalt, de úgy éreztük, egy ilyen listán mindenképp helye van a 2000-es évek egyik legeredetibb játékának. Egyetemisták álltak elő az ötlettel, ami annyira megtetszett a Valve-nak, hogy felkarolta őket, és egy új, sikeres, a cég szokásához híven két részig jutó franchise-ot alkotott segítségükkel. A Portalban a főszereplő, Chell egy GLaDOS nevű mesterséges intelligencia utasításait követve, egy óriási létesítmény kamráin végighaladva egy kísérletben vesz részt, és egyetlen eszköze egy portálvető ágyú, amivel sík felületeken nyithat portálokat. Ezt használva kell megoldania egyre nehezedő fejtörőket. A második rész már kooperatívan is játszható, és sokkal hangsúlyosabb a történet, de ajánlott az elsővel kezdeni.

Hellblade: Senua's Sacrifice

Első ránézésre a Hellblade egy átlagos akciójáték, de aki akár csak egy órát is eltölt vele, hamar megérti, hogy miért olyan speciális. A főszereplő, Senua egy a skandináv mitológia által inspirált dark fantasy világban kalandozik, túlvilági lények és perspektíva-alapú fejtörők mellett azonban mentális betegségével is meg kell küzdenie. Ő átokként értelmezi a pszichózist, de a fejlesztők idegtudománnyal foglalkozó szakemberekkel, a mentális betegségek szakértőivel és betegekkel is konzultáltak, hogy a lehető leghitelesebben adják át, milyen ezzel együttélni. Főleg fejhallgatóval érdemes játszani, az, ahogy a hangok suttogását a hátunk mögül halljuk, önmagában különleges élményt ad.

Her Story

Sam Barlow korábban Silent Hill játékokon is dolgozott íróként, azonban 2015-ben egy egészen különleges, teljesen saját játékkal jelentkezett. Ez volt a Her Story, melyben élőszereplős felvételeket, rendőrségi interjúkat kell néznünk és elemeznünk, hogy megoldjuk egy eltűnt ember rejtélyét. A kamera előtt felesége, Hannah ül, az ő kihallgatását kísérhetjük figyelemmel - 271 rövid videót nézhetünk át, ezeket felhasználva járhatunk az ügy végére, és közben egyre többet tudunk meg a vártnál jóval csavarosabb történetről. Szellemi utódja a hasonló koncepcióra épülő, de többszereplős Telling Lies, amiben nem kihallgatásokat, hanem a karakterek közti beszélgetések felvételeit kell megnéznünk, elemeznünk.

Return of the Obra Dinn

Látványvilágával eleve kitűnik a 2013-as Papers, Please-zel ismertté vált Lucas Pope játéka, de nem csak emiatt különleges a Return of the Obra Dinn. 1807-ben, egy nyomozót alakítva léphetünk az Obra Dinn hajó fedélzetére, amely öt év után sodródott partra. Az időben visszafelé haladva rá kell jönnünk, mi lett a fedélzeten utazó hatvan ember sorsa, ki hogyan vesztette életét, milyen céllal tartózkodtak ott, és hogy kik voltak egyáltalán.

Overcooked

Amikor csak lehet, áradozunk az Overcookedról, ami nem csak családi összejöveteleken, de céges bulikon is gyakran előkerült nálunk, legalább annyi feszültséget okozva, mint amennyi nevetést. A játékosok feladata, hogy különböző, nem feltétlenül a hatékonyságot szem előtt tartva megépített konyhákat üzemeltessenek közösen, leosztva a feladatokat: lesz, aki zöldséget szeletel, más rizst főz, mosogat, vagy épp szervíroz. Folyamatosan érkeznek a rendelések, és figyelnünk kell arra, hogy csak olyan kajákat készítsünk el, amikre a vendégek is vágynak, különben kialakul a káosz. Annak ellenére, hogy valószínűleg nagyon le lesz szidva, aki nem jól végzi a feladatát, iszonyú jó móka - az All You Can Eat kiadás a teljes csomag, nem bánjátok meg, ha rögtön azzal kezditek.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)