Hirdetés

5 dolog, amitől az EA Sports FC jobb lehet, mint bármely eddigi és későbbi FIFA játék

|

A szakítás után az EA és a FIFA is saját játékot készít, de vajon mi kell ahhoz, hogy az EA Sports FC a csúcson maradhasson?

Hirdetés

Hosszas találgatások után most már biztossá vált hogy külön utakon folytatja az Electronic Arts és a FIFA, az idén megjelenő FIFA 23 lesz az utolsó EA játék, amit a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség licencével látnak el.

A szakítás látszólag egyik félt sem ingatta meg, az EA már be is jelentette, hogy a jövőben az EA Sports FC névvel illeti majd a játékait, a FIFA pedig határozottan állítja, hogy márpedig az ő nevükkel fémjelzett játékok lesznek továbbra is a legjobbak. Utóbbi egy kicsit merész kijelentés, de hátha ők már okosabbak, mint mi.

Hirdetés

Az Electronic Arts többek között azzal magyarázta a szakítást, hogy a FIFA túl sok dolgot akart rájuk kényszeríteni, az kiadó viszont a saját útját szeretné járni, hogy minél jobban kielégíthessék a játékosaikat. Azt sajnos nem árulták el, hogy mégis milyen dolgokról van pontosan szó, nekünk azonban van elképzelésünk arról, hogy az EA Sports FC mivel maradhat piacvezető akkor is, mikor fej fej mellett kell majd versenyeznie a FIFA saját játékával.

1. Lehetne csak és kizárólag a válogatottra figyelni?

Sajnos az elmúlt sok évben megfigyelhető volt, hogy az Ultimate Team mellett egyre kevesebb figyelmet kapott például a karriermód vagy épp a Pro Clubs. Ez egyfelől érthető, hiszen a játékosok legnagyobb része az Ultimate Teamet nyúzza, és az EA-nek is ebből van a megjelenés után bevétele, mégis méltatlannak gondoljuk, hogy a karrierre vágyók egyre kevesebb figyelmet kapnak.

Nagyon szeretnénk, hogy az EA kicsit visszakanyarodjon az egyjátékos élmény felé és például kibővítse a karrier módot úgy, hogy kizárólag a válogatott körüli feladatokra koncentrálhassunk. Jelenleg maximum mellékszálként vállalhatjuk egy nemzeti gárda irányítását, szerintünk azonban nem csak mi vágyunk például arra, hogy teljes munkaidőben a magyar válogatott ügyeit intézhessük. Toborzás, megfigyelés, egyes játékosok karrierjének gondozása, felkészülés a meccsekre és miegymás. A lehetőségek tárháza végtelen.

2. Create-A-Club 2.0

Kétségtelenül örömteli újdonság volt a FIFA 22-ben a Create-A-Club mód, azon kívül viszont, hogy legeneráltuk álmaink klubját, semmi sem volt más, mint egy sima karriermódban, így ez is hamar unalomba fulladt.

Nagyon boldogok lennénk, ha az EA Sports FC-ben valamilyen történettel is ellátnák ezt a módot. Még jobb lenne, ha különböző régiók más és más történettel lennének játszhatóak. Angliában mondjuk egy apró város klubjának felemelkedése, vagy akár egy, az Athletic Clubhoz hasonló játékospolitika kényszerítése lenne például remek, aminek értelmében csak bizonyos nemzetiségű játékosokból épülhet a klub. Ez persze olykor feszültséget szülne, hiszen a kinevelt játékosok mennének, miközben újakat hozni rendkívül nehéz feladat. Sok ötletünk van, de ezt inkább a fejlesztőkre bízzuk.

Igen, nekünk is eszünkbe jutott Ted Lasso, az igazi AFC Richmond irányításáról azonban álmodni sem merünk.

3. Ultimate Team bajnokságok

Annak ellenére, hogy az előbb épp arról írtunk, az Ultimate Team így is túl sok figyelmet kap, azért itt is lenne bőven helye az újdonságoknak. Akik aktívan játsszák a FIFA kompetitív módját, pontosan tudják, hogy az egész a Weekend League köré épül fel, amivel igazából semmi baj nincs, aki azonban csak kikapcsolódásból játszik a FIFA-val, aligha tud eredményes lenni a hétvégi megmérettetésben, ezt tapasztalatból mondjuk.

Éppen ezért szuper lenne, ha az EA a jövőben gondolna a casual játékosokra is, és beépítene különböző bajnokságokat, ahova akár minden nap, de legalább hetente csatlakozhatnánk. Miért ne lehetne az Ultimate Teamben is játszani a Bajnokok Ligáját, az Európa Ligát, a Konferencia Ligát vagy épp az UEFA-szuperkupát? Azt tudjuk, hogy a FIFA távozásától függetlenül ezek a licencek mind az EA-nél maradnak.

4. Online karrier mód

Fogalmunk sincs, hogy ez miért nem elérhető, de nagyon bízunk benne, hogy már készül és hamarosan bekerül valamelyik játékba. Gondoljatok csak bele, mekkora móka lesz egy bajnokságban játszani egy barátunkkal, ahol a másik elől igazolhatunk el játékosokat, alakíthatjuk úgy a meccseket, hogy akadályozzuk az ellenfelünk előrehaladását, szezononként kétszer jól összeveszhetnénk azon, hogy "neked mindig segít a gép", és még folytathatnánk.

A lehetőségek tárháza végtelen, és ugyan erről konkrétan még nem érkeztek hírek, azt már tudjuk, hogy egyes platformok között már tesztelik a cross-play bevezetését, ami mindenképpen jó jel az online karrier mód iránt érdeklődőknek is.

5. Könyörgöm, ne segítsen a gép!

Az elmúlt években többen is perelték az EA-t, mivel sokan azt feltételezték, a kiadó beépített egy rendszert, ami manipulálja a mérkőzéseket egyes játékosok indokolatlan teljesítményrontásával, vagy épp egy jóval gyengébb csapat elképesztő felerősítésével. Ugyan ezek a perek rendre elbuktak, hiába voltak állítólagos bizonyítékok, az megkérdőjelezhetetlen, hogy a FIFA játékokban szinte emberemlékezet óta jelen vannak megmagyarázhatatlan anomáliák: lábakon áthaladó labda, a kapusok testének zavarba ejtő eldeformálódása. Az alábbi klipet keresnem sem kellett, szembe jött a Reddit főoldalán, ennyire aktuális a gond.

Ha ezeket ki tudná javítani és hozzá tudná adni az EA a jövőben megjelenő EA Sports FC játékokhoz, biztosak vagyunk benne, hogy piacvezető maradhat a focis játékok világában, hiába lesz hatalmas fegyvertény a FIFA-nak a jövőben, hogy egy közel 30 éves múltra visszatekintő névvel jöhetnek a játékai.

Ti mit vennétek még fel a listára? Ha csak egy változtatást eszközölhetnétek a FIFA 22-ben, mi lenne az?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)