Hirdetés

A Twitch szépen lassan a szoftpornó melegágya lesz, mert a nézettség az úr

|

Mindig bízunk benne, hogy talán végre a Twitch eredeti céljaihoz tér vissza, de már nagyon alacsonyak az elvárásaink.

Hirdetés

Sok éve már, hogy a Twitch kvázi egyeduralkodóként dominálja a játékstreamelős platformok piacát. Hiábavalóan próbálkozott a Microsoft a Mixerrel, csúnyán megbukott, és amíg a YouTube Gaming, illetve a Facebook Gaming az anyaoldalaiknak hála életben tudnak maradni, másoknak még hatalmas anyagi befektetés árán sem sikerült felvenniük a Twitchcsel a versenyt.

Akik már korábban is rendszeres nézői voltak az Amazon birtokolta Twitchnek, emlékezhetnek rá, hogy milyen szigorú őrködött erkölcseink felett a hőskorban. Ha egy női tartalomgyártó mélyen kivágott felsőben streamelt, esetleg a kameráját sikerült úgy helyeznie, hogy az jobb rálátást nyújtson, máris repült a figyelmeztetés, nem ritkán pedig átmeneti tiltás is járt ezért, mivel az oldal a gamereknek, és csak nekik készült.

Hirdetés

Aztán a Twitch lassan, de biztosan túllépett a saját határain és egészen más érdeklődésű streamerek, valamint azok követői fedezték fel maguknak a platformot, mely mindennek következtében jelentős változáson ment keresztül 2020 áprilisában még egy merészebb cosplay bemutatása is szankciót vont maga után, az elmúlt évben azonban alaposan átrendeződtek az erőviszonyok.

Mostanra odáig jutottunk, hogy mindaddig teljesen rendben van, ha alig valamit takaró fehérneműben úszkálva, egy medencéből élőznek a lányok, amíg valami kényesebb ki nem villan. Az eddig élesen kirajzolódott határvonalak szinte teljesen elhalványultak. Persze a Twitch, mint korábban olyan sok dologba, ebbe is megpróbált beleállni, azonban hasonlóan azokhoz az esetekhez, most sem sikerült következetesnek maradnia. Az ún. hot tub adások elburjánzásakor a platform admin gárdája büntetéseket ígért, az elmúlt időszakban például előfordult, hogy a kategória legnagyobbjai elvesztették a reklámok megjelenítésének lehetőségét.

Aztán mégis győzött a téma iránt fogékony nézőközönség akarata: nem is olyan régen saját kategóriát kaptak a pancsoló tartalomgyártók. Más kérdés, hogy ez kiváló alkalmat teremtett számos tréfás kedvű férfi streamernek a trollkodásra.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Közleményében azzal indokolta döntését a Twitch, hogy azt mégsem lehet elítélni, ha a nézők szexinek tartják valamelyik közvetítőt. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy egy alapvetően gaming témájú oldalon bármilyen kontextusban fel kellene merülnie annak, hogy mennyire vonzó vagy sem egy adott streamer. Teljesen egyértelmű, hogy a 180 fokos fordulat mögött a nézettség, és az azzal együtt járó pénz áll.

Az Amazon által birtokolt weboldal tehát továbbra is felületet biztosít ezeknek az egyértelműen erotikus töltetű adásoknak, mindössze annyi történt, hogy elkülönítette őket a "Just Chatting" kategóriától, ahol korábban sokkal inkább szem előtt lehettek. 

Az világos, hogy miután május legnézettebb tartalma is egy hasonló videó volt, nem fogják teljesen elvágni az ilyen jellegű adásokat, a Pools, Hot Tubs, and Beaches azonban, mint ahogy a fenti képen is látszik, hamar komolytalanságba fulladt.

Kellett hát egy újabb csavar a történetbe, valahogy ismét relevánssá kellett válniuk az elrejtett közvetítéseknek. A megoldást egy új kategória jelentette, amelyben a magamutogatást valami mellékes tevékenységbe lehet csomagolni, az ASMR szexuális töltete (pedig eredetileg ez a műfaj sem erről szólt ugyebár) tökéletes alapanyagnak bizonyult ehhez.

Ezen a ponton már tényleg nem lehet komolyan venni azt, ami a Twitchen zajlik, ugyanis a legutóbbi banhullámban érintett Indiefoxx és Amouranth már hiába könyvelhette el sokadik kitiltását, a kényszerpihenő ezúttal sem tart tovább három napnál, annak ellenére, hogy olyan anyagokat készítettek, mint ami alább is látható. Mindezt "ASMR"-ként csomagolva.

A platform gamerközössége persze nagyon örül annak, hogy az üzemeltetők véget vetettek ennek az agymenésnek, bár csak az utolsó utáni pillanatban. Több népszerű streamer is megszólalt a büntetések kiosztása után, és mindnyájan egyetértenek abban, hogy már régen közbe kellett volna avatkoznia a Twitchnek.

Jelenleg tehát az a helyzet, hogy a Twitch semmit sem tesz a rengeteg fiatal- sőt kiskorú nézője megóvásáért, csupán akkor reagál, amikor valami igazán szélsőséges történik a képernyőn.

Azt nem tudjuk, hogy a jelzésértékű szankciók milyen hatással lesznek a közösségre, az viszont nyilvánvaló, hogy hiába végeláthatatlan a felnőtteknek szánt oldalak sora, a közönségével aktív kapcsolatot ápoló Twitch-húspiac szomorkás tükre marad az online társadalom monotematikus ösztönvilágának, ahol sóhajtozhat a minőségi tartalomgyártásra vágyó elit, magyarázhatja bizonyítványát a tévé sivársága elől a netre menekülő generáció, végül pontosan ugyanott végeztük, mint a reklámokkal teletűzdelt valóságshow-k legalja. 

A média minden formája kiszolgálja közönsége igényeit, ebből él. Az igény pedig olyan, amilyen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)